Een dagtochtje naar het kleine eilandje Cumbrae

Het eilandje Cumbrae ligt 3 km. van de Schotse kust bij de stad Largs. Er is een veerverbinding tussen Largs en Cumbrae. Zomers iedere 15 min. en buiten het seizoen ieder half uur. Omdat het zo gemakkelijk bereikbaar is en een eiland, groot of klein, toch altijd weer anders is dan het vaste land, is een dagje naar Cumbrae echt een aanrader. Is het een mooie dag, rijd naar Largs en neem de boot en verken op uw gemak het hele eilandje.

De veerboot naar Cumbrae @VisitScotland Paul Tomkins

Er rijden heel regelmatig bussen naar Millport en je kunt er fietsen huren, dus eigenlijk hoeft de auto niet mee als je een redelijke fietsconditie hebt.   De weg die helemaal langs de kust rond het eiland gaat is ong. 17 km. Het eiland is vrij vlak. In het binnenland is een weg die steil is en die naar de hoogste top  Glaidstone van 140 m. gaat. Je kunt vanaf dat punt richting Millport , maar deze weg is wel wat zwaarder te berijden dan de weg rondom het eiland. Er wonen in totaal een kleine 1400 mensen op het eiland.

Het is het eiland van de fietsen. Je kunt op 3 punten alle mogelijke soorten fietsen huren, ook e-bikes, fietsen voor 3 of zelfs 4 personen, maar ook scootmobielen, dus iedereen kan het eiland verkennen. Als u met de boot komt, kunt u ook (gratis) uw eigen fietsen
meenemen en de auto in Largs laten staan.
Vlakbij de plek waar de veerboot aanlegt is het National Centre Cumbrae waar je kano’s , kajaks, roeibootjes, motorbootjes, surfplanken kunt huren.

The Robertson Museum and Aquarium FSC Millport Isle of Cumbrae North Ayrshire KA28 0EG ligt op 3 km. van de aanlegplaats van de veerboot en is dagelijks geopend van 11.00 – 16.00. Maak kennis met het leven en de dieren op zee en de geschiedenis van het leven dat bepaald wordt door de zee. Er worden cursussen gegeven, activiteiten georganiseerd voor
kinderen/scholen/clubs.

Millport @VisitScotland KennyLam

Ong. 5 km. ten zuiden van de aanlegplaats ligt de enige stad Millport. Eigenlijk is het 1 lange straat van ong. 3 km. lang, die omzoomd is door bloembedden en palmbomen en er is een mooi strand. U vindt hier winkels, pubs, restaurants en een museum. Er is ook een krokodil in de baai. Prachtig geschilderd.

De krokodil net buiten Millport

Het museum van Cumbraes College Street, Millport, Isle Of Cumbrae, KA28 0DG is gevestigd in een indrukwekkend garnizoensgebouw uit 1745. Er is een cafetaria, mooie tuin ,
speelterrein. U krijgt er een overzicht van de geschiedenis van Millport en Great en Little Cumbrae.

Fietshuur:
Mapes of Millport 4/5 Guildford Street, Millport, Isle of Cumbrae, KA28 0AE
On your Bike 29 Stuart St, Millport, Isle of Cumbrae KA28 0AJ
Bremners Stores 17 Cardiff St, Millport, Isle of Cumbrae KA28 0AS

De kathedraal, College Street, KA28 0HE uit 1886 is de kleinste kathedraal van de UK met max. 99 zitplaatsen, maar van buiten lijkt hij veel groter doordat de kerktoren ontzettend hoog is in verhouding en er een aantal gebouwen aan vast zit. Er zijn mooie glas-in-lood ramen. In het College of the Holy Spirit worden cursussen gegeven, kunt u in retraite gaan en het is ook een B&B.

Millport Golf Club Golf Road Millport Isle of Cumbrae Scotland KA28 0HB. Tel: +44(0)1475 530306 . De golfbaan ligt net buiten het stadje in het noordwesten. U kunt er als bezoeker spelen voor £24.00 – £32.00 per ronde. Je kunt even bellen om te reserveren.
In het clubhuis kun je ook wat drinken, ontbijten, lunchen of dineren.

Het hoogste punt op het eiland is Glaidstone Viewpoint KA28 0HQ is 140 m. hoog. Er staat een Cairn met een bronzen plaquette met de stenen, plaatsen en bergen rondom.

Glaidstone Viewpoint @VisitScotlandCommunity

Millport was tot de 60er jaren een belangrijke aanlegplaats voor de stoomboten die over de Clyde voeren en er is nu nog 1 de Waverley, ’s werelds laatste radar boot op stoom, die hier regelmatig aanlegt. Het is niet helemaal zeker of hij in 2021 vaart, want hij
moest gereviseerd worden en door Covid19 is dat natuurlijk allemaal misgegaan.

De Waverley

Wilt u een reis maken naar meerdere eilanden aan de westkust, maar u weet niet zo goed hoe u dat allemaal moet regelen? Neem contact met ons op en we boeken alle overtochten, inclusief die vanuit IJmuiden of Rotterdam/Europoort en ook alle accommodatie adressen. Bij uw papieren zitten heel veel tips, dus ook dat hoeft u niet allemaal zelf uit te zoeken.

Kijk op de Small Isles, waar je vanuit Mallaig komt om te zien wat daar allemaal te zien en doen is.

Klik op Mull, Iona en Staffa waar je vanuit Oban komt om te zien wat daar allemaal te doen is.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, Cumbrae, Mull, Iona en Staffa, The Small Isles Canna, Rum, Eigg en Muck, Tips en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.