Rondkijken op de onbekende, rustige Small Isles in Schotland

Als we in de toekomst weer mogen reizen naar Schotland kunnen we net doen of alles echt weer helemaal normaal is, dus uitgebreide bezoeken aan drukke steden als Edinburg en Glasgow of naar hele beroemde toeristische trekkers, maar we kunnen ook gaan kijken of we ons wat beter kunnen verspreiden in het best wel grote en overal mooie Schotland.

Copyright The Isle of Canna

Ik heb voor dit blog gekozen voor de pareltjes: The Small Isles, waar je vanaf Mallaig in West Schotland naar toe vaart ( vanuit Mallaig vaar je ook naar Isle of Skye) en je kunt kiezen uit: Canna, Eigg, Rum en Muck, hele kleine eilandjes waar het heerlijk rustig is. Je kunt wandelen, zwemmen, varen, fietsen, kleine museumpjes bezoeken of gewoon lekker rustig gaan picknicken. Rust op het eiland en rust in je hoofd en dat kunnen een heleboel mensen denk ik na alle Corona ellende wel even gebruiken. Even een weekje opladen en dan kunt u er weer een hele poos tegen.

Canna is het bekendste eiland met een lengte van 7 km. en de grootste breedte is 1.6 km en het ligst het verste weg. Je hebt geen auto nodig, kunt fietsen of wandelen en dat is dan ook nog eens heel veilig omdat er dus nauwelijks snel verkeer is.

Het is een eldorado voor vogels (meer dan 20.00 broedende zeevogels), waaronder de grote roofvogels en papegaaiduikers zijn er op het eilandje Sanday, dat aan Canna vast zit volop te vinden tussen april en begin augustus en er groeien en bloeien ontzettend veel bloemen en planten.

Copyright The Isle of Canna

Het eilandje werd door een echtpaar gekocht en zij brachten het weer tot leven. Ze bouwden het Canna House voor hun grote verzameling vlinders en motten, maar belangrijker was dat zij de Gaelic cultuur van het eiland redden en weer leven inbliezen. Het is nu van de National Trust for Scotland, maar de bewoners regelen alles. Iedereen heeft zijn/haar eigen taak en verantwoordelijkheid. Zij zijn zo langzamerhand zelfvoorzienend, je kunt er verblijven, er is een café/tearoom, het mooie Canna House met een enorm archief over de Gaelic Cultuur en geschiedenis (helaas op dit moment gesloten wegen restauratie werkzaamheden), de ommuurde tuin is wel open en een winkel. Je komt door een prachtige poort van groenblijvende heesterstruiken met rode bloemen de tuin in.

Copyringh The Isle of Eigg

Eigg is ong. 8 km. lang en 4.5 km. breed en er wonen 100 mensen. Ook hier is het heerlijk wandelen, maar je kunt ook een fiets huren zodat je bereik wat groter is en wil je het water op, dan kun je ook een kajak huren. Het is een levendig eiland, vooral in de zomer en in het Galmisdale Bay Café and Bar zijn altijd veel optredens en Donna de Piper speelt op de veerboten en geeft Ceilidh lessen.

Er groeien ontzettend veel planten, waaronder ook bijzondere orchideeën en planten die het heel goed in de bergen doen

Er zijn winkeltjes voor fruit, delicatessen, scharreleieren, groente en de gewone dingen die je nodig hebt bij de pier in de Isle of Eigg shop (daar is ook het postkantoor), in Cleadale en Galmisdale Bay.

En voor diegenen die een viltcursus willen volgen of een werk willen kopen kunnen dat bij Libbi Galli in Cleadale doen. In de zomer is er op maandag in de village hall een craftsmarket.

Copyright The Isle of Rum

Rum stond bekend als het ‘verboden eiland’ omdat de eigenaresse geen bezoekers op het eiland wilde. Hier kwam een eind aan toen de bewoners in januari 2009 kozen voor de Isle of Rum Community Trust als eigenaar van het eiland, waardoor de bewoners meer invloed maar ook meer verantwoordelijkheid kregen.

Er is een heus kasteel, een museumpje, natuurlijk een dorpshuis, waar iedereen regelmatig komt, want daar vinden alle activiteiten plaats, je kunt fietsen huren en ook hier weer genieten van de rust tijdens een ontspannen wandeling.

Copyright The Isle of Muck

Last but not least Muck, het kleinste eilandje met zijn 4 bij 2 km. Er wonen nu 38 mensen, maar het grootste aantal mensen woonde er in de 19e eeuw en wel 320 . De MacLeans, die de eigenaren waren hadden geldproblemen wat er toe leidde dat ze 150 mensen op de boot zetten naar andere oorden. De overblijvers probeerden zich als vissers in leven te houden, maar in 1835 was het grootste deel geëmigreerd.

Er is een school met een lokaal voor de allerkleinsten en de basisschool leerlingen. Als ze 12 zijn en naar het voortgezet onderwijs gaan, gaan ze naar Mallaig en komen eens in de 14 dagen het weekend naar huis.

Op alle 4 eilandjes kun je ook overnachten in een B&B, camping, pod en soms een huisje, maar daar moet je wel vroeg bij zijn natuurlijk. En wil je maar 1 dagje naar een eiland dan is de zaterdag dé dag want dan kun je om 7.15 vertrekken en in de loop van de avond vaar je weer terug. Je bent dan een behoorlijk aantal uren op zo’n eilandje.

Zou u wel eens naar deze eilandjes willen en bijv. ook nog een weekje ergens anders in Schotland willen verblijven, dan kunnen wij dat natuurlijk voor u regelen. Stuur ons een mailtje met uw wensen en wij kunnen er dan naar kijken en maken een voorstel.

Copyright The Isle of Rum

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, Reizen Schotland, The Small Isles Canna, Rum, Eigg en Muck, Wandelingen in Schotland en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rondkijken op de onbekende, rustige Small Isles in Schotland

  1. Pingback: Een dagtochtje naar het kleine eilandje Cumbrae | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.