Een dagtochtje in een stil stuk van de The Highlands: omgeving Glenelg

Toen ik hier de eerste keer kwam, viel mijn mond van verbazing steeds maar weer open. Wat een prachtig gebied en lekker rustig en dan rijd je ook nog eens over mijn favoriete single track roads!!

Vanaf de hoofdweg op Isle of Skye, die tussen de brug en o.a. Portree loopt, slaat u af en rijdt over een schitterend slingerend weggetje naar Kylerhea.

Vanaf deze plek kunt u overvaren met het kleine pontje naar Glenelg op het vaste land aan de westkant van de Highlands. Het is een pontje van de bewoners, die met man en macht proberen om hem te behouden. Een geweldig initiatief! Het pontje vaart iedere dag tussen Pasen en half oktober als het weer het toelaat tussen 10.00 en 18.00 en in juni, juli en augustus tot 19.00. Iedere 20 minuten en als het druk is vaker. Prijs van de overtocht is £15.00 ( prijs 2020) voor 1 auto met 4 passagiers.

Het is een heel klein stukje en dat is jammer, want de omgeving is zo prachtig met de bergen rondom, dat het wel wat langer mocht duren!

Als u in het gehuchtje Glenelg aankomt slaat u rechts af. Een paar kilometer verder staan een paar hele mooie brochs.(versterkte torens).

Dun Telve en Dun Troddan werden waarschijnlijk tussen 2000 en 2500 jaar geleden gebouwd in de ijzertijd. In de 18e en 19 eeuw kregen ze heel veel aandacht, omdat ze nog zo goed bewaard gebleven waren. Eind 19e eeuw kwamen ze in bezit van de staat en moesten ze hoognodig gerepareerd worden. Dun Telve heeft nog delen die de oorspronkelijke hoogte van 10 m. nog hebben en Dun Troddan is wat lager met 7.6 m. maar beter bewaard gebleven.

Ze staan slechts 500 m. van elkaar af wat heel ongebruikelijk is. Brochs zijn typisch Schots. Er zijn er nog ong. 500 in Schotland, de meeste ervan in het noorden en noordwesten en op de eilanden.

Wilt u ook nog naar een bijzondere tearoom aan het eind van de wereld? (nou ja van de weg) ? Dan is Sheena’s Teahut, Kyle IV40 8JH in Carron een echte aanrader.

@MartintheHills


Zelfde weg terug.
In Glenelg neemt u de schitterende weg richting Ratagan Pass en later Shiel Bridge. Onderweg komt u dan langs de ruïne van Bernera Barracks. Het werd gebruikt door het Engelse leger om de Jacobieten onder de duim te houden nadat de eerste Jacobite Risings geweest waren in 1717. De soldaten zaten er tot 1797 en daarna raakte het in verval. Het is nog een tijd gebruikt door boeren uit Skye, die van hun grond verjaagd waren tijdens de Highland Clearances en geen onderdak hadden.

@TheInvernessCourier.co.uk

Vanaf Shiel Bridge kunt u via het indrukwekkende Eilean Donan Castle terug naar Isle of Skye, of naar Lochcarron of richting Loch Ness.

Wilt u graag een reis naar Schotland maken als het allemaal weer kan en mag, neem dan contact op met TravellingWELL.nl en we stellen hem helemaal naar uw wensen samen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, Reisgids Schotland, Schotland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een dagtochtje in een stil stuk van de The Highlands: omgeving Glenelg

  1. Piet Erkelens zegt:

    Ja… ik wil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.