Wandeling naar Sandwood Bay op de route van de North Coast 500


Afstand 13 km, tijdsduur 4 – 5 uur en hoogteverschil 150 m.
Sandwood Bay wordt door veel mensen als een van de mooiste stranden in de UK beschouwd. Er is een prachtig zandstrand, rotsige kliffen, een hele grote stack ( hele hoge losstaande kolom) en omdat het toch een best eind lopen is voor je er bent, is het er nooit echt druk.

Nummer 4 is de parkeerplaats, waar de wandeling start

Coördinaten: 58.494113, -5.095221

De wandeling start in Blairmore waar een parkeerplaats met toiletten is. Je steekt de weg over en loopt door het hek en volgt een breed spoor langs Loch Aisir en over het uitgestrekte moor.
Het land hier is van de John Muir Trust, die probeert om het land te beschermen maar ook probeert om de lokale bevolking van crofters te beschermen. U steekt een uitlopertje van Loch na Gainimh over en vervolgt het spoor en steekt weer een uitlopertje van een meertje over. Gelukkig zijn er stepping stones.
Het wordt nu een smaller paadje en de kliffen aan de kust komen in beeld.

Je gaat tussen twee oude houten palen door en dan zie je het zoetwatermeer Sandwood loch liggen met een ruïne. Het verhaal gaat dat de geest van een schipbreukeling altijd op het raam klopte als het stormde. Het pad buigt nu iets af naar links en gaat door de duinen naar het strand.


Er vonden hier veel schipbreuken plaats, maar gelukkig werd toen de vuurtoren op Cape Wrath gebouwd waarna er nooit meer een schip vergaan is op deze plek.
Aan de zuidkant van het strand staat de enorme stack van zandsteen: The Herdsman. Hij werd in 1968 voor het eerst beklommen.

Je ziet hier vaak dolfijnen. Zelfde weg terug of als je niet over het zand terug wilt ploeteren kun je ook langs het zoetwater meer. Je komt dan bij de ruïne en daar weer op het pad.

Voor een heleboel andere activiteiten, wandelingen, bezienswaardigheden tijdens de North Coast 500 route klik: North Coast 500

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Wandelingen in Schotland en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.