Kevin Dundon’s Seafood Chowder: smikkelen!
Dundon begon zijn loopbaan als kok in Dublin’s Schoolhouse Restaurant en na een poos in Zwitserland en Canada kwam hij terug naar Dublin en werkte als Executive Head Chef of the Shelbourne Hotel. Vier jaar later verhuisden hij en zijn vrouw Catherine naar het zonnig zuidoosten en opende Dunbrody House, dat nu een pleisterplaats is voor foodies.
Dit recept van hem kan op diverse manieren gebruikt worden. Verdund met bouillon is het een heerlijke soep, maar als vulling van een fisherman’s pie, een hartige bladerdeeg taart of in een uitgeholde grote volkoren bol is het ook niet te versmaden.
Ingrediënten:
600 gr. verschillende soorten vis en schaaldieren.
2 glazen witte wijn
1 prei in dunne schijfjes gesneden
1 wortel in kleine stukjes gehakt
(iedere groente die u lekker vindt kan in dit gerecht verwerkt worden, met pittige tomaatjes is het ook erg lekker)
25 gram boter
200 ml. schenkroom
2 takjes tijm
een scheutje pernod/cognac/port
150 ml. visbouillon (facultatief)
Bereiding:
1. Laat de boter smelten en doe de gesneden groenten in de pan samen met de tijm tot ze mooi glazig zijn maar niet bruin.
2. Voeg de wijn en de bouillon en de room toe en laat alles zachtjes even sudderen.
3. Laat het tot de gewenste consistentie indikken en doe dan pas de vissoorten er in
4. Voeg desgewenst kruiden toe en laat het zonder al te veel te roeren ong. 6 minuten sudderen.
Dien het onmiddellijk op met gebakken aardappelen en een frisse salade of verwerk het in een hartige taart of verdun het en eet het als maaltijdsoep.
Eet smakelijk!
Wilt u het gerecht proeven in het land waar dit recept vandaan komt bijv. als u de hele dag gewandeld hebt in The Wicklow Mountains of langs de kust bij Bantry?
Kijk dan bij de Ierland-reizen op eigen gelegenheid
Met dank aan http://www.thegatheringireland.com/I-Love-Ireland/I-Love-Ireland-Blog/December/Kevin-Dundon-s-Gathering-chowder