Castle Tioram in het stille, schitterende schiereiland Ardnamurchan

Een huwelijksaanzoek

Een aantal jaren geleden kreeg ik de vraag of ik een mooie plek wist, het liefst bij een ruïne van een kasteel, waar een Nederlandse jonge man zijn vriendin ten huwelijk kon vragen tijdens een wandeling. Ik had net daarvoor Castle Tioram ontdekt en stuurde hem foto’s, waar hij heel enthousiast over was, dus dit werd de plek. Ik zocht uit wanneer het eb zou zijn op dé dag, zodat ze naar de ruïne op het eilandje konden lopen en op het moment dat hij op zijn knieën zou vallen zou de door mij ingehuurde doedelzakspeler gaan spelen en de zogenaamde wandelaar, die in het echt fotograaf was in actie komen. En gelukkig ging alles volgens plan en kreeg ik zeer blije berichten van het stel na terugkomst ( en ze zei gelukkig ja)

De ruïne van Castle Tioram (uitspraak Cheerum) staat op een rotsachtige eilandje met de mooie naam Eilean Tioram, wat het droge eiland betekent, waar Loch Moidart en de rivier de Shiel bij elkaar komen. Het kasteel is niet toegankelijk, maar het is mogelijk om bij eb naar het eilandje te lopen en de buitenkant te bekijken. Er hangen bordjes dat het te gevaarlijk is om naar binnen te gaan.

Vanaf het strategisch gelegen fort aan de Torr was er uitzicht over de lagere delen van de rivier de Shiel in de IJzertijd. Het droge eiland met aan weerszijden stranden was uitermate geschikt om galleien en andere boten aan land te slepen en te verbergen.

Na de dood van Somerled (de 12e eeuwse chief en voorvader van de MacDonalds) werd zijn land verdeeld tussen zijn zonen. Moidart werd onderdeel van het Garmoran bezit van de Clanranalds en in de 14e eeuw kwam het in handen van Christina MacRuari en op dat moment stond er al een versterkt gebouw. Amy MacRuari, Christina’s nicht en de eerste vrouw van John of Isla breidde het gebouw uit en noemde het Elastyrim . John of Isla gaf het land en het kasteel “Elantyrim” aan Ranald, zijn zoon bij Amy in 1373 en Koning Robert II bevestigde dat.

De Clanranalds hielden het kasteel in de familie tot in het begin van de 20e eeuw, maar er moest heel wat strijd geleverd worden. Ze waren tegen de Kroon en vochten altijd aan de kant van de Lords of the Isles, wat er meerdere keren toe leidde, dat het kasteel aangevallen en ingenomen werd. Er werd brand gesticht en meerdere Chiefs eindigden hun leven aan de galg van de koningen van Schotland.

Toch werd er ook regelmatig bijgebouwd en werd het kasteeltje steeds groter. Donald, de 13e Chief had veel aanzien vanwege zijn moed, maar in de 2e helft van zijn leven stond hij bekend als uitermate wreed en autocratisch. Er gaat een verhaal dat hij op een gegeven moment zilveren munten miste en zonder enig bewijs 2 mannelijke en 1 vrouwelijke personeelslid beschuldigde van diefstal. De mannen eindigden aan de galg en de vrouw werd aan haar haren aan het kasteel gehangen net boven het water en toen het vloed werd verdronk ze. In de loop van de 19e eeuw werd er een flinke hoeveelheid zilveren munten opgegraven, maar het is niet bewezen dat dit de verdwenen munten van Donald waren.

Castle Tioram werd in al die tijd bewoond door de familie, maar in 1685 besloot Allan, de 14e Chief, dat hij ergens anders wilde wonen. En omdat zij de Jacobites gesteund hadden, namen de Regeringstroepen het kasteel in. Er werd niets mee en aan gedaan, dus raakte het in verval.

Allan kwam terug met zijn leger en nam na een flinke strijjd het kasteel weer in 1715 weer in en volgens een eeuwenoude traditie stak hij het kasteel vervolgens in brand, zodat de regering er niets meer mee kon doen. In 1748 werd het beschreven als een verlaten ruïne.

Je rijdt er via een heel smal, kronkelig weggetje naar toe, waarbij je steeds denkt dat dit niet de goede weg is, maar uiteindelijk kom je bij het water en een kleine parkeerplaats. Vanaf die plek is het 5 min. lopen.

Wilt u nog een heerlijke wandeling maken met prachtig uitzicht op Castle Tioram, dan is Castle Tioram and the Silver Walk circuit, een fijne wandeling. We hebben hem zelf gelopen en zijn toen het pad landinwaarts ging, teruggegaan. Ik werd niet echt enthousiast van de beschrijving van dat stuk en langs het water was echt zo mooi met vergezichten om van te watertanden.     

Een houten paal op het grassige stuk voorbij de zandbank is de start van deze wandeling. Er staat een bordje.
Volg het pad langs de overweldigende kustlijn. Soms heel rotsachtig, op en neer tot je bij een ijzeren hek komt. Prachtig uitzicht tijdens dit stuk op Castle Tioram.

Het pad wordt steeds ruiger en soms wat moerassig, maar ook steeds mooier! Het pad daalt af naar het meer en gaat over steenblokken omdat het pad wel boven de vloedlijn moet blijven. Dan gaat het weer omhoog langs de verticale rotsen. Je kunt nog zien dat er vroeger een hek als bescherming stond, maar nu is er niets meer van over. Voorzichtig dus!! Schitterend uitzicht over het meer op het eiland Eilean an Feidh dat bedekt is met naaldbomen. Op het moment dat het pad van het water af gaat, gaat u dezelfde weg terug. Goed schoeisel is wel noodzakelijk. We deden er ong. 1.5 uur over.

 Kijk ook eens bij onze Themareis: Je hoofd leegmaken op het stille schiereiland Ardnamurchan

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Kastelen in Schotland, Reizen Schotland, Tips, Wandelingen in Schotland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.