Mijn nummer 2 favoriete tuin van National Trust for Scotland

Arduaine Garden net ten zuiden van Oban

In Arduaine Garden zijn het hele jaar kleuren en geuren, die je doen denken aan verre oorden. Dit is niet zo vreemd, want toen men begon met de aanleg in 1898 wilde iedereen verre reizen naar het buitenland maken en velen namen exotische planten/gewassen mee terug.

De tuin ligt op een rotsachtige landtong aan de Sound of Jura en omdat de North Atlantic Drift (warme golfstroom) hier veel invloed heeft kunnen er planten groeien uit veel delen van de wereld.

Zo zie je er planten van Oost Azië tot Zuid Amerika: o.a. knalrode pluimen, sensuele camelia’s, boomgrote varens en waterlelies.

Er wordt een enorme strijd gevoerd tegen een zeer opdringerige plant: Phythopthora, omdat die een gevaar vormt voor de zeer bijzondere verzameling planten.

Je kunt allerlei verschillende paadjes nemen: naar de hogere delen, richting oceaan, de lagere delen, een vrij groot stuk is ook voor rolstoelen berijd- en bereikbaar. Het voelt er heel sprookjesachtig en een beetje mysterieus, vooral omdat je zoveel bochtige paadjes hebt en dan weer wat hogere planten die het uitzicht ‘belemmeren’ waardoor je steeds weer voor verrassingen staat. Heerlijk!!

Er is een mini mini winkeltje (eigenlijk een kraampje waar je wat mooie souvenirs kunt kopen), er zijn toiletten, ook voor de minder valide bezoekers, je hond mag mee en soms zijn er ook wandelingen met gids. Als je na je bezoek iets wilt eten of drinken dan kan dat in het Loch Melford Hotel er vlak naast.

Als extra bonus kun je er ook heel vaak eekhoorntjes, allerlei vogels en dassen zien in de tuin en in de zee zeehonden en bruinvissen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Tuinen in Schotland en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mijn nummer 2 favoriete tuin van National Trust for Scotland

  1. Pingback: De 4e mooie tuin van de National Trust for Scotland: Geilston Garden | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.