Mijn favoriete National Trust for Scotland tuin in Schotland

Inverewe Garden

Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst in deze tuin en was meteen verkocht. Wat een prachtige plek en wat een overdaad aan planten uit alle hoeken en gaten van de wereld.
Het is verbazingwekkend wat je kunt verbouwen op een van de meest noordelijke hoeken van Schotland, maar het kan en je ziet dan ook de meest ongebruikelijke en prachtige planten verspreid over de hele tuin langs de kust van Wester Ross in Inverewe Poolewe IV22 2LG ong. 1.5 uur rijden vanaf Inverness.

De tuin: ong. 100 jaar geleden begon een echtpaar met de tuin en ze begonnen met een stuk grond waar helemaal niets groeide. De meerderheid van de mensen, die het zagen gebeuren verklaarden hen voor gek, maar na heel veel bloed, zweet en tranen lukte het hen toch om een prachtige tuin uit hun hoed te toveren. Een groot voordeel was wel dat er een microklimaat is dankzij de warme Golfstroom en dat ze hun planten uit totaal onverwachte landen konden halen. Blauwe papavers uit het Himalaya gebergte, ongelooflijk veel rododendrons uit China, Nepal en India, rode bomen uit California, maar ze plantten ook gewone inheemse planten en groenten.

Naast de tuin met talloos veel verschillende paden en paadjes en vaak schitterend uitzicht op de oceaan is er nog meer te zien en doen.

Inverewe’s Underwater Garden: er groeien bijzondere planten langs de kust en in het Summerhouse is een tentoonstelling over wat er groeit en bloeit boven, op en onder de zee.

In Inverewe House bevindt u zich in het midden van de 20e eeuw in het huis van de dochter van Osgood Mackenzie, die de stichter van de tuin is. Er zijn allerlei multimediale middelen, er is muziek, u leert over de geschiedenis en de planten.

De Sawyer Gallery staat naast Inverewe House en hier vindt u schilderijen van de tuin en de omgeving.

In het Visitor Centre krijgt u alle informatie die u nodig hebt, er is een winkel met prachtige artikelen, er zijn toiletten en lokale lekkernijen.

In het Osgood Café kunt u lekker iets drinken met koeken, scones en andere lekkernijen waarvan het water u uit de mond zal lopen en voor de grote trek zijn er sandwiches, warme maaltijden en soep.

En alsof het nog niet genoeg is kunt u sinds kort vanaf de aanlegsteiger een boottocht van 1 of 2 uur maken met schipper Jamie op zijn boot waar plaats is voor 10 personen. Vooral tijdens de langere boottocht is de kans groot dat u verschillende soorten zeehonden ziet en er worden regelmatig zeearenden gespot.

In de tuin zelf kunt u heerlijk wandelen over de kronkelende paadjes, maar ook vanuit de tuin kunt u grotere wandelingen maken door de omgeving van de tuin. Een mooie langere wandeling begint op de parkeerplaats in Poolewe ong. 1.5 km. ten zuiden van Inverewe Gardens.

U zou hier met gemak een halve dag, maar maakt u ook een wandeling of doet u een boottocht, dan kunt u het beste niets anders meer plannen op die dag en rustig op uw gemakje van dit bezoek genieten.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Tuinen in Schotland en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn favoriete National Trust for Scotland tuin in Schotland

  1. Pingback: Een derde prachtige tuin van de National Trust for Schotland: Brodick Castle Garden op Arran | Tina Somberg

  2. Pingback: De 4e mooie tuin van de National Trust for Scotland: Geilston Garden | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.