Elie Chain Walk in Kingdom of Fife

Ik beken meteen dat ik hem zelf niet ken, maar ik kwam hem op verschillende blogs tegen en het ziet er fantastisch uit. Niet voor de ‘fainthearted’ maar geweldig voor diegenen die graag een uitdaging aangaan. Wat ik wel gek vond is dat op het ene blog stond, dat je hem eigenlijk alleen met een ervaren begeleider moet doen en op een ander blog stond dat zelfs kinderen vanaf een jaar of 8 hem gewoon konden doen.

Elie is een populaire kustplaats in Fife en u kunt er met de bus of trein naartoe of met de auto.
De chain walk is eigenlijk meer een klauterpartij met 8 kettingen, die verticaal of horizontaal lopen. U komt onderweg rotsen, kliftoppen en grotten tegen. De afstand is ong. 0.5 km. en om lekker te kunnen genieten moet u er 1 – 2 uur voor uittrekken.
Het is belangrijk om te weten wanneer het laagwater is, want anders komt u in de problemen. Bereid u goed voor wat schoenen betreft (stevig en met goed profiel), warme kleding, waterdichte kleding, een paar handschoenen met grip en neem wat drinken en iets te snoepen mee om energie op te doen als u het even wat zwaar vindt

De kettingen zijn stevig, voelen veilig, er zijn goede plekken om je voeten neer te zetten, de ondergrond is gladde rots maar soms zijn er ook losliggende steentjes, waardoor de kans op uitglijden groot is. Opgepast dus!!
In deze beschrijving loopt u van het oosten naar het westen. Kijk altijd naar de rots als u klimt of naar beneden gaat via de kettingen en houd waar mogelijk de ketting tussen uw benen.
Als u het niet fijn vindt om het op eigen gelegenheid te doen, dan zijn er Outdoor Education Centres die georganiseerde tochtjes doen met gids.

Het torentje is het startpunt.

Start: Rijd Earlsferry High Street in zuidwestelijke richting af tot het eind , waar de parkeerplaats is bij de golfbaan. Loop over een grassig spoor naar het oosten langs de golfbaan tot u bij het strand van West Bay komt. Sla het strand rechts op en volg het strand naar het westen richting Kincraig Point. Aan het eind leidt een duidelijk pad naar de start van de chain walk, waar een bordje met waarschuwingen/tips aan
de klif gespijkerd is.

Copyright James Carron

Chain 1: Net voorbij het bordje, moeet u een klein stukje klauteren over ruige stenen voor u bij chain 1 bent. Dit is een klein klimmetje.
Op de top daalt een langere ketting af naar MacDuff’s Cave. Daarna loopt de ketting langs de kant van de klif. Als het eb is kunt u dit stuk ook vermijden door af te zakken tot het keitjesstrand.
Chain 2: de klim vanuit MacDuff’s Cave is lastig, want de ketting zit in een vreemde hoek vast aan de klif. Dit is een van de moeilijkste stukken, maar als dit lukt, bent u geslaagd en is het verder ‘a piece of cake’ . U moet op een grote rots in de inham stappen en naar voren leunen zodat u de losse ketting kun vastpakken. Houd hem stevig vast en stap over een diep gat tussen de rots en de klif waar de ketting aan vast zit. Er zijn goede plekken om uw voeten neer te zetten. Klim geleidelijk naar de top.

Copyright James Carron

De baai tussen Chain 2 en Chain 3
De route daalt af naar een vlak stuk waarachter treden in de rots u naar boven brengen. Hier is het behoorlijk ruig en stenig maar goede plekken voor uw voeten zorgen ervoor dat u veilig op het keitjesstrand komt, waar enorme verticale basalt kolommen staan.
Chain 3: Steek het strand over naar het volgende korte stukje ketting, dat u gebruikt om over een lage rand rotsen te klimmen. Op de top loopt u een paar meter verder en houdt rechts aan om een helling met losse steentjes te beklimmen en dan komt u bij een metalen paal.
Chain 4 Hier gaat een lange 10 m. lange verticale ketting naar beneden naar de volgende baai. Dit is de steilste afdaling, die u heel behoedzaam moet nemen. Houd de ketting tussen uw benen en ga langzaam naar beneden waarbij u de plekken waar u uw voeten kunt zetten goed gebruikt.
Het onderste stukje is het lastigst, want daar zijn de plekken voor je voeten het moeilijkst te zien.
Chain 5: Steek de volgende inham over naar de volgende ketting, een vrij korte stijging over ruige rotsen. Om beneden te komen blijft u zo dicht mogelijk bij de top van het steentjes strand om een diepe stroom te vermijden. Klim over de rotsen en let goed op dat u niet uitglijdt over de losse steentje. Grijp de ketting en klim naar een metalen paal op een messcherpe rots met net genoeg plek voor 1 persoon om even te staan
en te pauzeren terwijl u geniet van het uitzicht.
Chain 6: Dit is een lange afdaling, die steeds steiler wordt. In het begin zijn er goede treden, maar er ligt ook vaak losliggend materiaal.
Als u echt verticaal afdaalt, houd de ketting dan tussen uw benen en zet uw voeten zorgvuldig neer op de goede plekken.

Copyright James Carron


Chain 7: Als u chain 6 gehad hebt, houdt u rechts aan over rotsen en komt dan bij een horizontale ketting. Hij gaat landinwaarts richting Doos’ Cave boven een smal randje voor uw voeten.
Chain 8: Aan de andere kant van de inham, klautert u over de rotsen en komt dan bij de laatste ketting met een korte, verticale afdaling.
Een gemakkelijk einde van deze spannende ketting wandeling. Dicht bij is de Devil’s Cave.

Dit is een bewerking van Elie Chainwalk – Step-by-Step Guide van James Carron

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten in Schotland, Schotland, Tips, Wandelingen in Schotland en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.