Frank Bruce Sculpture Trail Feshiebridge op ong. 20min. rijden van Aviemore

Een paar jaar geleden toen mijn man en ik de East Highland Way liepen, kwamen we op de 1 na laatste dag in dit stuk en konden op ons gemak alle beelden bekijken, die verspreid in het bos stonden en lagen. Het is een kort wandelingetje van 1.6 km.

Frank Bruce ( 1931 – 2009) was een beeldhouwer uit een dorpje in Aberdeenshire, die zich zelf leerde beeldhouwen. Zijn beelden onderzoeken de Schotse cultuur en hoe wij ons verhouden tot de medemens. Ze zien er vaak sprookjesachtig, soms angstaanjagend en geheimzinnig uit. Ze zijn grotendeels gemaakt van bomen uit het gebied zelf en zijn bewust niet bewerkt met conserveringsmiddelen, wat betekent dat ze in de loop der jaren gaan rotten en zullen verdwijnen en een aantal zijn neergelegd omdat de kans dat ze omvallen te groot is.

Frank Bruce wilde zijn beelden terug laten keren naar de aarde waar zij vandaan kwamen als onderdeel van de natuurlijke cyclus van geboorte, leven en verval.

Bruce was erg dol op de Highlands en vestigde zich met zijn gezin in Aviemore in de 60er jaren. Hier maakte hij zijn beroemdste werken die geïnspireerd werden door de Schotse geschiedenis, literatuur en kunst. Hij vond commercie helemaal niets en wilde zijn werk niet verkopen, maar stelde als voorwaarde dat zijn kunst voor iedereen gratis toegankelijk moest zijn.

Wilt u deze beelden nog zien, dan moet u geen jaren meer wachten, want dan zijn ze totaal vergaan. Er zijn ook 3 stenen beelden, die natuurlijk wel blijven bestaan.

Routebeschrijving: vanuit Aviemore rijdt u richting Cairngorm Mountain op de B970, slaat rechts af net voor het Rothimurchus Centre bij het bordje waarop Coylumbridge staat. Na Feshie Bridge is er een afslag rechts aangegeven als een (FCS) Forestry Commission parkeerplaats. Vergeet niet te betalen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Activiteiten in Schotland, Bijzondere plekken, Reizen Schotland, Schotland, Tips, Wandelingen in Schotland en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.