De Shetland Eilanden

Met de unieke cultuur, indrukwekkende zeezichten en de vele diersoorten is Shetland een betoverende mix van Schotland en Noorwegen
Het landschap is voor zo’n klein gebied heel afwisselend en vaak spectaculair. Er zijn rotsen, heidevelden en vruchtbare akkers, zandduinen en keitjes stranden en hoge kliffen.
De wegen zijn goed berijdbaar en maken ook de uithoeken zeer toegankelijk. De motorrijders en fietsers kunnen over de smallere weggetjes ook op plaatsen komen, waar het voor de automobilist niet mogelijk is.
Het licht is hier opmerkelijk en voegt iets bijzonders toe aan het landschap. De zonsondergangen zijn spectaculair en door het noorderlicht is het zomers nooit helemaal donker.

U bent nooit meer dan 5 km. van de kust, waardoor het leven hier beheerst wordt door de zee. Het gebied is door vele stammen en volken bewoond, wat nog heel goed te zien is aan de overblijfselen. Vooral van de Vikingen zijn er nog overal sporen te traceren. Het Viking Parlement: the Althing, kwam bij Scalloway bij elkaar en zelfs nu nog speelt de Norse Udal law nog steeds een rol. Het dialect in Shetland heeft veel Viking invloeden evenals de plaatsnamen.

Ik zou een heel boekwerk over Shetland en de vele eilanden kunnen schrijven, maar om uw nieuwsgierigheid op te wekken, houd ik het iedere keer als ik een blog schrijf over dit wonderschone eiland met alle eilandjes er omheen, maar bij 1 stukje van het vaste land of een eilandje.

De foto’s die hier gebruikt zijn zijn gemaakt in opdracht van Walk Highlands . Zij hebben door het hele Verenigd Koninkrijk prachtige wandelingen beschreven, die heel goed op eigen gelegenheid gemaakt kunnen worden.

En zit u inderdaad op het puntje van uw stoel en wilt u er tijdens uw volgende vakantie graag naar toe: laat het ons weten en we verzorgen de hele reis voor u. Kijk in dat geval op onze website waar we een voorbeeldreis hebben samengesteld. Maar zoals bij al onze reizen: alles kan op maat samengesteld worden, want het is tenslotte uw vakantie, dus we zullen alles op alles zetten om u die dingen te laten doen en zien die uw voorkeur hebben.

Deze keer bespreken we een mooie wandeling naar St Ninian’s Isle in het zuiden van het vaste land.

St. Ninian’s Isle Walk
Afstand: 6 km. Tijdsduur: ong. 3 uur. Stijging: nauwelijks en de wandeling is gemakkelijk tot middelzwaar.

@Walkhighlands.co.uk

Start: Vanuit Bigton neemt u het weggetje waar St. Ninian’s aangegeven wordt. De wandeling begint op de parkeerplaats vlakbij de Sand Tombolo, die St. Ninian’s Isle verbindt met het vaste land. Bigton ZE2 9JA. Coördinaten: 59.971266, -1.330589.

De Tombolo of ayre, een smalle strook die St Ninian’s Isle met het vaste land verbindt, is op zich zelf al een mooi wandelingetje met de twee stranden, die zeer verschillend van elkaar zijn.

U ziet dat het eiland verdeeld wordt door een hoge ‘muur’ en het is het gemakkelijkst om aan het begin van de muur omhoog te gaan. Er loopt een ‘spoor’ vanaf het strand steil omhoog, even inspannend, maar goed te doen.

De zeer oude kapel is zeer de moeite waard met de hele oude grafstenen. St. Ninian is de beschermheilige van Shetland. St Ninian’s Isle werd beroemd toen in 1958 een jongen meehielp bij een opgraving en een enorme hoeveelheid zilveren schalen vond uit ong. 800. Zij zijn nu te bewonderen in het Shetland Museum in Lerwick.

@walkhighlands.co.uk

Sla boven aan de helling rechtsaf. Er zijn borden waar uitleg gegeven wordt over deze plek. Let wel op de konijnenholen!
Hier worden regelmatig zeehonden gezien

Vanaf de kapel gaat u zuidelijk om het eiland heen met de klok mee. Steek het grasland over, waar vroeger een dorpje was, waar boeren het land bewerkten, maar iedere woning en muur is afgebroken en de stenen zijn gebruikt voor de grote muur. Dit deel is qua natuur nauwelijks te overtreffen: talloze kleine en iets grotere eilandjes en verder naar het westen ligt Sweyn Holm, een grote steen massa, die door een smal kanaal afgescheiden is van het vaste land.
Het grasland ligt bezaaid met stenen en stukken rots, die door de zee het land opgeworpen zijn. Hich Holm ligt in de zee en het uitzicht is prachtig! Het gebied heeft diepe inhammen en er leven heel veel vogels. Kijk wel goed uit, dat u niet te dicht bij de rand komt.

@walkhighlands.co.uk

Soms is het wat moeizaam lopen door alle oneffenheden, maar het noordelijke stuk naar Loose Head is heel gemakkelijk. De rotsen op dit stuk zijn heel hoog, maar als u de noordelijke punt voorbij bent en weer naar het eindpunt loopt over Coll Field, wordt het steeds minder hoog.
Aan het eind komt u over Scarfi Taing en over de zandhelling weer bij de tombolo of ayre. Op dit stuk liggen hele mooie keitjes.

@walkhighlands.co.uk

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reizen Schotland, Schotland, Shetland, Wandelingen in Schotland en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.