Een dagtocht door North Uist, 1 van de eilanden in de Buiten Hebriden

North Uist is vrij kaal, er zijn uitgestrekte velden, het is er vlak, er groeien nauwelijks bomen en vooral in het westen ligt de machair, de vruchtbare grond, die in het voorjaar en vroege zomer vol kleurige bloemen staat.


North Uist staat op de 9e plaats wat de grootte betreft van alle eilanden in Schotland. Er wonen ong. 1100 mensen.
Het is een bijna rond eiland dat van zuid tot noord ong. 19 km. lang is en van oost naar west ong. 27 km.
Het staat bekend als het eiland van de drie heuvels, die in het noorden en oosten liggen. 33% van al het land bestaat uit water: kleine en grote meertjes zijn overal te vinden en dat is dan ook de reden dat er zo veel vissers naar Uist komen, want de forel, zeeforel en zalm komen er heel veel voor.

Als ik mijn eigen bovenstaande tekst nog eens overlees, lijkt het wel of North Uist helemaal niet zo’n aantrekkelijke plek is om naar toe te gaan, maar het tegenovergestelde is waar. Een heel sterk punt is, dat het er nooit druk is. Het is een dun bevolkt eiland en het stroomt nooit vol met toeristen, dus je hebt het eiland eigenlijk altijd voor je zelf. Omdat het er zo rustig is, komen er talloze soorten vogels voor, die je elders op drukkere plekken nooit zult vinden en ook de otter, een schuw dier wordt hier heel vaak gespot. Tel daar de herinneringen uit een ver verleden bij op: de grafheuvels, stone circles en Standing Stones en dan is er toch een hele goede reden om er een paar dagen naar toe te gaan: genieten van een authentiek Schots eiland.

Deze eilandengroep wordt al meer dan 6000 jaar bewoond en er zijn dan ook veel herinneringen aan lang vervlogen tijden te vinden: vestigingen uit de ijzertijd, grafkamers, standing stones en hutjes (shielings) waar de schaapsherders vroeger de hele zomer verbleven om te zorgen voor hun kudde.

Bij de veerboot in Lochmaddy is een aardig bezoekerscentrum Taigh Chearsabhagh met museumpje, kunstvoorwerpen, cafetaria en winkel en het is ook postkantoor. De gallery, shop en café zijn gratis.
Aan de kust er vlakbij staat een mooi kunstwerk van een makreel, gemaakt met materiaal dat op het eiland is gevonden. Het beeld laat het belang van de visserij zien voor het eiland.

De witte sculptuur Eb and Flow staat achter het museum en is gevuld met zout.
Als het vloed is neemt het water het zout mee door een kleine opening.

Er zijn nog 5 andere kunstwerken verspreid over North Uist. Geïnteresseerd? Klik op Sculpture Trail.

Als u een mooi autoritje wilt maken om het eiland te verkennen en iets van het erfgoed te zien rijdt u vanaf Lochmaddy over de A867 richting Clachan. Na ong. 8 km. ziet u een bord voor een parkeerplaats voor Barpa Langass aan uw linkerkant.
Vanaf de parkeerplaats kunt u de Cairn (grafkamer) op de heuvel al zien. Wilt u de grafkamer en stone circle zien, dan parkeert u hier en maakt een wandelingetje. Volg het pad tot u bij een ijzeren hek komt. Ga daar door en kies of links of rechts,
maakt niet uit. U komt toch bij de grafkamer. De plek is mooi, goed uitzicht, maar je kunt er helaas niet in. Alles is afgesloten.

Ga verder op het pad naar de Piobull Fhinn Stone Circle.

Dit is de best toegankelijke steencirkel in North Uist. Het is gebouwd op een groot platform en biedt uitzicht op Loch Langais. De cirkel is ong. 38 x 28 m. Er staan nog 24 stenen en keien en twee toegangstenen bij de ingang aan beide kanten.

De terugweg gaat via het Langass Lodge hotel en over een kleine weg weer terug naar de A867. Ga die rechts op en na een klein stukje bent u weer bij de auto.

In het volgende dorpje Clachan is een origineel Smoke house, waar u in kunt.
Vanaf een verhoging kun je zien hoe men de zalm, forellen etc. rookt. Je mag er ook proeven en er is natuurlijk een winkel bij. Er is parkeerplaats bij.

De rit gaat verder over de A865 richting Sollas vlak langs de kust door croft land met in de zomer de rijkelijk bloeiende machair.
Na ong. 10 km. ziet u een bord met Raon Gleidhteachas Bhaile Raghnail, een natuurreservaat. Sla hier links af en volg de weg tot een splitsing vlakbij Hogha Gearraidh. Neem de linker vork met het bordje Toilets en u komt gelukkig niet alleen bij de toiletten, maar op de parkeerplaats en het witte bezoekerscentrum. Gratis.
Dit natuurreservaat is beroemd vanwege de kwartelkoning (een vogel), die valt onder de bedreigde vogelsoorten en dus heel zeldzaam is en allerlei roofvogels.
Je kunt een wandeling door het reservaat maken van ong. 4.5 km. Veel vogels en ook vaak otters. In het informatiecentrum is een tentoonstelling over het traditionele crofting. Over de A865 weer terug naar uw startplek of naar uw accommodatie adres.

Zou u wel eens een reis willen maken naar North Uist, evt. South Uist en een aantal andere Schotse eilanden aan de westkust? Klik op Rondreis Island Hoppen, een voorbeeldreis, zodat u kunt zien hoe uw reis er uit zou kunnen zien.

We kunnen uw reis natuurlijk helemaal op maat voor u samenstellen, zodat u precies die eilanden gaat bezoeken, die u het meeste aanspreken.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, De Hebriden, Reizen Schotland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.