Wandeling van de Botanic Gardens, via Byres Road naar de Fossil Grove in Glasgow: heel bijzonder!

In de Botanische Tuin 730, Great Western Road Glasgow G12 0UE , middenin het West End vindt u een schat aan planten, bloemen, bomen en struiken. De meeste stadsbewoners kennen de elegante 19de-eeuwse kassen vanwege de tropische orchideeën en nationale collecties met begonia’s en boomvarens. Het terrein staat vol bomen en struiken, waaronder ook een 200 jaar oude treuresdoorn.

Openingstijden: het terrein: het hele jaar van 7.00 – zonsondergang. De kassen en Tearoom: april t/m september van 10.00 – 18.00 en van oktober t/m maart van 10.00 – 16.15. Toegang is gratis. Vanaf mei is er iedere donderdagmiddag om 13.00 een gratis begeleide Health Walk. Start buiten bij Kibble Palace en het eindigt na een uur met een kopje thee met iets lekkers in de bibliotheek. Er is ook een Tree Trail verkrijgbaar. In de tearoom kunt u vanaf 11.00 tot 15.45 iets lekkers te eten of te drinken bestellen.

Van de botanische tuin loopt u naar het westen over de Byres Road of de Ashton Road die parallel loopt, in het gezellige, levendige West End , waar u regelmatig even zult
stoppen om een bijzonder winkeltje, galerie, pub, restaurantje of een andere exclusieve gelegenheid te bezoeken. Het is een straat waar je nauwelijks ketenwinkels ziet maar allemaal vrij kleine particuliere zaakjes. Een verademing.

Halverwege slaat u rechts af en loopt door naar Victoria Park en daarin de Fossiele boomstronken.
In 1887 waren werklieden een oude niet meer gebruikte steengroeve aan het opruimen om een park , het Victoria Park, aan te leggen waar de bevolking van Glasgow kon recreëren. Tijdens hun werkzaamheden ontdekten zij een aantal prachtig geconserveerde fossiele boomstronken tussen het zand en de schalie ( = zachte leisteen).
Men sloot het gebied af om het goed te kunnen onderzoeken en ontdekten 11 stronken, compleet met een uitgebreid wortelstelsel.

De bomen groeiden 325 miljoen jaren geleden in een warm,vochtig klimaat in Schotland dat toen in de omgeving van de evenaar lag.
Ze werden bedekt met slib, zand en modder. Het zand veranderde in een laag steen en de gefossiliseerde planten bleven er in bewaard.
De buitenkant van de boomstronken en alle andere planten veranderden in lagen turf en later in steenkool, dat in de Industriële Revolutie zo’n belangrijke rol in Glasgow speelde.
Ongeveer 30 miljoen later waren er vulkanische activiteiten waardoor een dunne laag gesmolten steen (doleriet) in de stenen binnendrong. De doleriet werd in de 19e eeuw gedolven om stenen voor de aanleg van wegen te verkrijgen.


Men liet de boomstronken op dezelfde plaats liggen en bouwden er een speciaal ontworpen gebouw omheen, zodat ze beschermd waren.
Openingstijden: normaal gesproken op za en zo van 12.00 – 16.00 van april t/m september. In 2020 waren ze bezig met verbouwingen en was het visitor centre helaas gesloten. Het is niet bekend, wanneer het weer opengesteld wordt.

Terug met First Bus 44 en 44 D, dicht bij Victoria Park aan de Victoria Park Drive South (halte heet Limestreet).
Is max. 5 min. lopen.

Kijk voor een reisje naar Glasgow en nog een wandeling langs heel veel muurschilderingen in Glasgow en bezienswaardigheden die Mackintosh ontworpen heeft op Reisje naar Glasgow en evt. dagje Loch Lomond.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Glasgow, Tips en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.