Het enige privé leger in Europa: The Atholl Highlanders in Blair Atholl Schotland

@Blair-Castle.uk

De Atholl Highlanders is een Schots ceremonieel infanterie  regiment, dat dienst doet als persoonlijke beschermer van de Duke of Atholl, Chief van de Clan Murray, die al 750 jaar bestaat.
Je kunt alleen maar toetreden als je  hoogstpersoonlijk uitgenodigd  wordt door de Duke en je komt alleen in aanmerking als je banden met Blair Castle of het gebied hebt en bekend bent met  militaire exercities of bereid bent om je daar in te bekwamen.  De Atholl Highlanders zijn  geen onderdeel van het Britse Leger maar vallen onder het bevel van de Duke of Atholl.

Het regiment werd opgericht door John Murray, de 4e Duke of Atholl en werd het 77ste Regiment of Foot in december 1777. Zij losten andere regimenten af, die o.a. in Noord Amerika dienst deden, maar het grootste deel van de tijd waren ze in Ierland gevestigd.

In 1839 gaf George Murray, de 6e Duke of Atholl, het regiment een andere taak en wel die van  bodyguard en 3 jaar later vergezelden en beschermden zij Queen Victoria tijdens haar Schotland reis.  Toen zij in  1844 in Blair Castle verbleef, stonden zij op wacht gedurende het hele verblijf. Als dank kregen zij hun officiële status en de Regimental Colours (vlag)
Tijdens John Stewart Murray, de 7e Duke of Atholl fungeerden zij regelmatig als beschermers van koninklijke bezoekers aan Blair Castle en werd er voor het eerst een jaarlijkse Atholl Gathering gehouden: Highland Games met alles er op en er aan.

@TravellingWELL.nl

Het werd wat stiller, er waren geen bijzondere activiteiten gedurende vele jaren erna, maar in 1966 werd het weer in het klein (6 man) in ere gesteld door Iain Murray, de 10e Duke of Atholl en er werd weer een parade gehouden, die voorafgegaan werd door 2 pipers.
In 1973, 100 jaar nadat het opgericht was, kwamen de Atholl Highlanders terug. De Duke was aanwezig en ong. 2300 bezoekers maakten er een geweldig feest van, met als  hoogtepunt de parade langs Queen Elizabeth, Prins Charles, de koningin moeder, prins Andrew en prins Edward.

@Blair-Castle.uk

Gelukkig kwam ook de Atholl Gathering terug en wel in 1984. De spelen vonden plaats in Target Park ten oosten van de voorkant van de oprijlaan en 3000 mensen aanschouwden het spektakel en sindsdien heeft het ieder jaar plaatsgevonden in het laatste weekend in mei. ( behalve nu in 2020 vanwege het Covid19 virus).

@Blair-Castle.uk

De 10e Duke of Atholl stierf in 1996 en de afscheidsdienst werd in de Ballroom van Blair Castle gehouden, waarna hij door 6 Atholl Highlanders naar het kerkhofje in Old Blair werd gedragen.

Op dit moment valt het regiment, dat altijd uit ong. 100 mannen bestaat, onder Bruce Murray, de 12e Duke of Atholl, die in Zuid Afrika woont. Hij komt ieder jaar in mei naar Blair Castle en inspecteert dan zijn troepen tijdens de Atholl Gathering.

 

 

 

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Schotland, Tips, tradities, Tradities en gebruiken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.