The Great Bernera Trail (wandeling) op het eiland Lewis

U rijdt voor deze wandeling naar het zuiden langs de kust naar het schiereiland Berneray (A858, B8011 en B8059).
De Great Bernera Trail gaat langs de west kant van het eiland, soms over een weggetje, soms geen pad en soms een beetje nat, maar wel bewegwijzerd. Wij  hebben hem zelf gelopen en vonden hem erg mooi.
De parkeerplaats is in het dorpje Breacleit bij het community centre. Isle of Lewis HS2 9LT. Coördinaten 58.227986, -6.841554
De lengte is 11 km. en het kost zo’n 3.5 uur.

Start: Vanaf de parkeerplaats loopt u naar het westen over de weg richting Bhalasaigh en Tacleit. Meteen al uitzicht op meertjes. Sla rechts af op een kruising waar Bhalasaigh aangegeven wordt en loop door tot de weg ophoudt. Steek de voetbrug over richting huisjes.
Loop richting Tigh na Sith (het tweede huis) en sla daar rechts af door een voetgangershekje. Hier is niet echt een pad, maar je kunt de paaltjes steeds in de verte zien, dus die goed in de gaten houden. Door een hekje komt u bij een vervallen huis voor u een smal stukje land oversteekt tussen Tob Bhalasaigh en de zee. Ga door een opening in de omheining en ga links langs een vervallen huis. Negeer andere tekens maar blijf de paaltjes volgen met de pijl er op.
Klim over een hekje/trapje en ga links richting een rotsbult, nog steeds bij de kustlijn. U komt bij een wegwijzer met een pijl die naar rechts wijst en daarmee gaat de route naar het oosten rond een inham. Nu volgt een stukje drassige grond tussen de inham en een meertje. Blijf dichtbij een lage rotsachtige rand, daar is het het droogst. Let nog steeds goed op de paaltjes met de pijl.
De route gaat door een drassige opening tussen twee lage rotsheuveltjes en dan langs de linkerkant van een omheining. Aan het eind van die omheining slaat u rechtsaf over een pad van houten planken. volg de pijl en daal af naar een hek en een stille weg. Sla die weg links op en ga links op een T splitsing. Na 100 m. komt u bij een paal (voetpad naar Bosta). U moet hier rechtsaf door een hek. Negeer het pad maar ga de grasheuvel op naar het volgende paaltje. Boven prachtig uitzicht richting Uig.
U loopt nu op een plateau zonder pad en moet dus de richtingsborden (cairns) in de gaten houden. Ga door een hek in de omheining bij een klein loch. Het pad gaat iets naar rechts waardoor u aan de voet van de heuvel blijft. Dan naar links en nu wel omhoog. De route leidt naar een hek en afdaling naar Bosta Glen en door een hek in een stenen muur.

U loopt nu door een verlaten dorpje. Aan de voet van de glen is een mooi zandstrand. Voor u ligt een hutje met rieten dak: een reconstructie van een huis uit de IJzertijd. In de zomer kunt u er in. U mag niet over de voetbrug maar moet eerst nog wat afdalen en komt dan bij de ingang
De reconstructie is gebaseerd op 5 hutten die hier boven de aarde uitstaken na een hevige storm in 1993. De hutten werden weer toegedekt om hen te beschermen.
Ga over de voetbrug het pad op bij de duinen. U gaat vervolgens rechts af en loopt langs de muur van het kerkhof en ziet weer een mooi strand aan de linkerkant. U ziet in de zee een Time and Tide Bell, een kunstproject van 12 stuks, die luiden bij hoog tij. Voorbij het kerkhof komt u weer op de weg, met toiletten aan de overkant.
De laatste 4.5 km. gaat over deze rustige weg terug naar Breascleit. U komt langs een gedenkplek voor de opstanden in 1874. Het resultaat van die opstanden was dat de Crofters rechten kregen.

Kijk voor Lewis ook op :

een paar dagen Lewis

september 2012 Lewis

september 2012 deel 2 Lewis

Enthousiast geworden? Kijk dan eens bij de Rondreis 12 dagen Perthshire, Lewis, Isle of Skye en Edinburgh, een prachtige mix van prachtige landschappen op het vaste land en de eilanden Skye en Lewis, en dan afsluitend het drukke stadsleven in Edinburgh!

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in De Hebriden, Reis nieuws, Reizen Schotland, Wandelingen in Schotland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.