The White Wife of Otterswick op het eiland Yell bij Shetland

Copyright: RichardBooth

Aan de oost kant van het Shetlandse eiland Yell, op de Ness of Queyon bij Otterswick ziet u iets heel bijzonders: een wit standbeeld van een dame die uitkijkt over de baai naar de zee. Ze houdt een bijbel tegen haar borst geklemd.  Het is niet alleen een mooie plek vanwege dit beeld, maar je ziet er ook vaak zeehonden en soms otters en bruinvissen.

Het verhaal over het standbeeld, dat bekend is onder de naam The White Wife of Da Wooden Wife, is verdrietig. Het is het gereconstrueerde boegbeeld van de Bohus, een Duitse zeilboot, waar de praktijklessen voor cadetten, wat zeilen betreft plaatsvonden.
Het schip zonk hier met een bemanning van 39 jonge cadetten en 4 stierven er.

Copyright: RichardBooth

Bohus was een zeilboot met 3 masten, dat oorspronkelijk Bertha heette en in 1892 gebouwd werd in het Schotse Grangemount. Het schip werd heel wat keren verkocht en ze kwam aan haar naam Bohus toen ze in 1917 aan een Zweeds bedrijf verkocht werd. Uiteindelijk werd zij in 1924 door een Duitse rederij gekocht en in gebruik genomen als opleidingsschip.

Op 23 april 1924 vertrok het schip op haar laatste reis van Göteborg naar Taltal in Chili. De schipper maakte een fatale navigatie fout waardoor zij 60 mijl uit koers raakte. Ze kwam midden in een verschrikkelijke storm ter hoogte van Otterswick op Yell en liep op een rots en binnen een half uur was ze doormidden gebroken.

Diegenen die konden zwemmen worstelden zich naar de kust. Degenen, die dat niet konden bleven aan boord en hoopten gered te worden. Er stond een grote menigte mensen op het strand maar ze konden de bemanning niet helpen tot ze een lijn aan boord konden krijgen. Twee mannen Willie Thomson en Tom Eberth onderscheidden zich en redden 4 bemanningsleden, maar Tom moest zijn reddingsactie met de dood bekopen.

De 4 doden werden op het kerkhof in Mid Yell begraven en er is een groot blok zwart marmer op een steen ter herinnering aan hen geplaatst.
Ongeveer een half jaar later spoelde het boegbeeld aan land niet al te ver van het scheepswrak. Het was nog in hele goede conditie en miste slechts 1 arm. Het werd geplaatst op de kust boven de plek van het wrak.
De inwoners van East Yell zorgen er voor dat het steeds goed in de witte verf zit en sindsdien wordt zij The White Wife genoemd en door de inwoners Da Wooden Wife.

Copyright: RichardBooth

In 1986, nadat het beeld jarenlang het barre weer getrotseerd had, werd het helemaal gerestaureerd en in 1989 werd het tijdens een ceremonie onthuld.

Er zijn nog overblijfselen van de Bohus te zien op een diepte tussen 10 – 15 meter. (houten masten, koperen onderdelen, de ijzeren ribben, etc.)

Het is de moeite waard om op deze bijzondere plek te gaan kijken. De route er naartoe is bewegwijzerd en het laatste stukje loopt u over een voetpad tot u bij het beeld vlak bij de rand van de klif bent.

Copyright: RichardBooth

De foto’s zijn allemaal van Richard Booth van de Tyneside 114 British Sub Aqua Club, die daar in 2008 veel gedoken heeft.

De scheepsbel, het naamplaatje en ronde raamopeningen zijn te bezichtigen in het Shetland Museum in Lerwick en in Old Haa Museum in Burravoe op Yell.

Dit is een  vrije vertaling van een  artikel  in een bericht van North Link Ferries. h

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Reizen Schotland, Schotland, Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.