Wandeling op Calton Hill in Edinburgh

Traditioneel is Calton Hill met zijn talloze monumenten en gebouwen een geliefde recreatieplek voor de inwoners van Edinburgh en populair als uitkijkpunt over de stad. Het is heerlijk om even op een rustige plek te lopen en ook ’s avonds bij zonsondergang is het schitterend.

Terrein: Wegen met stoep, bestrate en onbestrate paden en een lange trap.

Start:  Waverley Steps uitgang vanaf Waverley Rail Station.
Coördinaten: 55.953259, -3.190109.  Afstand: 1.75 km. Tijdsduur: 1 – 1.5 uur. Stijging: 69 m.

Vanaf Waverley Station gaat u rechtsaf op Waverley Bridge om op Princes Street uit te komen of neem de uitgang Princes Street. Als u lopend of met de bus gaat, begint u de wandeling naast Waverley Station aan het oosteinde van Princes Street, tussen East Princes Street Gardens en het imposante Balmoral Hotel. Dit is met zijn mooie klokkentoren een oriëntatiepunt aan de rechter kant en links staat één van Edinburghs vele bankgebouwen. Steek de straat over (nu Waterloo Place) en vervolg uw route lichtelijk heuvelopwaarts tot u bij een trap aan uw linker kant komt.

Bovenaan de trap gaat u rechtdoor over het bestrate pad ( negeerde trap aan de rechterkant)  U slingert naar de noordkant van de heuvel en krijgt daar  prachtig uitzicht over Leith en de havens en over het water richting Fife. Calton Hill werd aangelegd als één van de eerste openbare recreatiegebieden in de drukbevolkte stad. In 1775 diende de filosoof David Hume een petitie in bij het stadsbestuur om een wandelroute aan te leggen voor de bevolking en het eerste openbare wandelpad was al snel een feit. Toen Hume het jaar daarop overleed, werd hij begraven op de Old Calton begraafplaats op Waterloo Place aan de voet van Calton Hill, die op het laatste deel  van deze route kan worden bezocht. Op Humes graf staat ‘Geboren 1711, Gestorven [—-]’ om het aan het nageslacht over te laten de rest in te vullen. De begraafplaats huisvest ook het Political Martyrs Monument, ter nagedachtenis aan 5 sympathisanten van de Franse Revolutie die in 1793 naar Australië zijn verbannen. Vervolg de Hume Walk tot u bij een kruising komt en ga hier rechtdoor tegen de heuvel op.

Al snel kunt u genieten van geweldige uitzichten over de zuidkant van de stad. De gigantische rotspartij Arthur’s Seat domineert het uitzicht, samen met de daken van het Schotse Parlementsgebouw in de wijk Holyrood en de witte koepel in de vorm van een  gordeldier van Dynamic Earth Science Centre. Calton Hill zelf was een verzamelpunt voor demonstraties van de voorstanders van Schots zelfbestuur, die hier gedurende vele jaren werden gehouden. Het neo-klassieke gebouw met kolommen en koepels onderaan de heuvel is de Royal High School. Het uit 1829 daterende gebouw werd in de aanloop naar het referendum in 1978 voorgedragen als onderkomen voor het nieuwe Schotse parlement. Het referendum werd verloren en het gebouw wordt nu gebruikt door de Edinburgh Council. Het veel grotere Scottish Parliament werd gebouwd in Holyrood.

Ga in westelijke richting heuvelopwaarts over het ruige pad richting het Nelson Monument dat in 1807 is gebouwd en gelijkenis vertoont met Nelson’s telescope. U kunt tegen betaling de spiraalvormige stenen trap beklimmen voor een nog beter uitzicht op het kasteel en de stad. Zelfs vanaf het lager gelegen uitkijkpunt heeft u goed uitzicht over de volle lengte van Princes Street, met op de voorgrond de torenspits van het Waverley Monument. Iets naar het zuidwesten ziet u Edinburgh Castle en de grote rots waarop het is gebouwd. Vanaf dit punt neemt u het pad naar beneden langs de achterkant van het Nelson Monument richting het National Monument.  Men begon in 1826 met de bouw van deze replica van het Parthenon in Athene ter nagedachtenis aan de doden van de Napoleontische Oorlogen. De bouw van het monument is echter nooit voltooid, omdat in 1829 het geld op raakte. Het fungeerde als stijlicoon voor de stad en heeft een groot deel van de recentere architectuur beïnvloed. Werp vanaf hier nog één keer een blik op Princes Street en loop richting het Observatory House over het pad net links van het gebouw, dat naar een goed uitkijkpunt leidt.  Het is nu in gebruik als vakantiewoning.

De City Observatory  werd tot eind 20e eeuw gebruikt als observatorium maar werd toen gesloten vanwege de lichtvervuiling van de stad Edinburgh. Er is nu een restaurant en een art gallery.

Aan de linker kant staan een kanon en het veel gefotografeerde ronde Dugald Steward Monument. Het bouwwerk met de elegante Griekse kolommen is door William Henry Playfair ontworpen ter nagedachtenis aan de Schot Stewart, die vanaf midden 1780 tot aan zijn dood in 1828 filosoof was aan Edinburgh University. Playfair was ook één van de drijvende krachten achter de City Observatory, die in 1822 werd voltooid. Vanaf hier volgt u het pad en de trap naar beneden langs het Dugald Steward Monument terug naar Waterloo Place aan de voet van de heuvel. Sla linksaf en loop over de stoep langs de Royal High School en tegenover het ronde Playfair Monument houdt u links aan langs Regent Terrace. In deze door William Henry Playfair ontworpen elegante straat met grote stadshuizen waren aanvankelijk enkele van de rijkste whisky- en wijnhandelaren van Schotland gevestigd.

Waar de straat het Royal Terrace op buigt, kunt u de grote stadshuizen zien. Deze waren vooral in trek bij kooplieden, die claimden dat ze van daaruit hun schepen konden zien aankomen bij de havens in Leith. Volg de met keien geplaveide straat tot aan de grote kruising met de drukke Leith Walk en ga linksaf de heuvel op. Deze belangrijke en lawaaierige doorgangsweg verbindt de havens in Leith met de stad en staat in schril contrast met de relatieve rust van Calton Hill. Passeer het theater aan uw linker kant en het Vue Omni entertainment centre met buiten zijn gigantische metalen giraffes. Steek de straat over tegenover de ingang van John Lewis en vervolg uw weg heuvelopwaarts richting Princes Street en het beginpunt van de wandeling.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, Edinburgh, Stadswandelingen in Edinburgh en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.