King’s Cave Walk op het prachtige eiland Arran

Het verhaal doet de ronde dat King Robert the Bruce hier de beroemde ontmoeting met een spin gehad heeft.

Een mooi verhaal dat ik u niet wil onthouden.

Robert the Bruce verklaarde zichzelf  in 1306 koning van Schotland  maar Edward I, koning van Engeland , die de eigenlijke baas was stuurde een groot leger en versloeg Bruce tijdens de Battle of Methven en verklaarde Bruce tot outlaw ( vogelvrij verklaard).

Bruce zat eenzaam in zijn koude, kale schuilplaats en overwoog of hij misschien toch beter naar Het Heilige Land (Palestina) zou gaan om daar met de dappere soldaten te vechten tegen de vijanden van het christendom in plaats van te blijven vechten voor  de onafhankelijkheid van Schotland dat met zoveel doden gepaard ging.

Ineens zag hij een spin, die verwoede pogingen deed om op een balk een stuk verder op te springen, zodat ze een web kon maken.  Het mislukte steeds en zelfs na 6 pogingen was zij nog geen ‘draadje’  verder.  Bruce  realiseerde zich dat hij zelf 6 x tegen de Engelsen had gevochten en steeds verloren had. “Als de spin de 7e keer het weer niet redt, geef ik ook op en vertrek ik naar Palestina”  “Maar als het lukt om de draad naar de balk te krijgen, doe ik ook nog een poging om Schotland te bevrijden van de Engelsen”

De spin deed nog een enthousiaste poging en jawel ze kwam aan de overkant en kon met het web beginnen. Robert the Bruce sprong op, hernam zich en besloot een leger samen te stellen. Zo gezegd zo gedaan. In de komende 8 jaar was hij continu in gevecht met de Engelsen en uiteindelijk versloeg hij hen in 1314 tijdens de Battle of Bannockburn  en verjoeg hen  uit Schotland.

Deze rondwandeling gaat over een prachtig deel van de kust , waar een aantal grotten ligt. Afstand: 4.5 km. Tijd: 1.5 uur. Stijging: 140 m. Startpunt is de parkeerplaats langs de A841 ong. 3 km. ten noorden van Blackwaterfoot KA27 8DX. Coördinaten: 55.532931, -5.332900.

Je gaat over het pad vanuit de rechterhoek van de parkeerplaats, voorbij het bordje. Je komt langs de plek van een steencirkel  en al vrij snel zijn de bomen verdwenen en heb je prachtig uitzicht op de heuvels en op Kintyre.

Het pad buigt naar links en loopt dan door een rotsachtige kloof naar beneden. Je gaat door een hek en komt op het strand. Volg gewoon het strand. Het pad verdwijnt wel eens, maar dat maakt niet uit.

Na een poosje komen de grotten/holen aan de linkerkant. Een pad leidt naar King’s Cave, die je niet kunt missen met het grote ijzeren hek ervoor. Je kunt gewoon in de grot. Hij schijnt dus door King Robert the Bruce gebruikt te zijn, maar men denkt dat de grotten al eerder gebruikt werden. Gezien de tekens (Ogham tekens en mythologische dieren) lijkt dat wel aannemelijk.

De wandeling gaat verder door vanuit de grot links af te slaan, verder over het strand. Je moet nu weer omhoog en komt bij een bord. Het Arran Coastal Path gaat hier rechtdoor, maar voor deze wandeling ga je links weer richting het bos. Kijk nog even achterom naar het mooie uitzicht op het water, want als je het bos ingaat is het uitzicht verdwenen. Het pad kronkelt door het bos en komt uiteindelijk weer uit op de parkeerplaats.

(Wij vonden het stuk na de King’s Cave niet zo bijzonder en waren bij nader inzien liever via de zelfde weg teruggegaan).

Wij kunnen u ook een wandelvakantie op Arran aanbieden met bagagevervoer en verblijf in heerlijke accommodatieadressen of vanuit een vakantiewoning en u kunt natuurlijk ook gewoon naar de Highlands en daarna  Arran gaan om eerst de Highlands en daarna dit ‘Schotland in het klein’  te verkennen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Legenden en sterke verhalen over Schotland, Reizen Schotland, Schotland, Wandelingen in Schotland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.