Signal Rock en An Tor wandeling vanuit Glencoe in The Highlands of Scotland

Een van de weinige korte wandelingen in Glencoe. U loopt door het bosgebied in het centrale stuk van de glen (valley) en komt bij Signal Rock, waar volgens de legende het signaal gegeven  werd voor de  vreselijke Glencoe Massacre.

Het Massacre (bloedblad) of Glencoe, 13 februari 1692.

Willem III van Oranje en Mary, de hervormde dochter van de katholieke koning James II, hadden de troon overgenomen van James ll. Hiermee viel de troon uit Stuart’s (Schotse) handen, tot grote ontzetting van de katholieke Highlanders (Jakobieten). Willem eiste dat voor 1 januari 1692 elk clanhoofd trouw aan hem zou zweren, een officiële overgave.

Deels door een misverstand, deels door slechte weersomstandigheden, was het hoofd van de GlenCoe McDonalds vijf dagen te laat met zijn eed van trouw. Willem III besloot een voorbeeld te stellen en maakte listig gebruik van een eeuwenlange vete tussen de McDonalds en de Campbells. Hij gaf de Campbell clan opdracht de McDonalds clan uit te moorden:

“elke McDonald jonger dan 70 moest aan het zwaard geregen worden”.

Tussen de clans gold van oudsher de regel dat zij leden van een andere clan (zelfs een vijandelijke) gastvrij moesten onthalen. Zo gebeurde. De Campbells  deelden tien dagen lang hun voedsel en onderdak met de McDonalds. In de vroege morgen van 13 februari evenwel richtten de Campbells een bloedbad aan. Van de 140 clanleden werden ongeveer 40 mannen, vrouwen en kinderen bruut vermoord. Vele anderen sloegen op de vlucht en stierven van ontbering en kou.

Geen wonder dat de Highlanders in 1702 hard lachten toen ze hoorden dat Willem III om het leven was gekomen na een val zijn paard! 

Start op de parkeerplaats langs de A82 1 km. ten westen van de afslag naar Clachaig Inn. PH49 4HX. Coördinaten: 56.663479, -5.057221. Afstand: 2.5 km. Tijdsduur: 1 – 1.5 uur. Stijging: 91 m.

De wandeling begint vanaf de west kant van de parkeerplaats met een geasfalteerd pad, waar u prachtig uitzicht hebt op de Clachaig Gully (valley/kloof).  Het pad gaat al vrij snel over een brug over de Coe rivier met uitzicht stroomafwaarts waar de rivier door een kleine kloof gaat en  stroomopwaarts met de berg Bidean nam Bian als achtergrond.

Meteen over de brug is er een splitsing en u neemt het linkse pad met de treden. Hier komt u op een tweede splitsing in het bos, neem weer het linker pad, dat met blauw en zwarte tekens aangegeven wordt. Negeer een smal pad links en op een volgende splitsing met een grote boom aan de rechterkant, gaat u links heuvel op, aangegeven met een blauw teken. Hier komt u weer terug nadat u bij Signal Rock geweest bent. Het pad gaat door een hek in de omheining, die herten tegenhoudt en daalt af.

U komt al snel voorbij een splitsing waar een pad rechtsaf gaat met teken: Torren Cottage only. U negeert deze afslag en blijft de treden volgen die naar de voet van Signal Rock leiden. U komt aan de achterkant bij Signal Rock. Dit was de plaats waar de Campbells het teken kregen dat de Glencoe Massacre op het punt stond te beginnen. Toen was er heel goed uitzicht op het dal/valley, maar nu is het helemaal volgegroeid met bomen.

Loop terug naar de splitsing met de boom en sla links een kleiner pad op. Voordat u bij het hek komt dat voor u ligt slaat u rechts af op een goed onderhouden pad. Nadat u over planken een paar stroompjes hebt overgestoken, gaat u al zigzaggend omhoog naar de top van de heuvel. Dit is An Torr, en u hebt prachtig uitzicht als u een kort paadje rechts neemt waarmee u op de top komt, waar een uitstekend stuk rots  is met vrij uitzicht.

Blijf het pad volgen als het weer terugkronkelt heuvel af. Als het aansluit bij een ander pad, slaat u links af en gaat door een omheining, die herten tegenhoudt. (als het hoofdhek gesloten is, is er een klein hekje rechts), waarna u op het stille weggetje naar Glencoe komt. Aan de overkant ziet u het westelijke deel van Aonach Eagach. Het geërodeerde pad dat u ziet, is alleen voor zeer geoefende klauteraars.

Sla de stille weg rechts op, loop langs de Clachaig Inn ( heel sfeervol ding om iets te eten of te drinken). Meteen na het rode sneeuwhek voorbij Claichaig Innt slaat u rechts af een goed pad in. Dit brengt u weer naar de brug over de Coe en de parkeerplaats ietsjes verder.

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten in Schotland, Bijzondere plekken, Reizen Schotland, Schotland, Wandelingen in Schotland en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.