Ballindalloch Castle & Gardens en de Distillery in Speyside

 

 

@Ballindalloch Castle

Ballindalloch Castle, gelegen op de oevers van de River Avon, dichtbij de River Spey, is al sinds 1546, toen het gebouwd werd, in bezit van de Macpherson-Grant familie. He landgoed werd al in 1457 door koning James IV aan John Grant of Freuchie geschonken.
Het allereerste kasteel was zowel een fort als woonhuis en had een Z vorm. Het stenen woongedeelte van 3 verdiepingen werd in het noorden en zuiden beschermd door een hoge

@TravellingWELL.nl

ronde toren en de Spey en Avon vormden een natuurlijke  met water gevulde geul van het noorden naar het westen. Bij de ingang stond een apparaat waarmee stenen en afval naar beneden gekieperd konden worden als er onwelkome gasten aankwamen.
Men begrijpt eigenlijk niet waarom het kasteel niet op het iets hogere deel in het oosten gebouwd is, maar er is wel een legende, die ‘uitleg’ geeft. Tijdens de bouw verdwenen alle stenen en de fundering iedere nacht. Toen de toenmalige John Grant ’s nachts de wacht ging houden, werd hij met zijn mannen compleet weggeblazen door een enorme wind en een stem vertelde hem dat hij het  kasteel op de lage grond bij het water moest bouwen. En zo geschiedde……

@TravellingWELL.nl

In de 17e eeuw tijdens de Civil Wars, steunden de Clan Grant de Covenanters, die het parlement steunden tegen Charles I. De Royalists  ( die Charles I steunden)  vielen het kasteel aan, staken alles in brand en de Grants moesten vluchten. Binnen het jaar werden de Royalists al weer verslagen en kon de herbouw beginnen.

In de 18e eeuw werd de vleugel met 2 verdiepingen aan de zuidkant en de vleugel aan de noordkant ( voor de Franse meesterkok) gebouwd en hier kwam ook de Rose Garden.

De tweede aanval op het kasteel en het terrein kwam in augustus 1829 en deze keer niet door de mens maar door natuurgeweld. Tijdens een enorme storm overstroomden de rivieren, en alles wat het water tegenkwam werd vernield. De kelders liepen vol, de tuin was bedekt met ruim een meter zand en modder en er was een enorme scheur in de grond tussen het kasteel en de rivier.
Er moest een nieuw kasteel gebouwd werden en de werkzaamheden vonden plaats tussen 1848 en 1853. Het resultaat was een mooi, licht kasteel in de Schotse Baronial Stijl, maar gelukkig bleef de oorspronkelijke architectuur ook bewaard.

In de jaren 60 van de 20e eeuw werden er badkamers aangelegd en werden er Victoriaanse toevoegingen, die geen dienst meer deden, verwijderd. Een vleugel in het noordoosten werd afgebroken omdat het hout volledig verrot was. En in de jaren 90 werden de vertrekken, die door het publiek bezocht kunnen worden, gemoderniseerd en met hedendaagse design meubelen ingericht.

Boven de ingang tot het kasteel vindt u het Macpherson-Grant wapen met de inscriptie: Ye Lord shall preserve thy going out and thy coming in. Met aan de ene kant het jaartal 1546 en de andere kant 1850 en op deze manier wordt duidelijk gemaakt dat in dit kasteel de middeleeuwen met de overblijfselen van de versterkingen en de Victoriaanse tijd waarin de gentrificatie belangrijk is, allebei een belangrijke rol spelen.
Het resultaat is een kasteel, zoals kinderen zich een kasteel voorstellen: dikke muren, torens,  trappen, kelders, prachtige zalen etc.

Een korte rondleiding: het zakelijke gedeelte staat hieronder, maar het is denk ik ook aardig om te weten, dat de familie nog in een stuk woont, waar je als bezoeker niet komt, maar in de late herfst en winter als het kasteel gesloten is voor bezoekers, woont de familie in het hele kasteel. Een van de personeelsleden vertelde ons dat hij dan regelmatig een belletje of briefje krijgt of hij een bepaalde kamer klaar wil maken omdat er vrienden komen voor een drankje of i.d. Er staan en hangen ook best veel foto’s, wat het heel  intiem  maakt en waardoor het een ‘levend’  kasteel is.

@Ballindalloch Castle

De grootste en ook de indrukwekkendste kamer is de Dining Room. U komt via een brede trap vanuit de hal binnen in de oorspronkelijke Great Hall, het kloppende hart van het 16e eeuwse fort, waar  vele voetstappen van de clan chiefs en afgezanten van de koning op de stenen vloeren liggen. De originele enorme haard met het wapenschild van de Macpherson en de Grants neemt een centrale plek in.

In de hal bij de ingang vindt u een flinke collectie wapens bestaand uit degens, dolken, pistolen uit verschillende eeuwen en een collectie porselein.

@Ballindalloch Castle

In de noordwest vleugel is de Drawing Room, die tegelijkertijd met de zuidvleugel is gebouwd in 1770,  komt het meeste meubilair ook uit die tijd en een pronkstuk is de ovalen Sheraton tafel en een prachtige vergulde spiegel. Ernaast is de Laird’s Smoking Room, wat je nu de ‘mancave’ zou noemen. Lekker roken en genieten van een borrel terwijl je zaken maar ook privé gebeurtenissen bespreekt.
Lady Macpherson-Grant’s Bedroom is daar ook, maar die is ingericht met meubelen uit latere tijden. U kunt er rustig zonder kloppen naar binnen, want Lady Macpherson-Grant heeft nu een andere slaapkamer.

@Ballindalloch Castle

In de bibliotheek, die ook in 1770 gerestaureerd is staan de ong. 2500 boeken uit de 18 en 19 eeuw.

Waar de twee vleugels samenkomen is een toren, waarin nu de kinderkamer gemaakt is.  Je krijgt er een mooi beeld hoe kinderen opgroeiden.  Er staat een antieke kinderstoel, er is een verzameling antieke beren en het poppenhuis is veel nieuwer, maar helemaal gemaakt door de vader van de huidige laird voor zijn dochter Lucy. Eigenlijk hoorde deze toren bij het stuk dat door het personeel gebruikt werd.

Als je de smalle trap opgaat kom je in de bovenste kamer van de toren, vroeger de kamer voor de bewaker en later hoorde het gewoon bij het stuk van het personeel. Heel simpel,
geen enkele luxe en het wordt je meteen duidelijk dat er een groot verschil was tussen hun leven en dat van de laird en zijn gezin.

Onder de stenen vloeren van het stuk uit de 16e eeuw, ligt de kerker. Waar vroeger de vijanden opgeborgen werden, wordt nu al 3 eeuwen lang de wijn bewaard. Het was de favoriete plek van General James Grant en men zegt dat zijn geest ’s nachts door de gangen dwaalt op zoek naar zijn geliefde kelder, die hij maar niet kan vinden.  James is een beetje een vreemde eend in de vijver van deze familie: hij vocht in Amerika tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen, werd beheerder van Stirling Castle en woonde nauwelijks op zijn eigen kasteel.

Zijn neef George Grant kreeg de titel: Sir George Macpherson-Grant of Ballindalloch’ en  zorgde er voor dat de namen van de twee oudste clans in Speyside Grant and Macpherson verbonden werden.  Het duurde tot 1978 dat er een vrouw eigenaar van Ballindalloch  werd. Dit was  Claire, de moeder van de huidige eigenaar Guy, die er nu samen met zijn vrouw Victoria voor zorgt dat het kasteel, landgoed en de distilleerderij goed beheerd worden en meegaan in de moderne tijd.

De tuinen zijn de lust en het leven van Claire, de moeder van de huidige bewoner. Samen met de hovenier heeft zij er voor gezorgd dat het beste resultaat bereikt wordt met niet zulke beste grond en een grillig klimaat.
De formele tuin werd aangelegd na de verbouwing in de tweede helft van de 19e eeuw. Je komt binnen bij de duiventil en ziet al snel dat er eigenlijk 3 tuinen zijn, die je kunt

@Ballindalloch Castle

verkennen. Een groot grasveld met  daarachter de rotstuin, waar vandaan je prachtig uitzicht op het kasteel hebt. Daarnaast de Courtyard Garden, die aan 3 kanten door het kasteel omringd wordt. Het is een klassieke, romantische tuin. Ten noorden van het kasteel ga je door een boog via een laan omzoomd met bomen naar de schitterende Walled Garden, die in 1996 helemaal gerestaureerd is ter gelegenheid van het 450 jarig bestaan van het kasteel.

Op het landgoed, waar in het hoogseizoen 35 personeelsleden werken, loopt de prachtige  gitzware kudde Aberdeen Angus koeien, die geen hoorns hebben . Ze stammen nog steeds af van de eerste kudde in 1860 en dit is dan ook de oudste bloedlijn Aberdeen Angus koeien ter wereld.

@Ballindalloch Castle

Voor de Biggles fans: Captain W.E. Johns schreef een flink aantal van zijn Biggles verhalen hier op Ballindalloch. In september 1944 werd hij huurder van Pitchroy Lodge op het landgoed van Ballindalloch. Hij had een ongelukkig huwelijk, zijn vrouw wilde niet scheiden, en hij trok zich met zijn nieuwe vriendin zo veel mogelijk terug op deze plek waar nauwelijks iemand wist waar het was.

@Pinterest

The Black Watch ontstond in dit gebied toen de toenmalige 9th Laird of Ballindalloch een onafhankelijke organisatie in het leven riep om het gebied te beschermen. Om hun regiment meer op te laten vallen kregen zij de rode jassen, die de Britse soldaten ook droegen en daarbij de nu beroemde donker groen, blauw en zwarte tartan. Deze dracht gecombineerd met hun taak van ‘watching over’  de Highlands, zorgde er voor dat de naam Black Watch in het leven geroepen werd en bleef.  Zij steunden de koning en hebben in de nadagen van Culloden een minder fraaie rol gespeeld, toen ze iedereen die maar iets met the Jacobites te maken zou hebben, gedood of in een iets gunstiger geval verdreven werd.

@TravellingWELLl.nl

Iets geks: Je hoort nooit iets over de toiletten van een bezienswaardigheid,maar hier wel. Ze zien er prachtig uit en de cartoons zijn ook heel grappig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze in 2015  de prijs kregen in de  ‘Best Loos’ category of the 2015 Hudson’s Heritage Awards.  Ook als je niet naar het toilet hoeft is het leuk om even te kijken.

Er is een mooie speeltuin voor de jongere kinderen en een baan waar geracet kan worden  in trapauto’s en er zijn lama’s en ezels.

Openingstijden: van 10 april  tot 30 september van zondag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 (laatste toegang om 16.00). Entree: kasteel + tuin: volw. £12.00, 60+ £10.00, kinderen van 6 t/m 16 £6.00 en gezin t/m 3 kinderen £28.00. Alleen de tuin:  volw. £6.00, 60+ £6.00, kinderen van 6 t//m 16 £3.00 en gezin t/m 3 kinderen £14.00

Er is ook een Tearoom en winkel.

@BallindallochDistillery

Ballindalloch Estate Malt Distillery is de eerste Single Malt Distillery in Schotland en hij is in 2014 geopend. Niet dat de familie geen ervaring  had (the Macpherson-Grant family  had heel lang geleden al een distilleerderij).  Alles in de distilleerderij wordt met de hand gedaan. De chauffeur mag mee op de rondleiding, maar krijgt geen drank en hoeft ook niet te betalen.

Een bezoek moet aangevraagd en er zijn verschillende mogelijkheden:

De ‘gewone’ tour: van ma t/m vrij kun je een tour boeken, die ong. 2.5 uur duurt en waar max. 8 mensen meekunnen. De tour begint met koffie en een inleiding over Ballindalloch Estate, dan naar de distilleerderij, waar 3 personen alles doen en alle kennis hebben. Dan via de Filling Store naar het kleine Warehouse waar de tour afgesloten wordt omringd door de eerste vaten die gevuld zijn en die nog moeten rijpen voor het als whisky beschouwd mag worden. Prijs: £35.00

Ballindalloch Spirit: dit bezoek duurt 3.5 – 4 uur en er wordt niets afgeraffeld. Er mogen max. 6 mensen mee. Naast de dingen van de gewone tour, kunt u ook spreken met het team over wat ze gedaan hebben en doen. Later wordt de New Make Spirit geproefd en kunt u een vat vullen. De tour wordt afgesloten met een dram in de Club Room. Prijs: £75.00.

The Art of Whisky Making: een hele dag van 8.00 – 16.00. Dit is niet een  rondleiding of proeverij, maar een dag op  traditionele wijze  werken naast het team. Het hele proces wordt doorlopen van malen naar vaten in het Warehouse brengen.  De lunch is inclusief. En om u een zo goed mogelijk beeld te geven kunnen slechts 2 personen meedoen. Prijs: £175.00.

Ik kan natuurlijk zelf  over de distilleerderij schrijven, maar whisky liefhebber pur sang Aelith Savage, een blogger uit America met ontzettend veel volgers en gek op Schotland, heeft er al een schitterend verslag over geschreven. U vindt het hier.

Wij kunnen een prachtige reis op eigen gelegenheid voor u samenstellen, waarin u heel veel mooie plekken kunt bezoeken, naar het strand kunt gaan, kunt wandelen of fietsen en heerlijk ontspannen. Neem contact met ons op en we bespreken uw wensen.

@TravellingWELL.nl

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Activiteiten in Schotland, Bijzondere plekken, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Schotland, Tips en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.