Een paar dagen Lewis, een van de eilanden van de Buiten Hebriden

Vanuit Ullapool met de veerboot van CalMac naar Stornoway in ong . 3 uur, deze keer in het pikkedonker, wat ook wel apart is. Het enige wat je ziet is de lichtjes in de haven van vertrek en dan de lichtjes van de haven van aankomst en dan ook nog eens in de zwarte nacht naar je vakantiewoning in Barvas in het noorden van Lewis. Alles ging goed, de verwarming was aan, uitgepakt en de dag even bespreken onder het genot van een glaasje. Het kan minder!

De volgende dag scheen het zonnetje toen we opstonden. Wel koud, maar prachtig weer. Op pad naar Arnol Blackhouse, waar we heerlijk op ons gemak eerst de maquette hebben bekeken en toen het Blackhouse, dat vol rook stond. Het viel ons op dat het best wel een grote woning en stal was, maar er woonden waarschijnlijk ook best wel veel mensen. Ingenieus hoe zo’n rieten dak vastgehouden wordt door een net dat verzwaard is met keien. Aan de overkant stond de opvolger van het blackhouse, dat whitehouse genoemd werd. Een ‘gewone’  arbeiderswoning die nog tot in de 70er jaren bewoond werden.

Verder naar Shawbost Mill, midden in een weiland en prachtig gerestaureerd. In het ene hutje lag de molensteen en door een gangetje was de apparatuur verbonden met het tweede hutje. Interessant!

En weer verder naar de Carloway Broch, waar je helaas niet in kon, maar ook de buitenkant is interessant. Zo’n hoog gebouw moet invallende troepen toch afgeschrikt hebben.

De Callanish Standing Circle is vlak bij en dat was dan ook de volgende stop, maar eerst naar het restaurant om heerlijk te lunchen met mooi uitzicht. Wat is het leven toch verschrikkelijk.

De stenen stonden er nog steeds prachtig bij en we merkten nu ook dat de stenen voor sommige mensen toch een speciale betekenis hebben. Er liep nu een oudere man rond, die knuffelbeesten uit zijn rugzak haalde, liefdevol tegen hen sprak en ze op verschillende plekken tegen de stenen zette nadat hij de stenen geaaid had. Heel bijzonder.

Eigenlijk was ons programma voor de dag klaar, maar het was zulk prachtig weer en we hadden nog tijd genoeg, dus gewoon door richting de volgende stone circle vlakbij en daarna een schitterend stuk langs de zee met uitzichten waar je u tegen zei naar het Uig Sands Restaurant aan het eind van het weggetje op de punt. We gingen er niet in, maar als je daar toch dineert of luncht, dan is dat wel vanuit ‘a room with a view’.

Daarna op ons gemakje met zo nu en dan een fotostop terug naar onze vakantiewoning in Borvas, wat een dag!

’s Nachts begon het ontzettend te waaien en te regenen en jawel toen we de gordijnen opendeden, zat alles potdicht en regende het behoorlijk en stormde het nog harder. Heel rustig aangedaan, want zo kun je niets. Om een uur of 11.00 leek het iets beter te worden ,dus toch op pad naar het noordelijke punt The Butt of Lewis. We stopten eerst in het dorpje Niss bij het haventje en kregen daar een schouwspel te zien wat we nog nooit gezien hadden. De golven waren huizenhoog en zwiepten over de dam, die het haventje beschermde. Hele wolken water met schuim vlogen er overheen. Spectaculair!! We hebben de auto een paar maal verplaatst om weer andere foto’s te kunnen maken met het raampje open, zonder dat we zelf nat werden. Je kon gewoon niet uit de auto met de regen, wind en niet te vergeten metershoge golven die ook op de weg terechtkwamen.

We wilden ook beslist kijken hoe het er bij de vuurtoren uit zou zien en gingen zelfs uit de auto. Je kon bijna niet blijven staan, zo’n wind. Snel een paar foto’s en toen gauw terug in de droge, warme auto. Natuurlijk heb je liever mooi weer, maar we hadden dit niet willen missen.Terug langs ons huisje naar Stornoway, waar we eergisteravond in het pikkedonker aangekomen waren. Na wat gezoek vonden we Lews Castle, waar het museum was. Het ging mij in ieder geval vooral om de Lewis Men, het schaakspel uit de tijd van de Vikingen, die opgegraven waren, maar de tentoonstelling zelf gaf ook een mooi beeld hoe het leven er op Lewis altijd uit heeft gezien.

Het stadje nog even in, wat winkeltjes bekeken en een heleboel folders voor mijn klanten bij de VVV gehaald. Het stadje zag er wat verlopen en grauw uit. Terug naar het huisje, waar de open haard meteen aangestoken werd. Twee heerlijke, maar totaal verschillende , dagen op Lewis. Morgenochtend vertrekken we al vroeg met de veerboot uit Tarbert naar Uig op Isle of Skye.

Benieuwd naar reizen naar de eilanden op de Buiten- en Beneden Hebriden? Kijk op rondreizen in Schotland met eigen vervoer en  rondreizen naar de Schotse eilanden met eigen vervoer

We zullen de reis met veel plezier voor u organiseren.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, De Hebriden, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Schotland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een paar dagen Lewis, een van de eilanden van de Buiten Hebriden

  1. Pingback: The Great Bernera Trail (wandeling) op het eiland Lewis | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.