Een dagtocht vanuit Blair Atholl door het Cairngorms National Park over The Snow Roads Scenic Route

Ik heb deze tocht al een aantal keren gemaakt, maar toch wilde ik hem ook de afgelopen week toen ik in Blair Atholl verbleef nog een keertje maken, want ik ben verzot op het grootste National Park van Schotland.

Het Cairngorms Plateau dankt zijn naam aan An Carm Gorm wat Gaelic is voor Blauwe heuvel naar de blauwachtige stenen in dat gebied. Het is een hoog en uitzonderlijk afgelegen bergplateau, grotendeels ruim 1200 m. hoog verdeeld door diepe dalen die noord-zuid lopen. Ben Macdui is Schotland’s 6e hoogste berg en is het gebied van de Grijze Man, een Jeti achtig wezen. In 2001 kwam de berg in het nieuws toen er twee militaire vliegtuigen van de VS botsten. Cairn Gorm, een andere top, heeft geen mythische wezens, maar wel rendieren, die zo nu en dan te zien zijn als de mensenmassa uit de bergen verdwenen is.  Het Nationale Park beslaat 3.800 km. van Grantown-on-Spey zuidelijk naar de Angus Glens. Het is het grootste nationale park. Er is meer toendra en alpine gebied dan waar ook in de UK. Het heeft ook het meest uitgestrekte oorspronkelijke boslandschap en er zijn veel belangrijke stukken heidegebied. Er leven rood/bruine herten en arenden, naast heel veel andere vogels en berghazen ( en misschien ook wel ijskonijnen en dakhazen, wie weet?).

Het eerste stukje via Pitlochry en dan over een smal weggetje langs de kleine pittoreske Edradour Distillery naar de A924 langs Bridge of Cally en dan de prachtige A93  en een eerste stop voor lekkere koffie en mooie souvenirs zou Wee House of Glenshee Tearoom, Gift Shop & Visitor Centre PH107LP kunnen zijn.  Het echtpaar dat dit pandje runt, is ook eigenaar van 3 prachtige vakantiewoningen in Glenshee er vlak bij en 2 nog mooiere Treehouses.   Philip is verantwoordelijk voor de heerlijke soep, die geserveerd wordt en Sue voor de scones, cakes en sandwiches. U vindt er ook heel veel informatie over het gebied, over wandelingen, fietstochten, de geschiedenis, flora en fauna, sagen en legenden etc. Ópeningstijden: van Pasen t/m oktober dagelijks van 10.00 – 17.00. In nov en dec. za en zo van 10.00 – 16.00.

Een mooie wandeling maken? Trail 15 uit de PDF  Glenshee Outdoor Activities Guide.  vanuit Spittal of Glenshee. Afstand: 6.5 km rondwandeling. Duur: lopend ong. 2 uur, fietsend 1 uur. Gemakkelijk. Er zijn aan het begin en aan het eind twee gelegenheden om wat te eten of te drinken. (Spittal en Dalmunzie)

De start is in Spittal of Glenshee. Ga over de oude brug uit 1750 en sla links af voor de kerk het pad in dat noord westelijk de glen ingaat.

Op de heuvel achter de kerk ziet u een Standing Stone uit de bronstijd. In het eerste veld dat u doorgaat ziet u een cairn (soort bergje van stenen). Aan de rechterkant passeert u een aantal overblijfselen van huizen van de bewoners die hier voor 1800 woonden en verdreven werden.

Het pad leidt u door Gleann Taitneach naar een voetbrug links voor de Coire Shith (rivier van de feeën). Steek die over en volg het spoor zuid oostelijk tot u bij de Dalmunzy oprit/oprijlaan komt. Vanaf hier volgt u die weg gewoon terug naar Spittal met mooi uitzicht.

Na deze wandeling  op naar  Glenshee Ski Centre Cairnwell, Braemar AB35 5XU.  ‘s Winters ga je in een behoorlijk tempo omhoog, maar zomers kun je op je gemakje genieten van de’rit’ omhoog en evt. omlaag. Uitzicht is fantastisch. Je kunt ook heel goed over het mountainbike pad naar beneden lopen in ong. 50 min.

Braemar is het volgende punt waar je heel goed even kunt stoppen. De St Margaret’s Church wordt opengehouden door vrijwilligers nu er geen kerkdiensten meer gehouden worden. Omdat de akoestiek zo goed is, organiseren ze er nu muzikale evenementen en met het verdiende geld restaureren ze de kerk in haar oude glorie. Wat een mooi gebaar! Je vindt er ook de resten van het oorspronkelijke kasteel. Verder winkeltjes, accommodatieadressen en vanaf eind dit jaar is het lokale hotel dat verwaarloosd was helemaal opgeknapt door een stinkendrijke Amerikaanse kunsthandelaar, die er al 3 jaar mee bezig is. Het wordt natuurlijk niet een hotel voor de gewone man, maar voor de zeer bemiddelde bezoekers. Hij heeft ook het andere hotel in Braemar gekocht en dat wordt geschikt gemaakt voor de gewone bezoeker met de iets minder goedgevulde portemonnee.

Een paar kilometer buiten Braemar ligt Braemar Castle  Braemar, Ballater AB35 5XR, dat nu beheerd wordt door Historic Scotland. Een heel apart versterkt huis eigenlijk en ook als je er binnen bent, is het heel sfeervol, intiem en huiselijk. Je kunt zelf rondlopen met ‘oortjes’ of met de rondleiding mee. Normaal gesproken is het hier niet zo heel druk, maar als eind juli , waar de Britse Koninklijke familie zo gek op is, gesloten wordt voor bezoekers, dan komen er drommen bezoekers en ga je op sommige dagen schuifelend rond, wat wel jammer is. Na Balmoral over het hele smalle weggetje de B976 waarna je op de A939 komt en het landschap blijft je verbazen. Hoge toppen, diepe dalen, half juli begint de heide al wat te kleuren, waardoor het nog sprookjesachtiger wordt en het valt mij op dat er altijd zo’n blauwige gloed hangt.

U zou nog even bij het aparte stervormige Corgarff Castle AB36 8YP  kunnen kijken ( ook Historic Scotland). Het wordt op dit moment (juli 2018) gerestaureerd, maar is gewoon open.  Oorspronkelijk de woning van een edelman, maar later de legerbasis waar vanuit de Jacobieten en hun volgers opgejaagd werden en later de whiskysmokkelaars.

Via het kleine dorpje Tomintoul naar  Het Osprey Centre officieel  Abernethy Forest RSPB Reserve Nethybridge, Inverness-shire, PH25 3EF  met ongeveer 300 visarenden. Ze waren bijna uitgestorven maar sinds de RSPB zich over hen ontfermd heeft groeien en bloeien zij als nooit tevoren. Er is een observatie centrum met telescopen en tv camera’s. Er zijn hele mooie wandelingen te maken. Voor kinderen zijn er speciale vragen/opdrachten en de telescopen en het andere materiaal staat ook op kind-hoogte ingesteld.

Waarschijnlijk kunt u niet  alles doen wat hier beschreven is, maar dat hoeft ook  helemaal niet. Al zou u er alleen door heen rijden met regelmatig een stop om te genieten van al dit moois, dan hebt u al een geweldige dag.

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Schotland, Tips en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.