Edinburgh: dé stad van de festivals, de Taptoe en prachtige musea

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is een heerlijke stad  om er een paar dagen te verblijven. Het is een prachtige stad met een heel oud deel en een ‘nieuw’ deel (ook al weer een paar eeuwen oud) en niet onbelangrijk het echte centrum is heel goed te voet te doen, omdat het heel compact is.  Daarmee wil ik echter niet zeggen, dat het een makkie is, want het is een stad op heuvelen, dus op en neer en op en neer en de vele pubs en terrasjes zijn dan echt een verademing!!   Gelukkig rijden er ook stadsbussen en zelfs een tram,  waardoor ook diegenen die iets minder mobiel zijn toch overal kunnen komen.

@TravellingWELL.nl

@TravellingWELL.nl

Evenwijdig aan de drukste (bij lange na niet de leukste) winkelstraat Princes Street loopt Princes Street Gardens, een groene oase van rust als je even helemaal genoeg hebt van al die mensen en het drukke verkeer.  Het is so wie so best wel een groene stad met grote parken aan de rand van de stad, kleine plantsoentjes  overal, openbare tuintjes in de gangetjes tussen rijen huizen,  Arthur’s Seat op de overblijfselen van een vulkaan net voorbij  Palace of Holyrood en het wandelpad langs Leith Water.

@TravellingWELL.nl

Waar ik echter nu de meeste nadruk op zou willen leggen zijn de Edinburgh Festivals.

Geen enkele stad in het Verenigd Koninkrijk heeft zoveel festivals als Edinburgh. Het maakt niet uit wanneer je er naar toe gaat, want er is er  (bijna) altijd wel 1 aan de gang.

@ChrisWatt


Edinburgh’s Hogmanay
:  een optocht met heel veel mensen, die een toorts dragen, genieten van het vuurwerk,  dansen op Schotse muziek en dan als klap op de vuurpijl: haak om 00.00 je arm aan die van een ander persoon en zing met zijn allen Auld Lang Syne.  De rillingen zullen u over de rug lopen want dat doet je echt wat, ook als je geen Schot bent.

 

@EdinburghInternationalScienceFestival


Edinburgh Science Festival
: de twee weken rondom de paasdagen, in 2018   van 31 maart t/m 15 april. Activiteiten voor alle leeftijden, lezingen, spelletjes, proeven, discussies,  ruimtevaart, het menselijk lichaam. Kortom: lekker veel ontdekken op een leuke, ontspannen manier.

 

@KatGollock


Edinburgh Children’s Festival
van 26 mei t/m 3 juni. Het festival start met een weekend lang pop-up voorstellingen en activiteiten in en bij het National Museum. Daarna allerlei prachtige toneelstukken, dansvoorstellingen, marionetten, multi-media op 10 verschillende plekken. Ontzettend leuk voor kinderen natuurlijk, maar ouderen met een jeugdige geest zullen zich ook prima vermaken!

 

@EdinburghInternationalFilmFestival

Edinburgh Film Festival van 20 juni t/m 1 juli. Dit festival bestaat al 70 jaar, wat natuurlijk wel wat zegt. Schitterende films op allerlei gebied, premieres, documentaires, experimentele films, alles komt aan bod en men is altijd op zoek naar het ultieme talent op filmgebied.

 

@EdinburghJazz&BluesFestival

Edinburgh Jazz & Blues Festival van 13 juli t/m 22 juli.Van Bop tot boogie-woogie tot blues-rock en van samba – swing tot soul. Artiesten vanuit de hele wereld leven zich volledig uit en brengen hun publiek in extase.  Tegelijkertijd zijn er ook allerlei evenementen op het gratis openlucht Mardi Gras and Edinburgh Festival Carnival.

 

Courtesy of MarcoGiordanpo and FruttaGallery

 

Edinburgh Art Festival van 26 juli t/m 26 augustus is het grootste kunstfestival in de UK met gemiddeld zo’n 250.000 bezoekers. In alle musea maar ook in de open lucht en op plekken waar je het niet zou verwachten, kom je oog in oog te staan met kunst en KUNST op ong. 40 plekken.

 

 

@Anne Van Aerschot


Edinburgh International Festival
van 3 t/m 27 augustus: de beste  artiesten vanuit de hele wereld op muziek, dans, theater en operagebied. In de 8  theaters,  in bioscopen,  concertgebouwen en bijzondere onbekende locaties vinden op ieder moment van de dag activiteiten plaats, maar ook op straat ‘wemelt’ het van de artiesten.

 

@TravellingWELL.nl

The Royal Edinburgh Military Tattoo van 3 augustus t/m 25 augustus op het plein voor Edinburgh Castle.  De artiesten komen vanuit de hele wereld en geven een show waar je u tegen zegt. Samen met de schitterende lichteffecten zijn het betoverende shows en je weet gewoon niet waar je het eerst en het laatst moet kijken.  Van ma t/m za zijn er voorstellingen en ze zijn altijd uitverkocht! Er komen gemiddeld 220.00 mensen per jaar.

@TravellingWELL.nl


Edinburgh Festival Fringe
van 3 augustus t/m 27 augustus: je zou het kunnen vergelijken met een kunstmarkt, waar alles te koop is. Hele bekende artiesten, volslagen onbekende artiesten en alles er tussen in, treden op in zalen, hallen, theaters, winkelcentra en heel veel op straat. De stad trilt van de activiteiten.

 

@RobinMair


Edinburgh Book Festival
van 11 augustus t/m 27 augustus. Ontmoetingen met schrijvers, workshops, debatten, auteurs die hun boeken signeren in tenten, die verspreid over de mooie Charlotte Square Gardens staan.  Entree is gratis en ook voor kinderen zijn er heel veel ‘boekgerelateerde’ activiteiten.

 

Joe Harawira


Edinburgh Storytelling Festival
van 19 oktober t/m 31 oktober. Schotse vertellers, maar ook heel veel vertellers uit andere landen, lezen voor of vertellen met en zonder muziek met het doel om er een gemeenschappelijke activiteit van de maken, die het publiek met elkaar verbindt. Oude tradities, experimentele vormen, alles kan en alles mag.

Ik denk dat ik niet te veel gezegd heb over Edinburgh als kampioen festivalstad en hebt u niets met festivals?
“What the heck” , dan ga je toch lekker naar een museum ( bijv. de prachtige Portrait Gallery zie foto), winkelen,  wandelen, naar de Whisky Experience, met de kinderen naar Edinburgh Zoo, naar de Botanische Tuin, de haven van Leith met de Royal  Yacht Britannia  of met een dagtocht  mee van Rabbies in de 16 pers. busjes (heel erg leuk en er is een gegarandeerd vertrek).

Kijk ook bij ons Edinburgh reisje om nog meer ideeën op te doen.  En wordt u enthousiast neem contact op en we regelen de Edinburgh trip voor u en vanaf vrijdag 1 dec. a.s. kunnen we ook weer kaartjes voor de Edinburgh Military Tattoo boeken.

@TravellingWELL.nl

 

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Festivals Schotland, Hogmanay in Schotland, Reis nieuws, Reizen Schotland, Schotland, Tips en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.