Bezoek aan zuidwest Engeland: deel 2

We zijn intussen 2 dagen verder en er zijn al heel wat accommodatieadressen bezocht, maar gelukkig kon ik zo nu en dan ook nog een uurtje wandelen of een mooie plek bezoeken.
Maandag was Dartmoor dag. Eerst naar twee vakantiehuisjes bij een boerderij op een hele stille plek bij het gehuchtje Ponsworthy. Vanuit de huisjes schitterend uitzicht op het landschap, maar ook op de lama’s en alpaca’s. Kinderen zullen dit prachtig vinden: wandelen met de lama’s en voer geven. De huisjes zagen er prima uit en alles is aanwezig.
Door naar een eenvoudige B&B midden in het dorpje Moretonhampstead. Normaliter werk ik eigenlijk alleen met luxere B&B’s, maar er zijn natuurlijk ook mensen, die liever iets minder betalen en dan een wat kleinere kamer voor lief nemen. Ontzettend aardige eigenaars, die er natuurlijk aan willen verdienen, maar het hun gasten zo goed mogelijk naar de zin willen maken. De ingang is heel typisch en schrikt een beetje af: je moet nl. door een soort tunneltje, door hekje en dan ineens sta je midden in de grote tuin en voor het huis.  In de kamer is alles aanwezig ( alleen geen tv) , er is keuze bij het ontbijt, er is WiFi, je kunt een kopje koffie/thee maken en er is een zitkamer voor gasten. Daarna naar de boerderij net buiten Moretonhampstead, waarmee ik al jaren werk, maar de zoon die het overgenomen heeft nadat zijn ouders overleden, kende ik nog niet, dus ook met hem nu kennis gemaakt. We hebben alle 7 vakantiewoningen weer even bekeken, Adam liet me de wijzigingen zien, die hij aangebracht had in de laatste 2 jaar, ook de enorme bio tank, die er voor zorgt dat alle huisjes schone energie hebben. Indrukwekkend!  Ik wist dat zijn broer de schietcursussen overgenomen had, maar had dat terrein nog nooit gezien, maar deze keer ook deze plek bezocht. Er worden vrnl. cursussen gegeven aan beveiligers, militairen etc. , maar je kunt als gast ook schietles krijgen. Leuk voor de liefhebbers.

Het allerlaatste bezoek van de volle dag was een B&B een paar kilometer buiten Moretonhampstead op een boerderij, die al generaties lang in de familie is. Wat een juweeltje!  Alle oude karakteristieke delen zijn bewaard gebleven, denk hierbij aan de balken, de enorme open haarden, lage deuren en lage plafonds, trappetjes om overal te komen, maar ook de meubelen, de bedden, het servies, de dekbedhoezen, zijn allemaal in stijl. Ik was er echt van onder de indruk. ’s Morgens een lekker ontbijt, je kunt koffie/thee zetten, er is WiFi, tv op de kamer en de kamers liggen ver van elkaar, dus je hoort je buurman/vrouw ook niet snurken, wat mooi meegenomen is, nietwaar?
Op deze dag was er geen tijd om ook maar iets anders te ondernemen, want ik moest echt ‘doorwerken’  om overal op tijd te zijn en het was ook 2 x 1.5 uur rijden om er te komen en weer terug naar mijn vakantiewoning.
Dinsdag moest ik helaas weer pakken en op weg naar Cornwall en een nieuw adres voor de komende 3 nachten. Een lange tocht langs de westkust van Devon/Cornwall tot ik op het westelijke puntje kwam bij Morwenstow, waar ik een stuk van het kustpad wilde wandelen. Het was al een hele tijd nat en mistig, maar ik hoopte dat het op het goede moment weg zou zijn en nadat ik een kopje koffie had gedronken in een hele oude Tearoom van de National Trust, die helemaal vol tierelantijnen stond/hing, was het droog en helder! Ik had het verdiend, zullen we maar zeggen.
De wandeling begon bij het kerkhof en kerkje, die daar zo prachtig lagen midden in het bos, langs een ander schitterend huis door velden, door bos, omhoog, omlaag, langs watertjes en uiteindelijk stond ik op het kustpad met uitzicht op zee. Wat was het er weer mooi met de rotspunten, grote steenblokken en prachtig uitzicht tot ver op zee. Na 1.5 uur kon ik er wel weer tegen en was mijn hoofd leeg gewaaid.

 

 

 

 

 

Ik had gezien dat vlak bij de Tearoom ook  een hele oude Inn stond, die B&B verzorgde en twee vakantiewoningen in de aanbieding had. Maar even een bakje koffie gaan drinken en een praatje gemaakt met een personeelslid. Prachtig oud interieur. De kamers waren bewoond, net als de vakantiewoningen, dus ik kon niet kijken, maar ik denk dat het goed is, want hij vertelde wel dat de nieuwe eigenaren erg hun best deden om het hun gasten naar de zin te maken, en als je dat hoort zit het meestal wel goed. Zal binnenkort maar eens contact met hen opnemen, want het is een mooie plek.
In de loop van de middag naar al weer een boerderij tussen Bude en Boscastle, die al generaties lang van de zelfde familie is. Wat weer een juweeltje!  Ook hier grote haarden, balken, hoekjes, vreemde trappen etc.  Er zijn 2 kamers in de boerderij zelf, waar je via een krappe, lage, stenen trap komt en er zijn 4 kamers in een bijgebouw, waar geen moeilijke trappen zijn en dus wat beter toegankelijk.  De kamers zijn allemaal heel verschillend en variëren van eenvoudig en vrij klein tot heel ruim en wat luxer.  Goede WiFi, tv op de kamer, koffie/thee, mooie lounge met haard en ’s morgens het lekkere ontbijt met veel keus. Vanuit dit pand kun je Lundy zien liggen als het goed weer is. De vakantiewoningen waren helaas bewoond, dus die kon ik niet bekijken.
Wat een waardevolle dagen tot nu toe: alle adressen die ik bezocht heb, boden waarop ik gehoopt had en de eigenaren zijn stuk voor stuk aardig en zeer gastvrij. Lucky me!!!
Het laatste stuk naar mijn vakantiewoning in de omgeving van Redruth was nog een heel eind en het regende  constant en de rij auto’s was eindeloos. Bah! Het kostte me wat moeite om de boerderij buiten Redruth te vinden, maar gelukkig lukte het toch en kwam ik rond 18.00 aan.  Er zijn 7 vakantiewoningen in oude gerestaureerde schuren en de buitenkant ziet er erg mooi uit.
Van binnen viel het mij een beetje tegen. Alles is er , dus daar ligt het niet aan, maar net dat extra stapje dat alle andere eigenaren die ik deze week bezocht heb, wel hadden gedaan, ontbreekt hier.  Ze zijn functioneel ingericht met een ruim keukendeel met alles er op en eraan,  heel klein woonkamerdeel met versleten bank en 2 fauteuils, tv, radio/cd speler, slaapkamer met prima bed en ruim,  badkamertje met bad, douche erboven en toilet en wasbak, goede WiFi. In een apart gebouwtje kun je je was doen in de wasruimte waar wasmachines en drogers staan.
Iets fleurigs aan de wand, gezellige verlichting, handdoeken, theedoeken en keukendoeken  zouden er voor gezorgd hebben dat ik echt enthousiast zou zijn, nu is het: het is ok, alles is er  en that’s it.  Een beetje jammer!
Tijdens de rit van 1.5 uur naar Boscastle vandaag was het nog droog gelukkig. Om 10.30 was ik in de wat grotere B&B met 7 kamers waar ik al eens gasten naar toe gestuurd had, maar waar ik zelf nog niet geweest was. Van eenvoudige, maar goed verzorgde kamers tot hele grote luxieus aandoende kamers, allen met eigen badkamer en alle faciliteiten. Mooie lounge, ontzettend veel informatiemateriaal en hele aardige eigenaars, die weer heel veel voor hun gasten wilden doen. Lekker ontbijt met veel keus, er waren zelfs cornflakes voor mensen met glutenallergie en ook repen. Geweldig! De B&B ligt hoog boven het dorpje en er is uitzicht over het dorpje, het dal en de zee en je daalt in 15 min. over een speciaal pad (dus niet over de weg)  af naar het dorpje ( je moet natuurlijk die zelfde afstand ook weer omhoog terug!).
Meteen door naar een B&B een paar kilometer buiten Boscastle waar 3 kamers zijn en 1 vakantiewoning voor 2 personen en 1 voor 8 personen, die aan de B&B vast zat. De eigenaars waren op vakantie, maar een zwager zorgde voor de gasten die er waren en hij had de opdracht gekregen om de buitendeur niet op slot te doen, zodat ik op mijn gemakje kon rondkijken. Ik voelde me net een gluurder, die stiekem rondloopt en overal kijkt, heel vreemd! Mooie B&B, ruime kamers, mooie lounge en eetkamer en om het pand een grote tuin met speeltoestellen voor kinderen, die in de vakantiewoning verblijven. De vakantiewoningen heb ik niet bekeken, want ik wist niet of die bewoond waren en we hadden het daar niet over gehad.  Vond het zo met de B&B  al bizar genoeg.
En meteen door naar 4 vakantiewoningen er vlak bij. Ook hier had ik al eens klanten gehad, maar was er nog niet geweest. Ik vond de vakantiewoningen behoorlijk aan de prijs, maar toen ik er binnen was snapte ik ook wel waarom. Alles prachtig ingericht, heel smaakvol, heel kleurig, alles past perfect bij elkaar en een mooie locatie. De meest kleurig ingerichte woning is ook geschikt voor iemand in een rolstoel door de brede deuren, lager aanrecht, geen drempels en inloopdouche.

Dit was dus ook weer een goede dag wat accommodatieadressen betreft. Hoera!
Omdat ik alles in één keer afgewerkt had, had ik nog een groot deel van de middag over en het was wel nat maar nog niet zo nat dat ik niet wilde wandelen. Vanaf het haventje van Boscastle over een deel van het kustpad. Het stormde behoorlijk en ik moest soms echt mijn best doen om niet omver gewaaid te worden en het fototoestel niet los te laten, maar het was weer heerlijk. Dreigende luchten, grote golven, loeiende wind, een beetje regen, ook dat is wel eens leuk als het maar niet te vaak gebeurd.
Daarna naar Trerice House in de omgeving van Newquay, een  klein huis uit de tijd van koningin Elizabeth I, dat sinds de 50er jaren in het bezit is van de National Trust. Leuk om te zien hoe die huizen er in die tijd uitzagen en hoe de inrichting langzamerhand veranderde. Aardige vrijwilligers ,die van alles wilden vertellen, daarna een kopje koffie in de enorm grote voormalige stallen, denk ik, even door de tuin in de regen en weer in de auto terug naar mijn vakantiewoning.

Ik had gisteren toen ik aankwam afgesproken met de eigenaresse, dat ik aan het eind van de middag even langs zou komen om even wat dingen door te spreken, maar ze deed niet over, dus is het of vergeten of er is iets anders tussendoor gekomen. Dit gaat hem niet worden ben ik bang.
U vindt deel 1 van deze reeks hier.

 

 

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Engeland, Reis nieuws, Reisverslagen Engeland, Reizen Engeland, Reizen naar Engeland met kinderen, Tips en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bezoek aan zuidwest Engeland: deel 2

  1. Pingback: Bezoek aan zuidwest Engeland: deel 3 | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.