Prachtig Speyside ook zonder whisky!

In juli verbleven we 5 nachten in een comfortabele stacaravan bij een Inn in het gehuchtje Auchbreck en verkenden vanuit deze centrale plek de ruime omgeving in het prachtige Speyside. We kwamen uit Glasgow en maakten meteen op de heenweg kennis met het Cairngorm National Park. Heel groot, heel kaal, beste bergen, 2 skigebieden, flinke klimmen en dalen, kortom zeer indrukwekkend. We besloten ter plekke dat we de terugweg weer de zelfde weg wilden rijden, zo mooi vonden we het.

We kenden dit gebied eigenlijk nauwelijks, dus zagen we iedere dag nieuwe plekken en bezienswaardigheden en maakten we heerlijke tochtjes en wandelingen. Het is een vrij rustig gebied,  want er zijn geen hele grote attracties die bussen vol toeristen aantrekken, dus hoefden we nooit in de rij of eindeloos naar een parkeerplaats te zoeken. Heerlijk!

Omdat we al bijna 2 weken in Schotland waren en nog helemaal de zee niet hadden gezien, gingen we de eerste dag naar Findhorn, dat in een mooie baai ligt. Heerlijk gewandeld met prachtige uitzicht over het water en daarna ook nog even in het ecologische Findhorn Foundation geweest, maar dat vonden we eerlijk gezegd een grote tegenvaller. Een beetje verlopen en helemaal niet aantrekkelijk.

Daarna was het lieflijke Brodie Castle, dat beheerd wordt door The National Trust for Scotland aan de beurt. Een prachtig gebouw en de oude heer die de rondleiding verzorgde wist zo veel en was zo enthousiast, dat het een echt feestje werd. Koffie uit de winkel en toen nog lekker in de tuin gescharreld en rond het meer gelopen. Prachtig weer, dus wat wilden we nog meer?

Ook de Speyside Cooperage stond op het wensenlijstje, dus op naar Craigellachie. We begonnen met een uitgebreide video waarin we een heel goed beeld kregen van wat hier

gebeurde en daarna naar een galerij, vanwaar we zo de grote hal in keken, waar de coopers en hun leerlingen aan het werk waren. Een zeer bedrijvige bedoening, want er wordt op stukloon gewerkt, dus werken, werken en werken.  Kunstig hoe ze kapotte stukken er uit halen en weer opvullen met andere stukken, die ze precies passend kunnen maken in een heel rap tempo. Zijn ze klaar dan leveren ze het vat in, dat vervolgens gekeurd wordt. Meestal wordt het goedgekeurd, maar soms ook afgekeurd, wat deze keurmeester niet zo populair maakt.

 

Buiten staan grote halve whiskyvaten, die gebruikt worden als overdekte picknick plekken, heel origineel!

Toen was Knockando Wool Mill aan de beurt. Helemaal gerestaureerd en weer volledig bruikbaar. Hele grote weefgetouwen en spinmachines, die volop in gebruik waren en prachtige  knotten wol en lappen opleverden. De mensen, die aan het werk waren gaven zo nu en dan uitleg en we brachten er zo’n 2 uur door, zo interessant vonden we het. In het winkeltje verkochten ze kwalitatief prachtige producten. Ballindalloch Castle, waarvan ik de eigenaar had gesproken op de VisitScotland Expo in april. Hij had me gezegd, dat ik altijd gratis kon komen rondneuzen als ik in de buurt was, dus zo gezegd zo gedaan. We vonden het niet echt een kasteel, maar een groot, maar gezellig landhuis en je voelde dat het nog gewoon bewoond werd. Een van de personeelsleden vertelden ons, dat hij heel vaak even een berichtje krijgt van de eigenaar, dat de woon- of eetkamer na sluitingstijd even een beurtje moet hebben, omdat hij ’s avonds gebruikt gaat worden. Zo leuk!  Er is een hele mooie tuin bij met heel veel rozenstruiken, die met bogen met elkaar verbonden zijn, maar het regende steeds, dus de foto’s stelden niet veel voor.
Een dagwandeling op een van de warme dagen. We begonnen heel enthousiast in Dufftown, waar we parkeerden. Naar de ruïne van Balvenie Castle vlak bij. Heerlijk rondgescharreld in allerlei hoekjes, kamertjes, kelders, via verschillende trappen. Wat zullen kinderen dit ook een leuke plek vinden. Door naar de Dufftown & Keith Railway, waarvan de treinen in het weekend rijden. Er stond een mooie oude wagon, die als diner gebruikt werd, het oude stationnetje kon je bekijken en toen we alles gezien hadden liepen we het hele stuk van hier naar Craigellachie over een spoorlijn die niet meer in gebruik was.
Niet echt spectaculair, maar wel lekker beschut. In Craigellachie heerlijk aan de rivier gezeten en daarna via een iets opener stuk naar Aberlour, waar op het station een tearoom was, die na een half uurtje open zou gaan. Gekeken in het station, waar een hele enthousiaste medewerker ons van allerlei folders voorzag en ons vertelde hoe we bij de waterval moesten komen. Toen de tearoom open ging, bleken ze eigenlijk nauwelijks iets op voorraad te hebben. Geen koffie en geen koude drankjes, dus zonder iets weer verder. Over een weggetje tussen de weilanden door naar Dufftown, wat heel wat zweetdruppels kostte, want het was zo langzamerhand bloedheet.  Gelukkig daalden we het laatste stuk, waardoor we niet helemaal kapot terugkwamen  van de ruim 24 km. wandelen. Ik zei Speyside zonder whisky, maar 1 distilleerderij wilden we toch bezoeken en wel de Glenlivet Distillery in ons dorpje. We bekeken eerst een interessante film en konden vrijwel meteen met de standaard rondleiding mee, die ong. 1. 15 min. duurde en echt interessant en afwisselend was. De apparaten waren deze week buiten gebruik i.v.m. groot onderhoud, maar daardoor kon je alles wel goed bekijken en het stonk niet zo en was niet zo heet. Alleen maar voordelen eigenlijk. (wij zijn dus geen echte enthousiastelingen, dat is wel duidelijk).
Na de rondleiding maakten we een heerlijk wandelingetje: The Smuggler’s Trail, die ons naar de ruïne van Drumin Castle leidde. Een vrij klein kasteeltje met prachtig uitzicht en een mooie ommuurde tuin. De brug over de rivier was bezweken onder het water in de winter, dus was er een omleiding (en het is de vraag of er binnenkort geld is om de brug te herstellen), maar die was goed aangegeven, dus geen enkel probleem.

Als laatste brachten we ook nog een bezoek aan Elgin Cathedral: een schitterende ruïne van een enorm complex aan de rand van de stad. Er  was een uitgebreid museum bij met hele mooie uitleg, waardoor je een prima beeld kreeg hoe het er uitgezien moet hebben in de glorietijd. Imposant!

Wat een schitterend gebied voor jong en oud, want er is zo veel te zien en te doen en de chef van The  Croft Inn maakt ook nog eens heerlijke maaltijden en de 2 stacaravans, die zij verhuren zijn ook aantrekkelijk in prijs en kunnen vanaf 3 nachten gehuurd worden!

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, Nieuwe reizen in het aanbod, Reis nieuws, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Schotland, Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.