Het wonderschone eiland Mull en ook Iona, Staffa en Lunga komen aan de beurt

Tijdens mijn lange lange rit door Schotland, voorafgaande aan VisitScotlandExpo in Glasgow verbleef ik ook een aantal nachten op het eiland Mull om de accommodatie adressen te bezoeken, die ik voor de Mull reizen gebruik, maar natuurlijk ook om dit wonderschone eiland nog beter te leren kennen.

Wat een natuurschoon, vogels in alle mogelijke soorten en maten, zeehonden, otters, dolfijnen, kleine walvissen en haaien, ze zijn er allemaal en op verschillende plekken te zien (als je geluk hebt natuurlijk).

Zo hoorde ik niet bij de gelukkigen tijdens een wandeling met de gids van Mull Eagle Watch, want we zagen alleen de koppies van het paar op het nest heel ver weg, maar ik heb heel wat anderen gesproken, die de enorme vogels keer op keer hadden zien vliegen.

Foto van Chris Gomersall Mull Eagle Watch .

Bij een van mijn accommodatieadressen, een boerderij bij Loch Frisa, waar je een stacaravan kunt huren, wordt het zelfde paar keer op keer gezien.

De wegen zijn over het algemeen erg rustig, zeker in het voorseizoen, maar dat moet ook wel want 90% is single track, dus oppassen geblazen. Ik heb zelf niet zo veel ervaring met het rijden in bergachtig gebied, maar het viel mij op dat ik regelmatig in de eerste versnelling  naar boven moest, wat ik helemaal niet verwacht had. Op de top vaak geweldig uitzicht, bijna altijd op de zee en de bergen van de omringende eilandjes, maar ook op het vrij kale, bruinachtige binnenland. Indrukwekkend!

Stond  ik ineens bij een mooie, kleine tuin die opengesteld was voor het publiek en waande me in een paradijsje: zo kleurig, zo veel variatie in soorten van hele kleine mosjes tot enorme bomen en alles er tussen in. De smalle paadjes kronkelden overal tussendoor en ook vanaf hier weer schitterend uitzicht op de zee. Een bonus was, dat hier ook een kleine B&B was, die ik natuurlijk even bezocht en goedkeurde voor mijn klanten.

Verder naar de Eas Fors Waterfall, die vrolijk naar beneden klaterde, zeker nu het regende en er volop water was. Ben je niet zo goed ter been, dan kun je het eerste deel heel goed bekijken zonder iets te doen en kun je wel wat klimmen en klauteren dan zijn de hoger gelegen stukje ook zeer bezienswaardig.

Er was helaas een brug in reparatie, waardoor je enorme stukken om moest rijden, maar ‘what the heck’  dan zie je gewoon weer stukken, die je anders niet gezien zou hebben. Ieder nadeel heeft zijn voordeel toch?

De tocht naar Lunga, voor de honderden papegaaiduikers, en daarna Staffa met Fingal’s Cave had ik vorige zomer al gedaan, dus dat liet ik maar zo, want je hebt toch altijd al tijd tekort. Bent u er nog niet geweest: doen!

Ook de zandstranden op allerlei plekken, vaak heerlijk beschut, waren al aan de beurt geweest, dus op naar het zuiden naar Fionnphort, het laatste dorpje op het vaste land voor je met het voetveertje naar Iona vaart.

Iona is ontzettend populair bij allerlei verschillende mensen: vanwege het klooster en de kerk en de begraafplaats van een heleboel Schotse koningen, maar ook vanwege het mooie licht en natuurlijk de wandelingen naar bijv. de plek van St. Colomba aan wal kwam en vervolgens de bewoners kerstende. Waar de interesses ook liggen, het is een mooi eilandje waar het goed vertoeven is.

Wilt u naast alle natuur ook nog wat reuring op plekken waar meer mensen zijn dan dieren en planten, dan is Tobermory the place to be. De vrolijk geschilderde huisjes aan de haven zijn goed voor je humeur, ook al valt de regen met bakken naar beneden, en wilt u lekker warm van binnen worden, dan is een bezoek aan Tobermory Distillery met ‘a wee dram’ of meer, een aanrader.

Bent u een echte wandelaar, dan zijn er schitterende lange en korte wandelingen. Voor de wandeling naar Carsaig Arches en vanaf Bunessan naar de fossiele bladeren is het het handigst om met een gids te gaan, want ze zijn lastig, het getij is belangrijk en ze gaan door zo’n afgelegen stuk, dat u er geen hond tegen zult komen en hulp ver weg zal zijn. Walkhighlands heeft hele goede beschrijvingen van allerlei wandelingen van kort en gemakkelijk tot hele lange, waar voorzichtigheid of een gids geboden zijn.

Aan al het moois komt op een gegeven moment een eind en de overtocht terug naar het vaste land staat weer voor de deur: via Tobermory naar Kilchoan op het afgelegen en sprookjesachtige schiereiland Ardnamurchan, of via Craignure terug naar Oban of van Fishnish naar Lochaline naar het superstille, indrukwekkende Morvern ten oosten van Ardnamurchan. Van een van deze havens kunt u natuurlijk uw Schotland reis voortzetten of de koek is voorlopig op en u rijdt terug naar een van de luchthavens of de ferry terminal in Newcastle.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden op Mull? Kijk bij 8 daagse reis Mull.  We zullen uw reis graag verzorgen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, Nieuwe reizen in het aanbod, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Schotland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.