Themareis op eigen gelegenheid: Bonnie Prince Charlie en de Jacobites in Schotland

 

the-year-of-history-heritage-and-archaeology-2017-200-x280Bonnie Prince Charlie: de held en de Duke of Cumberland: de schurk. Voeg daar de dappere Highlanders aan toe, die zich met hart en ziel inzetten om de Stuarts weer op de troon te krijgen en u hebt de basis voor een zeer boeiende reis!!

Ieder jaar heeft Schotland een nieuw thema waarin de cultuur, de geschiedenis, de architectuur, de kunst of het erfgoed extra aandacht krijgt met speciale routes, tentoonstellingen en activiteiten. Voor 2017 is het  ‘ de geschiedenis, het erfgoed en de archeologie’  en  onze nieuwe themareis Bonnie Prince Charlie en de Jacobites  past daar perfect bij.

eburgh-museum-of-scotland-kleinU bezoekt de plekken, die een grote rol in de bloedige geschiedenis gespeeld hebben en ze liggen ook nog eens op prachtige plekken in de mooiste delen van Schotland.

De tentoonstelling over Bonnie Prince Charlie, die in juni 2017 geopend wordt in  The National Museum in Edinburgh, zou een schitterend begin van uw reis kunnen zijn.

 

 

Bedenk eens als u in een van de kastelen rondloopt, waar de Lord of the castle de Jacobites steunde of juist de kant van de Engelsen koos, wat zich hier allemaal afgespeeld heeft en welke gruwelijke of juist hele romantische verhalen u zou horen als de muren konden spreken!

Fraser CastleFoto: @NationalTrustforScotland

Kruip in de huid van een Jacobite terwijl de strijd op Culloden Battlefield in volle gang is tijdens een evenementen dag.

Battle of Culloden @NationalTrustforScotland

Foto: @NationalTrustforScotland

killiecrankie-nationaltrustforscotland

Kunt u zich voorstellen wat een schrik de bewoners van de Killicrankie kloof kregen, toen de weldadige rust plotseling ruw verstoord werd door het eerste schot waarmee The Battle of Killicrankie begon?

Foto: @NationalTrustforScotland

 
Klim de trappen op van het Glenfinnan Monument en tuur over het schitterende loch waar Charlie  overheen voer en vervolgens hier op de oever zijn vlag plantte.
Glenfinnan Monument

In het Glencoe Visitor Centre, op weer zo’n mooie plek, komt de geschiedenis helemaal tot leven als u  de tentoonstelling en video bekijkt en daarna lekker even wandelen om te zien waar die gebeurtenissen zich allemaal afspeelden.

glencoe-visitor-centre-thenationaltrustforscotlandFoto: @NationalTrustforScotland

Misschien denkt u nu: het is alleen maar  bloed, geweld en ellende en dat hoeft nu juist niet als ik op vakantie ben.

yes-and-noIk kan u gelukkig geruststellen. Het lijkt dan wel of Schotland in 1746 het loodje legde en het allemaal kommer en kwel was, maar de Schotten legden hun hoofd niet in hun schoot.  De geschiedenis herhaalt zich, want zie, nu 260 jaar later, strijdt een groot deel van de Schotten opnieuw voor een onafhankelijk Schotland en zit Bonnie Prince Charlie in vele vele Schotse harten als hét symbool van vrijheid, dat hoop doet leven!

Klik op Bonnie Prince Charlie en de Jacobites om de uitgebreide beschrijving van deze 13 daagse reis door Schotland te bekijken.

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe reizen in het aanbod, Reizen Schotland, Schotland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.