De groepsreis: de prachtige Highlands en Isle of Skye van 12 juni j.l.

Portree met regenboog @SBodde (2) panoramaDe jaarlijkse groepsreis door Schotland zit er weer op en was opnieuw een succes met zeer enthousiaste deelnemers, die het eigenlijk een beetje jammer vonden dat de reis afgelopen was. Zij waren stiekempjes een beetje verliefd geworden op  mijn geliefde Schotland. (Opdracht geslaagd)!

Het samenstellen van het programma vorig jaar baarde me echter wel wat zorgen,  omdat ik verwachtte/hoopte dat mijn hele trouwe klanten, Hans en Hanny, een wat ouder echtpaar met een zeer jonge geest, ook wel weer in zouden schrijven en zij moesten natuurlijk wel nieuwe plekken zien via andere routes.

Maar wat nu als er ook mensen in de groep zouden zijn die nog nooit in Schotland geweest waren en die de ‘iconische’  plekken zouden willen zien, die iedereen kent van documentaires, films en reisbladen? Het voelde een beetje alsof ik in een ‘spagaat’  zat en ik moest er even heel goed voor gaan zitten en allerlei dingen op papier zetten.

 

Wat maakt veel mensen zo nieuwsgierig naar Schotland dat ze er heel graag tenminste 1 keer in hun leven naar toe willen? Als ik daar het antwoord  op zou kunnen vinden, zou het maken van een mooi programma een stuk gemakkelijker zijn.Isle of Skye van Portree tot Uig (3) panoramaAl peinzend kwam ik bij alle klanten, die de laatste 7 jaar met een op maat gemaakte TravellingWELL.nl Reisgids op eigen gelegenheid naar Schotland zijn geweest. Om er voor te zorgen dat de routes die ik bedenk, de bezienswaardigheden die ik beschrijf, de activiteiten die ik hen aanbied en de accommodatieadressen die ik voor hen boek, zo goed mogelijk bij hen passen, stel ik altijd allerlei vragen en met hun antwoorden ga ik dan aan de slag.Boottocht op Aspire vanuit Portree (26) panoramaEn wat dan onmiddellijk opvalt in de antwoorden is dat eigenlijk altijd de zelfde punten boven aan het lijstje staan en dat heel veel mensen helemaal niet naar het drukke Loch Ness willen, of een heel groot en beroemd kasteel willen bezoeken, waar ze in de rij door heen moeten schuifelen. En wat accommodatie betreft staan de  kleine, kwalitatief goede B&B’s  met vriendelijke eigenaars, waar ze zich welkom voelen, bij al onze klanten zonder uitzondering op nummer 1.Boottocht op Aspire vanuit Portree (14) panoramaOmdat  ik niet verwachtte dat de voorkeuren bij de deelnemers  van de groepsreis af zouden wijken van die van al mijn andere klanten, voelde het  ineens als een soort ‘Aha erlebnis’ of ‘Eureka’ of het beroemde kwartje dat valt en kon ik moeiteloos een afwisselend programma samenstellen  dat zowel voor doorgewinterde Schotlandgangers als volslagen nieuwkomers  interessant/leuk/boeiend zou zijn:  de puzzelstukjes vielen eigenlijk vanzelf op hun plaats.Eilean Donan Castle

Dit moest er in ieder geval in zitten:

 • de overweldigende natuur
 • rustige wegen
 • de nog rustiger single track roads
 • echt Schotse bezienswaardigheden of evenementen
 • goede accommodatie
 • een safari en/of boottocht

Highlands Games Glamis Castle

Zo gezegd zo gedaan:

 • Het werden dus mooie tochten over vrnl. hele rustige weggetjes, zodat iedereen opTussen Kinlochewe en Isle of Skye @SBodde (3) klein zijn/haar gemak kon genieten van de omgeving vanuit het 9 pers. busje.
 • Niet te lange wandelingen waaraan iedereen mee kon doen.
 • Regelmatig een stop op geplande plekken, maar ook op ongeplande plekken, die schreeuwden om een fotostop.
 • Kleine restaurantjes voor de lunch en het avondeten, waar we ongedwongen en voor een niet al te hoge prijs een  ruime keuze Bij Island at the Edge wolwinkeltje Skye (2) klein aan gerechten hadden.
 • We lasten op verzoek ook nog 2 bezoekjes in aan kleine bedrijfjes op Isle of Skye, waar de eigenaars wol van hun eigen schapen verwerkten en de producten in hun winkeltje aan de vrouw brachten en kregen spontaan van de mannelijke helft een rondleiding naar hun schapen, die als honden op hen afrenden, toen er naar hen gefloten werd. Niet dat we allemaal ‘wolfanaten’ waren, maar alleeHighland Games bij Glamis Castle @SBodde (3) kleinn de locaties waren al prachtig, dus even wachten tot het assortiment bekeken was, was geen enkel probleem
 • Op de laatste dag voor ons vertrek kwam ik er achter dat er Highland Games plaats zouden vinden op onze aankomstdag en dat we er eigenlijk helemaal niet voor om hoefden te rijden. Na overleg  vonden we de Games toch heel wat leuker dan een ruïne op een rots, hoe mooi die ook is. Wat genoten we van de doedelzakspelers, hardlopers, touwtrekkers, hamergooiers, Whistle Stop Café taartje @HYlstra kleindanseressen en de kraampjes langs het veld. Het weer werkte niet helemaal mee, maar dat kon de pret niet bederven.
 • We verbleven 1 nacht in een echt Schots hotel in Blair Atholl: geruite vloerbedekking, geruite bekleding op de stoelen, geruite dekbedovertrekken en een uitgebreid ontbijt in de ‘Baronial Room’. Een aparte ervaring.
 • Na een schitterende tocht  en een gezellige Ria op de Aspire kleinstop in het Whistle Stop Café, kwamen we op het Isle of Skye en namen onze intrek in een kleine B&B met 3 kamers die we dus voor ons alleen hadden. Dat is te zeggen, die mijn gasten voor zich alleen hadden, want voor mij was er geen plek meer in de herberg. Het was heerlijk om aan het eind van de middag, na een dag vol indrukken, even te ontspannen in de comfortabele kamers.Sievert geniet van de boottocht op Aspire klein
 • Skye staat bekend als ‘the misty Isle’  maar wij hadden  in ieder geval volop zon tijdens een schitterende boottocht op het jacht ‘Aspire’  van de eigenaars. We zaten ruim 2 uur aan dek, genoten volop van de ‘awesome’  vergezichten, zagen zeehonden, maar ook een arend bij het nest, wat niet zo vaak voorkomt en Pam had zich enorm uitgesloofd en kwam met een hele schaal zelfgebakken koekjes en brownies op de proppen. We voelden ons bijna VIP’s. glenelg ferry (25) klein
 • Na 3 nachten in Skye was het tijd om met het kleine handbediende veerbootje naar Glenelg te varen, een belevenis op zich. Het is wat duurder dan een gewone veerboot, maar als veel toeristen er gebruik van blijven maken, blijft het bestaan, hoeven de winkeltje en het cafeetje niet dicht en hebben de bewoners van het dorpje ook in de toekomst nog wat brood op de plank.  Ontzettend belangrijk en we komen tenslotte niet alleen maar halen, maar kunnen ook wel wat brengen toch?Stein Inn Isle of Skye (2) klein
 • De laatste 2 nachten brachten we  door in mijn favoriete B&B in de Highlands die net buiten Fort William ligt. Uitzicht op de bergen, lochs en het Caledonian Canal vanaf het grote overdekte balkon en vanuit de kamers. De Jacobite Steam Train komt er 2x per dag langs,  de kamers zijn meer dan comfortabel en het ontbijt is  fantastisch. Eigenaars JJ en Joe vinden het echt leuk om het hun gasten naar de zin te maken.
 • Natuurlijk moest er ook een safari gemaakt worden en de vrouwelijke giOp safari met NTS Ranger vanuit Glencoe (4)kleinds van de National Trust for Scotland was ontzettend enthousiast en wist heel veel. Mijn
  gasten waren wel erg blij dat ze daarna weer
  in ons comfortabele busje mochten!
 • De 7e dag maakten we afsluitend een rit met het Falkirk Wheel, waarbij we in onze grote boot in een veel hoger kanaal terecht kwamen. Een vernuftig systeem en zeer imposant als je het als toeschouwer ziet en iets minder spectaculair als Uitzicht vanaf Treetops @HYlstra kleinje het doet, want je ziet er niet zo veel van door het grote aantal mensen in de boot. Zo ziet u maar weer dat ook een ervaren Schotland bezoeker als ik, tijdens iedere reis weer iets bijleert. Never too old to learn eh?

Met ons hoofd en hart vol mooie herinneringen, vertrok ons groepje ’s middags weer met de KLM naar Schiphol en ik kan de plank misslaan, maar ik heb heBoottochtje met het Falkirk Wheel (3) kleint gevoel dat we in ieder geval op dat moment allemaal vonden, dat zo’n Schotland reisje voor herhaling vatbaar is  en helemaal met het zelfde groepje.

“Be my guest’!!

Happy happy, happy at Treetops B&B Banavie klein

 

 

Een heerlijke reis door de prachtige Highlands of Scotland en Isle of Skye.

Wilt u meer foto’s zien van deze reis, klik dan op fotoserie groepsreis Highlands en Isle of Skye.

Hebt u zelf al een groepje van 6 of 7 personen, dan kunt u dit reisje ook boeken op een door u zelf bepaalde datum. Neem contact op en we bespreken uw wensen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Groepsreis de Highlands of Scotland en Isle of Skye, groepsreis Schotland, Reis nieuws, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Schotland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.