Deel 1: Een zeer levendige reis voor aanvang van Visit Scotland Expo 2016

NaamloosZoals al jaren gebruikelijk is, verleng ik de reis naar Schotland n.a.v. min bezoek aan  Visit Scotland Expo altijd met minstens een week om nieuwe gebieden te verkennen, eigenaren van accommodatieadressen die ik nog niet ken te bezoeken en natuurlijk ook om weer nieuwe wegen te ontdekken, die de TravellingWELL.nl Reisgidsen nog mooier zullen maken.

Lake District omgeving Hard Knot Pass kleinDit jaar viel de kans op 1 nachtje Lake District, 1 nacht Arran, 4 nachten Islay en 1 nacht in Perthshire voor de beurs in Edinburgh begint. Weer een flinke tocht, maar wat een mooie!

De rit naar het Lake District verliep zeer voorspoedig. Halverwege een stop in Chorley in Lancashire bij een B&B in een schitterende tuin met vreselijk aardige eigenaren. Een heel oud Thr Ridges B&B Chorley buitenkantpand, prachtig gerestaureerd en fijne kamers. Die B&B houden we er in, want het is ook een ideale stop als je bijv. en Schotland en een stuk van een zuidelijker gelegen deel van Engeland wilt bezoeken.

Ong. 30 km. voor ik op mijn bestemming was voor de 1e nacht in YHA hostel Wasdale, midden in de rimboe op een meer dan mooie Hardknott Passplek, moest ik eerst over 2 paswegen. Geen probleem dacht ik, maar tijdens de 2e pas The Hardknott Pass, schakelde ik wel te laat terug naar de 1e versnelling, en u begrijpt het al de motor sloeg af net een paar meter voor ik boven was op deze helling van 25%. De eerste 10 pogingen om toch boven te komen mislukten en ik ging meer naar beneden dan naar boven, maar de 11e keer lukte het en SYHA hostel Wasdalekwam ik op de top. Hele benauwde momenten, want wat doe je als het niet lukt? Geen bereik met de telefoon, geen huis in de buurt, gewoon maar niet over nadenken, maar voortaan wel beter opletten. Het hostel leek wel een landhuis: ong. 200 jaar oud, prachtig vakwerk, zo’n hele mooie ouderwetse bibliotheek met donker hout en boeken tot het plafond. Hij lag direct aan een heel stil en rustig meer. Net de Garden Rose Glasgow Room detailshemel op aarde.

Door naar het noorden om in Ardrossan over te steken met de CalMac veerboot naar Brodick op het eiland Arran. Maar ook nu eerst bij een B&B in zuid Schotland in Maybole langs om kennis te maken. Alweer zo’n juweeltje. De kamers helemaal in begin 20e eeuwse stijl en 1 van de vanaf veerboot (1) klein2 kamers had wel door Rennie Mackintosh himself ontworpen kunnen zijn. Zo smaakvol gedaan. Wat zullen mijn klanten die een paar overnachtingen bij Glasgow in de buurt wilden om Mackintosh gebouwen te bezoeken, gelukkig worden van deze kamer.

Ik reed als laatste de boot op voor het tochtje van een uurtje. Lekker rustig water, je kunt er heel goed eten en drinken en om 16.00 reed de Brodick Castle kleinhele kluit de boot af in het belangrijkste plaatsje van het eiland: Brodick met het prachtige Brodick Castle hoog boven het stadje uittorenend.  Een echt Schots kasteel: veel muur, weinig ramen, dus behoorlijk goed te beveiligen en de tuinen zijn spectaculair, evenals het uitzicht over zee. Echt een aanrader.

Lochranza Castle kleinDeze nacht verbleef ik in het hostel in Lochranza in het uiterste noorden. Het hostel ligt vlak bij de ruïne van Lochranza Castle op een schiereilandje, maar ook zo’n beetje naast Arran Distillery: zeer de moeite waard. Alles zit in 1 gebouw op 1 verdieping en de uitleg is zo duidelijk, dat ik het als nitwit wat whisky betreft, nu ook helemaal snap. Doen, als u op Arran bent.

Herten in Lochranza kleinDe herten lopen er ’s avonds gewoon op straat, of grazen in de tuintjes van de bewoners, waar trouwens niet iedereen zo blij mee is. Wel leuk om te zien. Ze zijn ook heel erg mak en kijken alleen maar even op als je vlak bij hen, maar ze lopen niet weg. Ik heb Arran al in een eerder blog besproken, dus als u meer wilt weten: klik op de Highlands of Scotland en Arran reis.

Deel 2 verschijnt binnenkort.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Reis nieuws, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Schotland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Deel 1: Een zeer levendige reis voor aanvang van Visit Scotland Expo 2016

  1. Pingback: Deel 3 van een zeer levendige reis voor aanvang van Visit Scotland Expo 2016 : Islay | Tina Somberg

  2. Pingback: Deel 4: de laatste dagen van een levendige reis voor en tijdens Visit Scotland Expo 2016 | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.