Het schiereiland Ardnamurchan in Schotland: rust, ruimte en prachtige natuur!

In een eerder artikel over Schotland schreef ik al over Ardnamurchan in het algemeen, maar nu we zelf in mei 2016 een weekje in zuid Ardnamurchan gaan verblijven in een heerlijk afgelegen huisje, kan ik het niet laten om u nog wat meer te vertellen over dit schitterende gebied en over 4 bijzondere vakantiehuisjes.

Op slechts 3.5 uur van de bruisende stad Glasgow, waar het nooit stil en donker is, liggen 4 ‘quirky’  vakantiewoningen midden in de rimboe: geen lucht/licht/geluid vervuiling, maar alleen stilte, ruimte en een fantastisch uitzicht over Loch  Sunart.

Loch Sunart

De 4 vakantiewoningen liggen op een heel groot stuk land, waar de natuur zijn ‘natuurlijke’ gang mag gaan. De eigenaren hebben  ruige voetpaden gecreëerd die door bossen met hazelaars leiden, door valleien met hele oude eiken en omhoog over met heide
begroeide hellingen vanwaar geweldig uitzicht op Loch Sunart en de oever. Er groeien wilde bloemen, bijzondere korstmossen en u vindt er een enorm aantal vogelsoorten.

Lochside Follies met tuin

Ardnamurchan Lighthouse kleinAls je je los kunt rukken van deze ‘hemelse’  plek kun je prachtige tochten maken. Een rit over de smalle, kronkelige 1 baans weg naar Ardnamurchan Lighthouse, de meest westelijke plek van het Schotse vasteland,   is een must (vooral als het een winderige dag is!).  U vindt er naast de vuurtoren zelf, die je kunt beklimmen, een restaurantje en een mooie tentoonstelling over de geologie.

De zandstranden bij Sanna, Portuairk en Ardtoe zijn zeer in trek bij jong en oud mede door de rockpools, waarin soms interessante vondsten gedaan worden.

Ardnamurchan-Ardtoe4@ (4)@WHoogstraaten panoramaEn de ruïnes van Castle Tioram en Mingary Castle liggen op prachtige plekken als stille getuigen van  de turbulente geschiedenis van dit gebied.

Mingarry Castle Ardnamurchan

Ten westen bij Kilchoan was vroeger een enorme vulkaan die 60 miljoen jaar geleden uitbarstte en dat maakt dit gebied enorm fascinerend voor geologen en ‘gewone’ stervelingen.

Ardnamurchan Volcano

Er is een mooie folder met de verschillende Wild Lochaber Trails op Ardnamurchan

Nadurra Visitor Centre kleinWilt u nog wat extra uitleg over de planten en dierenwereld , dan moet u naar Nadurra Visitor Centre, waar de staf staat te popelen om u uitgebreid op de hoogte te brengen en het is allemaal overdekt, dus in het uitzonderlijke geval dat het eens regent……. is dit een ideale plek.

Er zijn iedere week ook verschillende begeleide boottochten op Loch Shiel, dat ontstaan is toen de gletsjers zich terugtrokken. Dit 25 km. lange loch is eigenlijk nauwelijks veranderd en wordt dan ook een Last Wilderness genoemd.
Jim Michie’s is al 18 jaar schipper en met zijn scherpe ogen ziet hij iedere Adelaar, andere roofvogels, maar ook herten en otters en wijst waar u moet kijken. “Adelaar op 10 voor 11 of Otter op 10 over 3”.

loch-shiel-cruises

In Glenuig staat een klein Smokehouse, waar u de lekkerste gerechten kunt kopen.

Wandelen op ArdnamurchanHet beste verkent u het schiereiland te voet en wandelingen zijn er te kust en te keur van een half uurtje tot een lange dag van zo’n 8 uur, dus pick and choose one!

Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd. Er is ruim keus in gelegenheden voor de grote honger en fingerfood.

big21folly-loch-view1En nu dan iets over de vakantiewoningen Lochside Follies verspreid over het eigen terrein.

Aparte woningen, schitterende locatie, heel volledig ingericht met vloerverwarming, houtbranders, een terras of balkon en alle apparaten, die je maar nodig hebt.  En hebt u energie over, dan is er een ‘speelkamer’ met snookertafel, tafeltennis tafel en een kleine ruimte met fitness Loft1apparaten.

Er is The Tower, een toren woning voor 2 personen, die vastzit aan de woning van de eigenaren.

The Loft  voor 2 personen boven een schuur.

The Ruin voor 2 personen, helemaal vrijstaand en geen huis in het zicht. In een bijgebouwtje is ook een slaapkamer met douche, waar 2 kinderen kunnen slapen.

big24The Folly voor 2 personen, bedoeld voor de mooi  en niets anders en  mooi is hij zeker, maar ook nog eens heel volledig ingericht en vrijstaand.

Klik op de kaart om een idee te krijgen waar deze prachtige plek is.

Wij kunnen een van de woningen voor u boeken en er desgewenst een hele uitgebreide TravellingWELL.nl Reisgids bij samenstellen, vol activiteiten en bezienswaardigheden. U kunt een GRATIS voorbeeld van een reisgids van Schotland bij ons aanvragen zodat  u kunt zien hoe die er I love Scotland in kruissteekuit ziet.

En wilt u weten wat Schotland zo bijzonder maakt, klik dan op lofzang op Schotland.

 

 

 

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Accommodatie Schotland op afgelegen plekken, Bijzondere plekken, Reizen Schotland, Schotland, Tips en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het schiereiland Ardnamurchan in Schotland: rust, ruimte en prachtige natuur!

  1. Pingback: Onze vakantieweek op het paradijselijke Ardnamurchan in the Highlands of Scotland | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.