Nu eens geen Whisky trail maar de splinternieuwe Scotland Gin Trail

Schotland heeft een lange, rijke geschiedenis wat het traditionele distilleren van gin betreft en reeds vanaf de 12e eeuw  trokken er wijn en drankhandelaren  naar Schotland. Daar kwamen weer vaklieden op af, die zich specialiseerden in het glasblazen, het maken van de vaten en het bouwen (en vullen) van grote opslagloodsen en de gin industrie breidde zich als een vlek uit.

De schotten exporteerden hun jeneverbessen al in de 16e eeuw naar de Nederlanden, waar het gebruikt werd als de basis voor Jenever.

In 1777 waren er  8 legitieme distilleerderijen en veel veel meer (ong. 400) ‘geheime’ distilleerderijen in Edinburgh en het is dan ook niet verbazingwekkend dat recent onderzoek uitwijst  dat er in Edinburgh meer gin per persoon gedronken wordt dan in welke andere plaats in het Verenigd Koninkrijk dan ook.

De belasting op het distilleren werd in Schotland in de 19e eeuw met 50% verlaagd, met als gevolg een toename van sterke drank van een veel betere kwaliteit in Schotland tot grote ergernis van de Engelse distilleerders, die gewoon 100% moesten betalen aan de ‘belasting man’.
De protesten waren zo heftig, dat de regering in Westminster terugkwam op de belastingverlaging in Schotland en ook zij weer de normale belasting moest betalen.

De Schotten ontdekten in de 19e eeuw een nieuwe manier om minder zware/zoete Gin te distilleren en de Engelsen volgden rap en brachten de  London Dry Gin op de markt, die ook tegenwoordig zo ontzettend populair is.

De traditionele, kleinschalige distilleerderijen schieten op dit moment  als paddenstoelen  uit de grond en je vindt hen van Shetland tot in St Andrews verspreid over heel Schotland.

Nu Gin niet langer weggezet wordt als “mother’s ruin” , beleeft de Britse Gin een internationale revival en de Schotse Gin makers maken een gouden tijd door!

Dat blijkt wel uit het feit dat er tussen 2010 en 2014 73 gin distilleerderijen bij kwamen en men het tijd vond om een  Scotland Gin Trail op de markt te brengen. Goed nieuws voor de liefhebbers van gin en diegenen die zo langzamerhand wel een beetje genoeg hebben van al die aandacht voor de Schotse whisky.

Het slechte? nieuws zou wel eens kunnen zijn, dat het leidt tot een ‘bloody war’ tussen de Whisky- en Gin distilleerderijen!  Kunnen we eindelijk weer eens genieten van een strijd op leven en dood, niet tussen de leden van verschillende Clans of de Engelsen tegen de Schotten of andersom, maar een echte bloody “booze” war! Smullen!

 

Kaart van The Scotland Gin Trail

De distilleerderijen in willekeurige volgorde. Er zijn er veel meer en die zullen in de loop van de tijd toegevoegd worden aan  The Scotland Gin Trail.

Gordon Castle Gin1. GORDON CASTLE
Hier is de grootste ommuurde tuin in Schotland, waar de ingrediënten  voor deze gelauwerde  Gin verbouwd worden. Men zegt dat het recept zo geheim is dat slechts 12 mensen weten hoe je hem moet maken.
U kunt er bovendien genieten van heerlijke verse producten en unieke hebbedingetjes kopen.
Gordon Castle, Fochabers, Moray IV327PQ. http://www.gordoncastlescotland.com
Open: het hele jaar.

2. ARBIKIE HIGHLAND ESTATE DISTILLERYARBIKIE HIGHLAND ESTATE Gin
Arbikie is een familiebedrijf en hun beroemde Kirsty’s Gin is uniek omdat de kruiden op hun eigen boerderijen verbouwd worden. Hij is vernoemd naar de Master Distiller Kirsty Black.
Arbikie Highland Estate, Inverkeilor, Arbroath, Angus, Scotland DD11 4UZ. http://www.arbikie.com/a-highland-estate/
Omdat er gewerkt wordt op de boerderij moet er een afspraak gemaakt worden als u een bezoek wilt brengen. De idyllische Lunan Bay is ook heel populair bij wandelaars.

3. SHETLAND REEL GIN
Dit is de meest noordelijke distilleerderij van het Verenigd Koninkrijk. Hun Shetland Reel Shetland ReelGin wordt op een traditionele manier gedistilleerd, maar met ‘a twist’. Ze gebruiken appel munt, dat lokaal verbouwd wordt en hun Ocean Sent Gin wordt met zeewier gemaakt.
Saxa Vord Distillery, Unst, Haroldswick, Shetland Islands, ZE2 9TX
http://www.shetlandreel.com
U kunt op afspraak een rondleiding krijgen en in de tasting room proeven.

4. CAORUNN GIN AT BALMENACH DISTILLERY
De distilleerderij ligt in het hart van het ruige Cairngorm National Park en was een van de Caorunneersten met een erkende status. Net als bij de whisky wordt het kristalheldere water van de rivieren en beekjes gebruikt en de kruiden zijn weer lokaal.
Balmenach Distillery, Cromdale, Moray, PH26 3PF
http://www.caorunngin.com
De distilleerderij is niet het hele jaar open en je maakt een afspraak per mail naar: contact@caorunngin.com

5. CROSSBILL GIN
De geurende Jeneverbes werd al eeuwenlang naar Nederland uitgevoerd, maar de traditie Crossbill-ginstierf 200 jaar geleden uit.
Crossbill heeft met steun van de Forestry Commission dit proces weer tot leven gebracht en zij maken nu de enige gin met 100% Schotse jeneverbessen.
De distilleerderij is gevestigd in een voormalig kippenhok en is in 2015 verkozen tot Shed of the Year! De naam komt van een vogel, die alleen in Schotland voorkomt.
Crossbill Highland Distilling, Inshriach, Aviemore. Scotland, PH22 1QS
http://www.crossbillgin.com
U kunt uw bezoek afspreken per telefoon: +44 1957 711217

6. EDEN MILL
Deze brouwerij/distilleerderij produceert 5 gins met allerlei bijzondere lokale Eden Millingredienten.
De Original Gin heeft lokale besjes, de Hop Gin smaakt naar hun eigen hop waarmee ze hun bier maken, Oak Gin is gerijpt in oude eiken biervaten, Golf Gin heeft de geur van oude golfsticks en Love Gin heeft een zoete bloemige smaak met een beetje rose!
Eden Mill, Main Street, Guardbridge, St Andrews KY16 OUU
http://www.edenmill.com
Open: de hele week, maar een rondleiding moet u boeken via de website of telefonisch: +44 1334 834038.

7. EDINBURGH GIN DISTILLERY
In deze distilleerderij kun je een rondleiding en/of proeverij boeken en zelf proberen om EDINBURGH GIN DISTILLERYgin te maken.
’s Avonds verandert de distilleerderij in de Heads and Tales Gin Bar, waar u zich erg welkom zult voelen.
Edinburgh Gin Distillery,1a Rutland Place, Edinburgh, EH1 2AD
http://www.edinburghgindistillery.co.uk
Open: de hele week van 10.00 – 16.30. De bar do t/m zo van 17.00 – ???? en di en wo van 17.00 – 1.00.

8. GLASGOW DISTILLERY Hillington West
Hier wordt zowel Gin als Single Malt geproduceerd. Het is een moderne stedelijke Makar Glasgow Gindistilleerderij. Ze maken Makar Glasgow Gin, en Makar is het Schotse woord voor dichter.
Glasgow Distillery, 234 West George Street, Glasgow G2 4QY
http://www.glasgowdistillery.com
Open: een afspraak maak je via Heather.findlay@glasgowdistillery.com

9.DUNNET BAY DISTILLERY
In de spectaculaire Bay of Dunnet staat deze distilleerderij met de traditionele koperen ketel. U kunt een rondleiding doen in de botanische tuin en de Rock Rose Gin proeven, die Rock-Rose-Bramblein een prachtige fles van keramiek zit met een Art Nouveau ontwerp.
Dunnet Bay Distillery, Dunnet, Thurso, Caithness, KW14 8XD
http://www.dunnetbaydistillers.co.uk
Open: van april tot september op sommige middagen. Bel naar: +44 1847 851 287.Ook buiten het seizoen kun je een rondleiding boeken.

10. GIN71, GLASGOW Queen Street
De bar Gin 71 beweert dat zij de grootste verzameling gin hebben en duizenden gin71verschillende soorten is dan ook niet gering.
Iedere week kiest het personeel 1 gin uit en klanten mogen dan hun eigen drankje samenstellen met allerlei verse garnituren en kruiden. Voor diegenen die niet kunnen kiezen is er Gin Flights, een selectie van 3 gins, die geserveerd worden met
huisgemaakte tonic siroop.
71 Renfield Street, Glasgow, G2 1LF
http://www.gin71.com
Open: Zo t/m do van 18.00 – 23.00 en vrij t/m za van 18.00 – 00.00

11.FIRKIN GIN & THE JOLLY BOTANIST
Er worden per keer maar 250 flessen gemaakt in de klassieke London-style, maar omdat FIRKIN GINze in Amerikaanse eiken whiskyvaten gerijpt zijn hebben ze een gouden kleur en smaken ze zoet.
De distilleerderij is nog niet open voor het publiek, maar u kunt hun Gin proeven in de
http://www.firkingin.co.uk / http://www.thejollybotanist.co.uk. Zo t//m do van 10.00 – 00.00 en vrij en za van 10.00 – 01.00

12. STRATHEARN DISTILLERY
Een nog jonge en waarschijnlijk de kleine whisky en gin distilleerderij. Het proces gaat Homecoming-ginhandmatig en met traditionele materialen. Zij hebben in 2014 hun  Homecoming Gin op de markt gebracht.
In de kleine koperen ketels maken zij een flink aantal gins en andere sterke drank.
Een rondleiding moet geboekt en u kunt ook een gin en whisky experience boeken, die kan durenvan een halve dag tot 5 volle dagen!
Bachilton Farm Steading, Methven, Perth, Scotland, PH1 3QX
http://www.strathearndistillery.com
Open: afspraken via +44 1738 840100.

We sluiten dit drankverhaal af met een traditionele waarschuwing, maar wel een heel toepasselijke : “Drink a few  glasses of gin and you will ‘gin up’ (verlevendigen) the conversation,  drink too many glasses of gin and you will get ‘ginned up’ ” (dronken). Het is maar dat u het weet!

Grapje over drank panorama

Met dank aan: WSTA

Hebt u wel zin gekregen in een Themareisje Gin ( zo klinkt het bijna cultureel, grijns grijns!), stuur een mailtje en we regelen hem en beloven u dat we mooie B&B’s zullen vinden die op loopafstand liggen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Gin Trail en Whisky in Schotland, Groepsreizen Schotland, Reis nieuws, Reizen Schotland en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.