Charles Rennie Mackintosh in Year of Innovation, Architecture and Design in Schotland 2016

Year of Innovation, Architecture and Design 2016Schotland heeft voor 2016 het thema: Year of Innovation, Architecture and Design gekozen en wij vinden dat de spotlights dan toch echt even op Charles Rennie Mackintosh, de beroemde architect, ontwerper en kunstenaar uit Schotland gericht moeten zijn .

 

De trap in The Lighthouse

Zijn ontwerpenWilliam Morris design kwamen grotendeels tot stand tijdens de Arts and Crafts beweging (Philip Morris is een van de bekendste Engelse vertegenwoordigers) , die ontstond als reactie op de fantasieloze, massaproductie van ‘kunst’voorwerpen na de Biedermeiertijd  met pauwenveren, vergulde voorwerpen en draperieën: smakeloos en goedkoop. De kunstenaars uit de Arts and Craft beweging maakten hun meubels met de hand en alles paste bij elkaar: van vloerbedekking tot de lampen aan het plafond en alles er tussen in. Hun ideaal was om een mooie, strakke en rustgevende omgeving te creëren, die ook nog eens betaalbaar zou zijn voor iedereen. Helaas mislukte dat laatste want het maken kostte te veel tijd en de producten werden daardoor te duur voor de ‘gewone’ man.House for an Art Lover panorama 2KlimtOp het Europese continent had men veel bewondering voor de Arts and Crafts met de nadruk op vakmanschap en de creativiteit, maar hier sloeg men het sociale deel van betaalbaarheid over waardoor de Art Nouveau/Jugendstil een dure, exclusieve kunstvorm werd.

De Europese Art Nouveau werd gekenmerkt door gestileerde, organische vormen en veel ornamenten. Ze haalden hun inspiratie uit de Japanse prentkunst en de natuur en ze gebruikten veel golvende lijnen (denk aan Art Nouveau in DordrechtGustave Klimt en Alphonso Mucha).

Mackintosh moet naast  vertegenwoordiger van de Arts and Crafts , echter ook als Art Nouveau artiest gerekend worden, maar dan met een kenmerkende eigen stijl.

Zijn werk is ook heel gestileerd zoals in zijn beroemde rozen sjablonen, maar hij gebruikt veel meer rechte lijnen en geometrische vormen, veelal House for an Art Lover 280 x 200ovalen. Het uiterst ornamentachtige van de Art Nouveau was hem vreemd. Zijn ornamenten zijn terughoudend en accentueerden de vormen. Hij combineerde strakke of licht gekromde lijnen met als contrast tralieachtige patronen van verticale en horizontale lijnen. Zijn meubelen waren strak, hoge rugleuningen en van eikenhout of zwart en wit gelakt.
The Willows TearoomHij ging uit van het holistische standpunt van de Arts and Crafts: de architect was eindverantwoordelijk voor het bouwkundige ontwerp van het gebouw, maar ook voor ieder detail in het gebouw. De binnenkant moest een kunstwerk zijn en 1 geheel vormen met de buitenkant: onderscheidend, verfijnd en vanuit een intellectuele ideologie en een eenheid van kleur, vorm en stemming zijn.
Mackintosh in KelvingroveSamen met Margaret en Frances Macdonald en James Herbert McNair waren zij The Four’ ook wel genoemd ‘The Glasgow Style’: en zij waren het meest vernieuwend in die tijd.

Hij werkte het meeste samen met Margaret Macdonald met wie hij in 1900 trouwde.  Haar invloed op hun werken is ontzettend groot geweest en zij was net zo’n geniale ontwerper als hij, maar haar rol is helaas altijd wat onderbelicht gebleven( zoals dat wel vaker het geval is met de House for an Art Lover9 kleinechtgenote/echtgenoot van……).

De panelen in onderstaande foto zijn van Margaret Macdonald in House for an Art Lover.
House for an Art Lover7 panorama

The Hill HouseWilt u veel verschillende werken van hem bezoeken, dan is Glasgow the place to be! In totaal zijn er 13 ontwerpen van panden uit zijn oeuvre te zien, die daadwerkelijk gebouwd zijn. Ze beslaan zijn hele loopbaan, waardoor je een heel duidelijk beeld krijgt van zijn ontwikkeling. Fascinerend!

Een van de mooiste panden aan de rand van Glasgow is House for an Art Lover,  heel verfijnd en een lichtend voorbeeld van zijn kennis en kunde.

House for an Art Lover6 kleiner

Om al die werken te gaan bespreken voert een beetje ver, want ze zijn allemaal al kort beschreven in het programma van onze Themareis naar Glasgow: Year of Innovation, Architecture and Design 2016.

78 Derngate bijzonder raam kleinWat nog wel een toegevoegde waarde heeft, is  het kleine woonhuis uit 1916: 78 Derngate in Northampton, het enige pand in Engeland van zijn hand, dat hij helemaal aan het eind van zijn werkzame leven als architect heeft ontworpen en heel anders is dan zijn Schotse werken. Natuurlijk ook hier de tralieachtige patronen, de hoge rugleuningen, de strakke lijnen, maar ook felle kleuren en in sommige vertrekken lopen de patronen zelfs door op het plafond, waardoor het een bijna hallucinerende ervaring wordt.

Een bijzonder mens en een geniale architect, die in Year of Innovation, Architecture and Design 2016 hopelijk door velen ontdekt of herontdekt gaat 78 Derngate slaapkamer plafond kleinworden als de grote vernieuwer van zijn tijd.

Op Glasgow Mackintosh vindt u ontzettend veel informatie over de Mackintosh bezienswaardigheden, wandelingen met studenten van de Glasgow School of Art, tentoonstellingen, openingstijden en evt. toegangsprijzen.

Wilt u de Themareis Mackintosh in Glasgow maken, neem dan contact met ons op en we stellen hem helemaal op maat voor u samen.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Architecture and Design 2016 Schotland, Nieuwe reizen in het aanbod, Reis nieuws, Reizen Schotland, Tips en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.