Zie de favoriete plekken van John Constable en William Turner met eigen ogen

William Turner,  1 van de meest beroemde landschapsschilders uit Engeland, staat weer volop in de belangstelling  nu er 2 prachtige tentoonstellingen in  Zwolle en Enschede zijn geopend.

Fire at the grand storehouse of the tower of LondonVanaf 5 september: Gevaar & Schoonheid. Turner en de traditie van het sublieme. De werken komen uit de eigen collectie en uit allerlei musea als bijv. Tate Britain.  De schilderijen met het thema water en vuur zijn te zien in Museum de Fundatie en die met het thema  aarde en lucht in  Rijksmuseum Twenthe.  Te bezoeken tot 4 januari 2016. Voor meer informatie klik hier.

Op zich zijn deze tentoonstellingen over William Turner natuurlijk al meer dan de moeite waard, want je bent getuige van zijn enorme ontwikkeling, die hem anders dan zijn tijdgenoot John Constable, grote roem bracht tijdens zijn leven.

De schilderijen maken  u echter ook vast nieuwsgierig naar de plekken, die hij vaak schilderde. Wat fascineerde hem zo in die landschappen en vooral de kust met de vaak woeste zee?  Zijn de schilderijen realistisch of bestaan de onderwerpen alleen in zijn verbeelding en zou ik de plekken herkennen?

Ik kan u verklappen dat u erg veel moeite zult hebben om de exacte plekken te herkennen, omdat hij een eigen werkelijkheid schilderde en de plekken ontzettend veranderd zijn. U proeft echter wel de sfeer, de onrust en dreiging die er van de beukende golven uit kan gaan, de enorme kleurcontrasten en  het licht en donker van de luchten.

Flatford Mill, Dedham, The Stour 2Dit in grote tegenstelling tot de wereld van zijn tijdgenoot/concurrent John Constable, die tot zijn dood zeer realistische schilderijen van de wereld waarin hij woonde en waar hij zo gelukkig was, maakte. De plaatsjes Dedham en East Bergholt en de molen in Flatford, waar  hij zijn beroemdste schilderijen maakte, zijn nauwelijks veranderd en u loopt er als het ware midden in zijn schilderijen.

Om u in de gelegenheid te stellen een favoriet stukje Engeland van Turner en Constable te ontdekken, hebben we  naar aanleiding van de Turner tentoonstellingen, een nieuw reisje samengesteld:  Zie de favoriete plekken van John Constable en William Turner met eigen ogen. U kunt hem op eigen gelegenheid maken en bepaalt het aantal dagen zelf.

De 3 musea in Londen waar talloze werken van hen hangen, zijn natuurlijk een ‘must’, maar ook  Turner Contemporary Art Gallery  in Margate is zeer de moeite waard.

Voor degenen die wat dieper in de materie willen duiken en de enorme verschillen tussen de beide kunstenaars  willen ontdekken,  heb ik een overzicht gemaakt met hun werken en toelichting en hun inspiratiebronnen.

En wilt u nog meer weten, lees dan ook  Reis naar John Constable en William Turner: Londen en Constable Country en  Genieten op eigen gelegenheid in oost Engeland en Constable Country .

Neem contact met ons op en we stellen een Turner en Constable op maat reisje naar Kent en oost Engeland voor u samen.

Turner_1838_The-Fighting-Temeraire

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Engeland, Nieuwe reizen in het aanbod, Reizen Engeland, Themareis William Turner en John Constable en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s