Loch Lomond en de Highlands of Scotland in 4 dagen: een heerlijk tussendoortje!

Love Loch LomondVeel mensen denken dat een kort reisje naar Schotland een onmogelijkheid is, maar ik weet intussen wel beter. Ik had het geluk dat ik via LoveLochLomond een reisje gewonnen had met 2 nachten accommodatie. Met 1 nachtje erbij werd het een heerlijk reisje en wat hebben we ervan genoten! Thank you so much LoveLochLomond!!

Op zaterdagochtend 19 september j.l. vertrokken we vanaf Schiphol en reden Britse tijd 10.30 al in Schotland, dus hadden nog een hele dag voor de boeg.

Wat te bezoekeFirth of Forthn en te doen in 4 dagen is wat moeilijker, want er is zo veel. Wij kozen voor cultuur, geschiedenis en vooral natuur, die je, al zou je het willen, niet kunt ontwijken! Eerst even kijken bij de Firth of Forth bruggen en de spoorbrug in het bijzonder:  een knap staaltje techniek en een prachtig gezicht.

Op naar Campbell Castle bij het dorpje Castle Campbell (6) kleinDollar (“zelfs je naam is mooi, mooier dan die van iedereen” Henk Westbroek). Vanaf de parkeerplaats moet je behoorlijk klimmen, maar de ruïne is meer dan de moeite waard. Prachtig uitzicht op de omgeving, 5 verdiepingen om te verkennen  en er staat nog behoorlijk veel overeind. Een aanrader!

Castle Campbell (8) panorama klein

Je denkt bij Schotland niet meteen aan een Safaripark, maar in de omgeving van Stirling is er wel een. Safari & Adventure Park Blair Drummond, vooral voor gezinnen erg aantrekkelijk. We begonnen met een rondrit door het park in onze eigen auto en zagen  de dieren in het ‘wild’ lopen. De mannetjes leeuw zocht een vrouwtje uit, troonde haar mee naar een rustige plek en maakte vervolgens even een heel kort nummertje, waarna ze weer gezellig bij de kudde gingen liggen. Hoezo voor- en naspel?

Blair Drummond Safari Park panorama

Er waren allerlei korte shows met o.a. roofvogels en een zeeleeuw, kermisachtige attracties, een boottochtje rond het Maki Island en talloze gelegenheden om te eten en te drinken. Gezinnen zullen er ongetwijfeld een hele dag door kunnen brengen, maar wij beperkten ons tot de rondrit en de korte shows, omdat we nog meer plekken wilden zien en bezoeken.

Safari & Adventure Park Blair Drummond (4) Panorama klein

Loch Lomond Arms Hotel kleinWe verbleven de eerste 2 nachten in een vakantiewoning van het Loch Lomond Arms Hotel in het prachtige dorpje Luss aan Loch Lomond.  We  gingen er niet rechtstreeks naar toe, maar via een schitterende omweg dwars door het Lomond & Trossachs National Park met een laatste stop in het dorpje Killin, waar de horizontale waterval dwars door heen loopt. Een heerlijke eerste dag, die we afsloten met een prima maaltijd in genoemd hotel.
Killin Falls of Dochart (3) panorama klein

Loch Lomond met Cruise Loch Lomond vanuit Luss (13) kleinWe begonnen de zondag met het boottochtje The Capercaille van Cruise Loch Lomond vanaf de Bonnie Banks of Loch Lomond (de rustige versie) en de Bonnie Banks of Loch Lomond (de ruigere versie) . Frisjes, behoorlijk bewolkt, maar het meer is altijd mooi, zelfs als het weer even niet meezit. Na 1.5 uur waren we weer terug in Luss en waren wel aan een lekker bakje koffie toe en die krijg je in Luss (1) kleinhet Visitor Centre aan de oever van Loch Lomond in Luss. Even door het dorpje, waar het weer een drukte van belang was bij de schilderachtige huisjes vol bloeiende planten.

 

 

Balloch (2) kleinDoor naar het naburige dorpje Balloch, waar een groot winkelcentrum is en iedere 3e zondag een Farmer’s Market  met de lekkerste lokale producten.

 

Hier bevindt zich ook Sea Life, een groot aquarium. De zeedieren zwommen boven, onder en naast Sealife Balloch kleinons in hun grote bassins, de reuzen schildpad was echt enorm en het voeren van de haaien was boeiend om te zien.

Ook hier geldt dat het een prachtige attractie voor gezinnen is.

Spannend, spectaculair en een beetje griezelig, dus succes verzekerd.

 

 

The Hill House2 panorama kleinWij besloten om ook het Hill House ontworpen door Charles Rennie Mackintosh en zijn vrouw Margareth Macdonald  te bekijken. Zelfs al houdt je  niet van hun stijl, fascinerend is het wel om het zo consequent doorgevoerd te zien.  De indeling van de ruimtes, de ideeën erachter, de inrichting: alles klopt.

Ook deze dag sloten we af met nog een mooi ritje. Langs de oevers van Gare Loch en door het binnenland terug. Helaas begon het te regenen, wat de rit minder mooi maakte dan we gehoopt hadden. Weer een heerlijke dag.

Inveraray Castle panorama klein

Maandagmorgen: helder, droog, fris en een zonnetje. Wat wil een mens nog meer? Mooi op tijd vertrokken voor onze rit door de Highlands. Langs Loch Lomond naar het noorden, over de Rest & be Thankful Pass, langs Loch Fyne, langs de beroemde Oyster Bar,  naar Inveraray, waar InveraraInveraray Castle (4) kleiny Castle stond te glinsteren in het zonnetje.

Als je binnenkomt val je meteen met je neus in de ‘luxe roomboter’ . Pracht en praal, goud en vooral groot(s), gemaakt om indruk te maken. De vertrekken waar je later komt, zijn niet echt bijzonder. Je vindt er informatie over het kasteel, de familie, de omgeving, maar de kamers zijn niet langer ingericht zoals ze waren Loch Fyne kleinin de hoogtijdagen.  Vanuit de parktuin mooi uitzicht op het kasteel en de omgeving.

 

In alle rust reden we langs talloze Lochs in een overweldigend landschap naar het noorden. Als chauffeur heb je dan wel niet zo veel tijd om te kijken, maar ik had een ‘papperazi’ bij me die als een gek zat Castle Stalker kleinte fotograferen. Dus alles wat ik gemist heb, krijg ik op de foto’s te zien. Een welverdiende stop met koffie en scones in de heerlijke Tearoom Castle Stalker View aan Loch Lynnhe. Het kleine privé kasteeltje ligt er pal tegenover op een heel klein eilandje. Wonderschoon!
Loch Morar (8) panorama kleinDe Schotse hooglanden worden altijd in één adem genoemd met Loch Ness en monster Nessie, maar er is nog een onontdekt monster Monster Morag, in het stille loch Morar vlakbij Mallaig. Dat moesten we natuurlijk ook zien en er naar toe rijden is bepaald geen straf! De praGlenfinnan Loch Shiel (3) kleinchtige Road to the Isles tussen Fort William en Mallaig is sprookjesachtig mooi. Uitzicht op Loch Eil en dan Loch Shiel, bergen op de achtergrond, het mooie Glenfinnan Viaduct en Memorial, een feestje op zich. Vlak bij Mallaig een heel smal 1 baans weggetje op en daarna een stukje langs het meer. Extra brilletje op, verrekijker er bij, maar het mocht niet baten: monster Morag hield zich ook voor ons verborgen. Jammer!!

JJ en Tina kleinOvernachting in mijn favoriete B&B Treetops in Banabri net buiten Fort William. JJ, de eigenaar was weer even gastvrij en enthousiast als altijd en ook nu weer een mooie, grote kamer voorzien van alle gemakken. Heerlijk relaxen in de comfortabele stoelen, sandwichje, een wijntje en daarna rolden we in onze mandjes en sliepen als rozen!

Dinsdag,  de laatste dag, das tut weh! We maakten er nog een mooie dag van want we vlogen pas om 18.00. Via het indrukwekkende Spean Bridge Commando Memorial, het Spean Bridge Commando Memorial (1) kleinverstopte kleine kerkje met kerkhof Cille Choiril in Glen Roy, langs het stuwmeer en een grote stop bij Blair Castle: een wit, sprookjesachtig kasteel in een heel groot park. Dit kasteel is wel helemaal ingericht en geeft een mooi beeld van de vele generaties, die er gewoond hebben en het weer aan hun eisen hebben aangepast.

Blair Castle (2) kleinEen prachtige afsluiter van slechts 4 dagen Schotland:  wat hebben we veel gezien en gedaan!

Wilt u er ook even tussenuit om weer energie voor 10 op te doen, neem dan contact met ons op en we stellen een prachtig reisje voor u samen.

 

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reis nieuws, Reisverslagen Schotland, Reizen naar Schotland met kinderen, Reizen Schotland, Schotland en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s