Een kort reisje van Glasgow airport langs Loch Lomond naar Kintyre en terug via Oban: fantastisch landschap en whisky!

Een prachtige tocht door het Loch Lomond gebied, Argyll en eerste eindbestemming Campbeltown op Kintyre. Na een dagje of twee op Kintyre terug via een deels andere route naar Oban.

De tocht begint bij de zuidpunt van Loch Lomond en dan langs de oever met regelmatig zicht op het prachtige meer naar het noorden. Loch Lomond, oorspronkelijk een sealoch, is het grootste meer van Schotland, 636 voet diep (ong. 200 meter),23 mijl lang( ong.35 km), 5 mijl (ong. 7.5 km) op het breedste stuk en 1 mijl (1.5 km)op het smalste stuk. Het ligt 8 m boven de zeespiegel. Het is tienduizend jaar geleden ontstaan toen een gletsjer een geul uitsleet en er aan de zuidzijde tegelijkertijd een dam van puin werd opgeworpen.

Capercaille boat trip panorama klein

Kerkhof LussMet name door de ligging nabij Glasgow is dit loch al vanaf de 18e eeuw druk bezocht. Er liggen maar liefst 24 bosrijke eilandjes in het meer, dat is bezongen in het prachtige Schotse lied ‘The Bonnie Banks of Loch Lomond’
En is het tijd voor een stop dan is het dorpje Luss aan Loch Lomond heel aardig. Bij het Visitor Centre Luss, Argyll & Bute G83 8PA met een grote parkeerplaats is een restaurant met hele goede koffie en broodjes e.d. en een klein maar interessant bezoekerscentrum. Je kunt er zelfs de tekst van The Bonnie Banks of Loch Lomond kopen.

Loch Lomond 4Het dorpje zelf is heel klein met een mooi kerkje en kerkhof en lieve kleine huisjes.
Je kunt er ook een mooie boottocht maken  met Cruise Loch Lomond als dat goed uit zou komen met de tijd.
THE CAPERCAILLIE
Vertrek en aankomst
Luss: 10.00 Luss: 11.30
Luss: 11.30 Luss: 13.00
Luss: 13.15 Luss: 14.45
Luss: 14.45 Luss: 16.15

Prijs: volw. £11.50, kind £6.00, Gezin (2 volw + 2 kinderen £32.00
Verder naar het noorden langs Loch Lomond ziet u aan de rechterkant  Cafe Lochan Inveruglas Visitor Centre  waar prachtig uitzicht is over het meer met er Ben Ledi, de hoogste berg van de Trossachs, waar de Beltane rites plaatsvinden. Deze vuur ceremonieën stammen uit de tijd van de Kelten. Dit volk trok op 1 mei, de dag waarop voor hen de zomer begon, massaal naar de 879m hoge top om de zonsondergang te aanschouwen. Tegenwoordig vindt het ritueel op midzomerdag plaats.

Luss aan Loch Lomond (7)

Rest and Be Thankful Pass 2U slaat af richting Inveraray en gaat over een pasweg The Rest and be Thankful Pass (alleen de naam is al mooi!)  en komt langs de beroemde Loch Fyne Oyster bar en Deli .
Oorspronkelijk zaten de Oyster Bar en Farm Shop in een kleine schuur langs de weg, maar in de 80 er jaren verhuisden ze naar Clachan Farm. Het interieur is veranderd van een picknickplaats binnen tot een inrichting die zich kan meten met locaties in de grote steden. Het is beroemd onder politici, celebrities, filmsterren, de Koninklijke familie en bezoekers van heinde en ver.
Loch Fyne Oyster BarHet menu wordt geserveerd tussen 12.00 en 17.00 iedere dag en de gerechten variëren van Loch Fyne gerookte zalm tot knapperige oesters, Tarbert krab en vissoep van gerookte schelvis. Het is bijna altijd nodig om te reserveren.: +44(0)1499600482 of oyster.bar@lochfyne.com .
De Deli is het hele jaar geopend van 9.00 – 1700 en zomers tot later.
U kunt er alle vissoorten die u maar kunt bedenken kopen, Schotse kazen, olijven, sandwiches en producten die door naburige boeren/bedrijven geproduceerd worden.

Inveraray is een gezellig dorpje met een paar mooie winkels, de Inveraray Jail en Inveraray Castle.
De Jail (gevangenis) is een heel spektakel. De martelkamers waar marteltuig gedemonstreerd wordt, de oude gevangenis met bewoners van heel jong tot heel oud en daarnaast de nieuwe gevangenis, zelfs met hangmatten, de rechtszaal en alles met echte mensen in passende kleding of vodden en geluid. Je moet er van houden maar bijzonder is het wel. Openingstijden: dagelijks van 9.30 – 18.00 en toegangsprijzen: volw. £9.50 en 60+ £7.95.

Inveraray CastleInveraray Castle  is een van de iconische kastelen van Schotland en al eeuwen van de Campbell Clan. Het is al in het begin van de 15e eeuw gebouwd, maar wat u nu ziet komt vrnl. uit de 18e eeuw en is een echt barok kasteel. In het kasteel loopt u als het ware door hun geschiedenis en overal zijn gidsen, die uw vragen beantwoorden of zelf gaan vertellen. De tuinen zijn prachtig aangelegd en er is een traditionele Tearoom. Je krijgt een heel goed beeld van de rijke bewoners op de begane grond en de eerste verdieping, maar ook van het personeel in de kelder. Hier bevindt zich ook de Tearoom.
Als u Downton Abbey gevolgd hebt zult u het herkennen van de Kerst Aflevering in 2012.
Openingstijden: ma t/m zo van 10.00 – 17.45. Entree: volw. £10.00 en 60+ £9.00.

TighnabruaichU rijdt door het prachtige landschap vlak langs Loch Fyne door Lochgilphead naar Tarbert, op een heel smal stukje land, waardoor Kintyre net geen eiland is, maar een schiereiland.
Er zijn in en vlak bij Tarbert 4 verschillende aanlegplekken voor veerboten naar de eilanden Islay, Arran, Cowal en Gigha.

Tarbert ligt aan East Loch Tarbert en Loch Tarbert harbourFyne en heeft ong. 1400 inwoners. Het haventje is de belangrijkste attractie en is van een grote vissershaven veranderd in de tweede haven voor pleziervaartuigen in de UK. Het kasteel dat door Robert I van Schotland in 1326 gebouwd werd is nu een met klimop begroeide ruïne. Tarbert is bekend vanwege haar prima restaurants met verser dan verse visgerechten.

Kintyre Campbeltown (9)Omdat het waarschijnlijk al vrij laat is rijdt u zonder lange stops nu door naar Campbeltown  en wij weten wel een hele fijne, kleine B&B met slechts 2 kamers en het mooiste uitzicht dat u zich maar kan wensen.

Dit zijn de bekendste restaurants in de omgeving:

Caledonia Restaurant, 24 Bolgam Street, Campbeltown +44 (0) 1586 552123
Ceann Loch Diner, 24 Bolgam Street, Campbeltown +44 (0) 1586 552123
Craigard House, Low Askomil, Campbeltown +44 (0) 1586 554242
Dalnaspidal, Tangy, Campbeltown +44 (0)1586 820466
Muneroy Licensed Tearoom, Southend +44 (0) 1586 830221
Mussel Ebb Bistro, Aqualibrium, Campbeltown +44 (0) 1586 555430
The Watering Can Coffee Shop, Glenbarr +44 (0) 1583 421200

Springbank DistilleryCampbeltown stond vroeger bekend als de Whisky Capital of the World vanwege de 34 distilleerderijen. Ze zijn allemaal verdwenen behalve Springbank Distillery en de hele nieuwe Glengyle Distillery.
Springbank Tour: tijdens de rondleiding in Springbank ziet u het hele proces zoals het sinds 1828 in zijn werk gaat. Alles gebeurt ter plekke. Aan het eind krijgt u “a wee dram” of Springbank 10 jaar oud en een miniatuurtje om mee te nemen. Tours zijn van ma t/m za om 10.00 en 14.00. Prijs: £6.50. En heel bijzonder is dat u overal foto’s mag maken!

Glengyle DistillerySpringbank en Glengyle Tour: U ziet hoe Springbank, Hazelburn, Longrow en Kilkerran whisky gemaakt wordt, maar ziet ook de grote verschillen tussen het oude en nieuwe proces. Deze rondleiding eindigt met “a wee dram” of Springbank van 10 jaar oud en Kilkerran whisky en ook hier krijgt u een miniatuurtje mee. De rondleidingen zijn van ma t/m za om 10.00 en 14.00. Prijs £10.00.

Campbeltown is een levendig stadje met allerlei toeristische attracties en activiteiten. Bij de haven is de VVV, waar u een goede kaart en suggesties voor activiteiten kunt krijgen en ook een mooie boottocht zou kunnen boeken. In het centrum ligt ook de Kintyre Campbeltown (5) klein een vredig plekje ter herinnering aan Linda die veel voor de bevolking van dit gebied betekend heeft.

Na dit bezoek een rit en wandeling naar  Mull of Kintyre, bekend geworden door Paul McCartney en partners ?
Het is een mooie rit via B842 en dan bij Keprigan over kleine weg via Carskiey naar het eind van de weg en wandeling naar Mull of Kintyre. Hier is in 1994 ook een helikopter verongelukt met alle 29 passagiers.
The Mull of Kintyre is het laatste stukje aan de zuidkust.
De wandeling gaat over een privé weggetje en is behoorlijk steil. Het hoogteverschil is 305 m. Afstand 4 km. Duurt ong. 1.5 uur. Hij is inspannend, maar wij vonden hem prachtig.
Kintyre Mull of Kintyre End of roadBeschrijving
Deel 1
Alleen de rit er naar toe is al prachtig. Steil, smal, bochtig en schitterend uitzicht. Aan het eind van het weggetje staat End of public road en het voelt ook alsof je aan het eind van de wereld aangekomen bent. Er is een kleine parkeerplaats. Ga door het hek en meteen zijn er al een paar haarspeld bochten.

Deel 2
Vrijwel meteen zie je de vuurtoren al liggen in de diepte en weet je dat je nog behoorlijk moet dalen en erger nog straks weer omhoog moet lopen. Als het helder weer is zie je de kust van Ierland, die hier slechts 18 km. vandaan is.

Kintyre Mull of Kintyre (12)Deel 3
Ga door het hek van het vuurtoren complex, waar al sinds 1788 een licht brandt. Het gebouw zoals het er nu uitziet is door Robert Stevenson gemaakt. Sinds 1996 gaat alles automatisch en worden de 2 vuurtorenwachter huisjes als vakantiewoningen gebruikt.
.
Deel 4

Er is prachtig uitzicht op de kust van Kintyre die u nu pas goed kunt zien. Als u genoeg genoten hebt van het uitzicht en het idee dat u op de plek van het beroemde lied geweest bent begint de vermoeiende klim naar boven. Op een gegeven moment zie je links een herdenkingssteen voor de 29 mensen die hier in het helikopter ongeluk omkwamen.Mull of Kintyre panorama klein

Na dit bezoek zoKintyre Keil Caves, St Columba's Chapel, Footstep (25)u u in de omgeving van Southend nog kunnen kijken bij de Keil Caves waar St. Colomba’s Chapel en St. Colomba’s Footsteps zijn. Het verhaal gaat dat St. Colomba, toen hij Iona verliet, hier zijn eerste preek hield. Er is een kleine parkeerplaats Keil Point Car Park PA28 6RW. Je komt eerst bij de door klimop en andere planten overwoekerde ruïne van de kapel en kunt daarna oveKintyre Keil Caves, St Columba's Chapel, Footstep (26) kleinr een stenen trap naar de Footsteps en naar Keil Caves. Een mooi plekje om even rond te scharrelen.

 

Southend heeft ook een prachtig zandstrand.

 

Hebt u nog wat meer tijd dan is een wandeling naar Davaar Island bij eb ook erg de moeite waard. Er zijn flink wat grotten/inhammen en 1 een ervan een mooie muurschildering. Aan de andere kant van het eilandje staat een vuurtoren met mooi uitzicht.

Kintyre Davaar Island (38)

 

Kintyre Davaar Island (28)


Crinan Canal en Crinan (19) klein

 

 

 

 

U verlaat Kintyre via de westkust en maakt een omweggetje naar het vissershaventje Crinan.
Crinan  is een klein vissersdorpje aan de Sound of Jura en ligt aan de noordkant van het Crinan Canal, dat Loch Fyne met de Atlantische Oceaan verbindt. Het werd in 1801 aangelegd, zodat de stoomboten en vissersschepen niet helemaal om Mull of Kintyre hoefden te varen. Nu is het een heerlijk kanaal voor Crinan Canal en Crinan (12) kleinpleziervaartuigen. Er moeten 15 sluizen worden gepasseerd, die door de opvarenden zelf moeten worden bediend. Hier is de James Bond film From Russia with Love opgenomen
Het is een lief dorpje met het hotel aan de haven en een goed café met lekkere koffie en koeken/broodjes. Als u er tijd voor hebt is het heel leuk om een stukje langs het kanaal te lopen. Het is er prachtig groen, veel bomen en planten, die weerspiegelen in het water, echt een romantisch plekje.

Ten noorden van Lochgilphead, in de Kilmartin Glen, stond eens het machtige Dunadd Fort. Dunadd was de hoofdstad van het koninkrijk Dalriada (500-850), voordat Kenneth Mac Alpin dit binnen zijn koninkrijk had ingelijfd. Columba zou op deze heuvel Aidan tot koning hebben gekroond. De ceremonie zou hebben plaatsgevonden op de ‘Stone of Destiny’ (Noodlotssteen), die door Kenneth Mac Alpin later naar Scone zou zijn overgebracht. De Engelse koning Edward I bracht deze steen tenslotte naar Westminster. In 1955 werd de Steen door Schotse nationalisten gestolen en naar Schotland teruggebracht en daar verborgen. Hij werd opnieuw terug gehaald naar Engeland. Maar uiteindelijk is de steen in 1995 door de toenmalige premier John Major weer teruggegeven aan Schotland. Hij ligt nu in Edinburgh Castle.

Van het vroegere fort zijn nog resten van de muren bewaard gebleven. Op een rots op de top van de heuvel zijn verschillende symbolen en Ogham inscripties gebeiteld.
Het Ogham-schrift, genoemd naar de Keltische god Ogmios, is het oudste schrift van de Gaelische taal. Het ontstond in de 4de eeuw na Chr. in Ierland en werd tot ongeveer de 9de eeuw gebruikt. Het zijn in steen gekraste lijnen, recht of dwars boven een loodrechte grondlijn.

Vanaf Dunadd naar Kilmartin ligt een groot aantal staande stenen, steencirkels en grafkamers uit de Steen- en Bronstijd. Ze worden de Poltalloch Monuments genoemd. De interessantste grafkamer is die van Netherlargie North’ uit de Bronstijd.

In de kleine dorpKilmartin1 kleinskerk van Kilmartin en op het kerkhof staan voornamelijk middeleeuwse (14e/15e eeuw) grafstenen en grafkruisen. Het oudste kruis stamt uit de 9e eeuw. Indrukwekken
d!

Is het weer niet zo best dan is een bezoek aan Kilmartin House Museum een aanrader. Ze hebben een heel teKilmartin2 kleinam van archeologen en graven nog steeds heel veel voorwerpen op en onderzoeken die. Hun slogan is: “How many museums can you go to where you can examine a Bronze Age pot and look out of the window and see the burial mound where it came from?” Openingstijden: 1 maart t/m 31 oktober, iedere dag van 10.00 – 17.30. Er is ook een goede cafetaria bij. Entreeprijs was £4.00, maar de toegangsprijs wordt niet meer vermeld. Het Kilmartin Hotel tegenover het kerkje is een gezellig plekje om even wat te eten of te drinken.

Voór Oban zijn viskwekerijen van een grote platvis, Flaunder genoemd. De eigenaar heeft eigen visverwerkingsfabrieken en exporteert over de hele wereld. Ook zalm en mosselen. Oban ligt aan de Firth of Lorn en is al meer dan 150 jaar een drukbezochte badplaats. In 1851 kwam er een stoombootdienst. In 1880 werd de verbinding tussen Glasgow en Oban verbeterd door de aanleg van een spoorlijn. Voor de eilandbewoners was Oban de eerste plaats op het vasteland. Hun kinderen gingen er naar het voortgezet onderwijs en de schapen werden na een lange tocht over Oban
zee op de markt verhandeld.
De bewoners uit de industriegebieden rond Glasgow ontdekten Oban als badplaats in de 19e eeuw. Ook Koningin Victoria schijnt Oban een prettige badplaats te hebben gevonden. Door de warme zeestroom is het klimaat gunstig. Er is een rijke plantengroei. De brede boulevard, die naar de St Columba’s kathedraal leidt, lijkt op een zonnige zomerdag op een avenue aan de Middellandse Zee. Alleen de terrasjes ontbreken.Oban 2
Oban heeft een ongewone blikvanger in de vorm van de McCaig’s Tower. Het is een nabootsing van het Romeinse Colosseum, die op een heuvel boven de stad staat. John Stewart McCaig ,een lokale bankier, liet in 1897 deze Victoriaanse folly (een kostbaar, maar nutteloos gebouw) neerzetten als monument voor zijn familie, maar ook om te helpen de werkeloosheid in de stad te verminderen. Vanuit de hoofdstraat kunt u er naar toe lopen en het uitzicht is prachtig! Je kunt er ook met auto komen. Bewegwijzerd vanaf de hoofdstraat.
Oban DistilleryOban Distillery, opvallend genoeg aan de boulevard gelegen, is een distilleerderij waar sinds 1794 single malt whisky wordt gestookt. Je proeft de zee in deze whisky. Je kunt parkeren midden in het stadje tussen de hoofdstraat en de zee. De whisky distilleerderij in Stafford Street, Oban PA34 5NH is één van de oudste distilleerderijen in Schotland en is al in 1825 geopend. De distilleerderij ligt onder aan de klif, die boven Oban uitsteekt en midden in het stadje.
De lantaarnvormige koperen ketels zijn de kleinste van Schotland. Het vochtige zeeklimaat, de heide en de turf uit de omgeving, vindt u allemaal terug in de fruitige whisky, die 14 jaar in de eiken vaten rijpt.
Openingstijden: juni t/m september: dagelijks van 9.30 – 19.30 en za en zo tot 17.00.
De Sensory & Flavour Finding Tour: een rondleiding door de distilleerderij, waar u de geheimen leert die Oban whisky zo bijzonder maken. U maakt kennis met de whisky op verschillende manieren  zoals een slokje Oban malt rechtstreeks uit het vat en een slokje malt met een stukje gekristalliseerde gember! Deze rondleiding duurt een uur en u krijgt ook een whisky gerelateerd cadeautje mee. Prijs: £8.00. Je kunt online boeken https://www.gammabookings.com/diageoOban/ of bellen +44(0)1631 572004 of gewoon op de bonnefooi gaan.

Ferry Claionaig nnar Lochranza (5) kleinOban is een hele levendige plaats met behoorlijk veel winkels en natuurlijk de haven waar de enorme veerboot naar Arran vertrekt. Een mooi gezicht als hij aan komt varen of wegvaart.

Ook hier weten we wel een adresje en dan kunt u de volgende dag bijv.  het kleine, maar mooie Scottish Seal Sanctuary Barcaldine, Oban
PA37 1SE bezoeken. Natuurlijk gaat het er hier ook om dat er geld binnen komt, maar je merkt/ziet aan de verzorgers hoe gek ze op ‘hun’ dieren zijn, die hier opgevangen en opgekalefaterd worden. Er zijn allerlei kleine demonstraties en vooral die met de zeehonden is erg vermakelijk. Koop je je kaartjes on line, dan scheelt dat flink met de prijs die je aan de deur betaalt. (£9.24 i.p.v. £13.20).

Oban Sealife panorama klein

Wilt u iets spectaculairders doen dan kunt u vanaf het centrum ook met een supersnelle boot het loch op. Ze beloven dat u zeehonden, bruinvissen, otters, arenden, wilde geiten en talloze andere vogels zult zien.  Er zijn tochtjes vanaf 30 minuten tot 120 minuten en in de prijs zit ook de toegang tot het centrum zelf. (prijzen van £17.00 – £40.00)

In de loop van de middag terug naar Glasgow en  dan heeft u een kort maar prachtig reisje gemaakt in een bijzonder stuk Schotland.

We stellen graag een reisje voor u samen waarin u van dit mooie gebied kan genieten en het reisje kan zo lang of kort zijn als u maar wilt. Neem contact met ons op en we bespreken uw wensen.

Wilt u liever alleen naar Kintyre en dan wat langer, dan kan dat natuurlijk ook en wilt u een langeafstandspad op Kintyre lopen, waarbij uw bagage vervoerd wordt, dan kunnen we u die ook aanbieden. Hij is 140 km. lang en u ziet het hele eiland!

The Kintyre Way panorama

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe reizen in het aanbod, Reis nieuws, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Wandelreizen in Schotland met bagagevervoer en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.