Herten in Engeland en Schotland. Kent u de verschillen?

Elke keer weer als ik een hert spot, roep ik: ” Een hert” niet gehinderd door enige kennis tot welke soort hij/zij hoort. Dankzij een hele duidelijke uitleg op het blog van Cairngorm Reindeer Centre zou ik het vanaf nu moeten weten en roep ik de volgende keer : “Kijk eens een Edelhert of Sika hert of oh nee dit is geen Chinees Waterhert maar een Damhert”  Ik ben benieuwd!

Omdat ik denk dat velen niet precies weten hoe je de verschillende soorten herkent, heb ik delen uit hun blog overgenomen en vertaald. En heb ik u onderschat en herkent u alle verschillende herten met gemak, dan hebt u misschien wel aanvullingen! Ik houd me aanbevolen!

We gaan van groot naar klein.

Foto van Rexness  onder de volgende voorwaarden:  CC 2.0

EdelhertHet Edelhert: schouderhoogte 110 – 150 cm. Dit is de grootste diersoort die op het land leeft in de UK. Ze hebben een mooie rode zomervacht. Ze leven het liefst in bosland met open stukken, maar hebben zich aangepast toen de mensen hun leefgebied gingen veranderen en nu vindt u hen op heidevelden en veengebieden. De Edelherten in Schotland zijn wat kleiner dan die in Engeland. U herkent hen door hun grootte, een geelachtige  plek op hun kont en een kort staartje.

Foto van © Richard Cope

RendierHet Rendier: schouderhoogte 100 – 140 cm. Het rendier komt u niet zo maar tegen, want de enige plek in de UK waar zij leven is het Cairngorm Reindeer Centre. Ze kwamen tot ong. 1000 jaar geleden gewoon voor maar zijn uitgestorven doordat er te veel op hen gejaagd werd en door klimaatverandering. Ze zijn er in verschillende kleuren.

Foto van Arudhio onder voorwaarden CC 2.0

Sika hertHet Sika hert: schouderhoogte 70 – 120 cm. Oorspronkelijk kwamen ze alleen in Japan voor maar sinds 1860 ook in de UK. Nu voornamelijk in noord west Schotland. Ze lijken in eerste instantie op edelherten, maar ze zijn ietsjes kleiner en hebben een donkere streep over de rug en hun wintervacht is veel donkerder. Het plekje op hun kont is helder wit en ze leven vaak solitair of in kleine groepjes.

Foto van  Not From Utrecht onder voorwaarden CC 3.0

DamhertHet gestippelde Damhert: schouderhoogte 70 – 100 cm.  Je ziet hen vaak bij landhuizen en kastelen. Ze leefden zo’n 400.000 jaar geleden in het wild, maar als u hen nu buiten de parken ziet, zijn het ontsnapte exemplaren. De mannetjes hebben een vrij plat/breed gewei. Het plekje op hun kont is licht met zwart er omheen en ze hebben een lange staart.  Ze komen in lichtbruin, wit, donker bruin en zwart voor.

Foto door JoJo onder voorwaarden CC 3.0

De Ree: schoudReeënerhoogte 65 – 75 cm. De  ree is altijd voorgekomen in de UK en waarschijnlijk ziet u deze soort het vaakst. Ze leven in bosland en tuinen en sommigen zijn zo tam dat ze heel dicht bij huizen komen. In de 18e eeuw stierven ze bijna uit omdat er te veel op hen gejaagd werd. Ze leven in kleine groepjes, hebben een klein plekje op hun kont en bijna geen staart. Ze ‘blaffen’ als ze in paniek raken.

Foto door  Nicholls of the Yard onder voorwaarden CC 2.0

Chinees WaterhertHet Chinese Waterhert: schouderhoogte 50 – 60 cm. Dit is een minder ontwikkelde soort. De mannetjes hebben geen gewei maar slagtanden. Zo’n 150 jaar geleden zijn ze geïmporteerd en ze leven in The Midlands en oost Anglia. Ze gedijen het best in gebieden met een natte ondergrond. Ze leven alleen of in kleine groepjes. Ze hebben geen plek rond hun kont en hebben hele grote beweeglijke oren.

Foto van  Nilfanion onder voorwaarden CC 3.0

Muntjak hertHet Muntjak hert: schouderhoogte 45 – 55 cm.  Deze kleinste soort werd in het begin van de 20e eeuw geïmporteerd en komt nu in grote delen van Engeland voor. Ze lijken wel wat op een hond (grootte Collie) of op een grote haas. Ze leven alleen of in kleine groepjes en de mannetjes ‘blaffen’  als ze op zoek zijn naar een vrouwtje. Het mannetje heeft een klein gewei en slagtanden, het vrouwtje alleen slagtanden. Ze paren niet in een bepaald seizoen, dus je kunt het vrouwtje in alle jaargetijden met een jong zien.

Ik ben er zeker van dat ik de wandelingen in de prachtige natuur van Engeland en Schotland nu nog leuker vind en u?

We hebben een flink aantal schitterende wandelvakanties op eigen gelegenheid met bagagevervoer  in Schotland en Engeland in ons programma, waar u deze ‘edele’  dieren vast tegen zult komen.

Met dank aan  Cairngorm Reindeer Centre

Rendieren panorama

 

 

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Engeland, Reizen Engeland, Reizen Schotland, Schotland, Tips, Wandelvakanties in Groot-Brittannië en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Herten in Engeland en Schotland. Kent u de verschillen?

  1. Irene Soeters zegt:

    Dank voor de duidelijke info!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s