Cairngorm Reindeer Centre Aviemore

Rendieren panoramaWandeling naar het Reindeer CentreTijdens een steeds weer terugkerende zoektocht  op internet naar mooie bezienswaardigheden in Engeland, Wales en Schotland, ontdekte ik een aantal jaren geleden het  Cairngorm Reindeer Centre net buiten Aviemore. die ong. 150 rendieren onder hun hoede hebben, die deels in het centrum zijn in ‘the paddocks’ maar voor het grootste deel vrij rondzwerven in een heel groot gebied op de De kudde rendieren 5hoogvlakte. Ik bezocht deze kudde met een kleine groep tijdens een van mijn TravellingWELL.nl groepsreizen en was een gouden greep!

Mikel Utsi en zijn vrouw Dr. Ethel Lindgren brachten het eerste groepje (2 mannen en 5 vrouwen) vanuit Zweden naar dit gebied  in 1952. Ze waren ervan overtuigd dat de De kudde rendieren 11rendieren, die overigens heel lang geleden ook in Groot-Brittannië leefden, zich hier senang zouden voelen, omdat het semi-arctische klimaat  en de begroeiing vrijwel identiek aan die van Lapland zijn

Het was een experiment waaruit moest blijken of de rendieren zich inderdaad staande konden houden en zich konden voortplanten, maar ook De kudde rendieren 13of ze geen schade zouden aanbrengen aan de coniferen, die er groeiden.

Toen bleek dat de omstandigheden perfect waren, werden er nog 18 rendieren aangevoerd en de laatste jaren komen er zo nu en dan nieuwe dieren bij om een zo divers mogelijk ras te krijgen/houden.

De bezoeken aan De kudde rendieren 8de kudde begonnen in de 60er jaren en vinden nog steeds tijdens een groot deel van het  jaar plaats om 11.00 ( van februari tot eind april  is een bezoek niet gegarandeerd omdat men niet weet waar ze zich bevinden, zij zwerven immers vrij rond in dit enorme gebied).

Na de dood van Mikel Utshi en later zijn vrouw De kudde rendieren 14Ethel Lindgren, werd de kudde overgenomen door Mr and Mrs Smith in 1989, die The Reindeer Company echt op de kaart gezet hebben met een winkel, een tentoonstelling, The Paddocks, de bezoeken aan de kudde,  wandeltochten met de kudde  en je kunt zelfs een rendier adopteren. De kudde werd verdeeld over 2 gebieden: de oorspronkelijke plek en in de omgeving van Glenlivet ,Reindeer centre waardoor ze meer invloed hebben op de voortplanting en ziekten beter  kunnen bestrijden.

Een bezoek aan de kudde hoog in de bergen kan vanaf half februari tot eind december en het vertrek is het centrum in het dal en de tijd is 11.00. Het eerste stukje (ong. 1.5 km.) rijdt u in uw eigen auto/motor achter de verzorger aan. Vanaf de parkeerplaats loop je in een rustig tempo flink De kudde rendieren 10omhoog. Redelijk inspannend, maar omdat je in je eigen tempo kunt lopen is het voor de meeste mensen te doen. De verzorger heeft een grote zak voer en de rendieren zijn er zo op gespitst, dat ze al heel snel aan komen snellen. Best een beetje eng, omdat je niet weet of ze over je heen zullen walsen. Gelukkig doen ze dat niet. Je mag hen voeren, aaien en de kThe Paddock in het Reindeer Centre Aviemore 2leintjes hebben soms een fles nodig. Je mag in principe zelf weten hoe lang je daar wilt blijven, maar reken in ieder geval ong. 1.5 uur inclusief bezoek aan de Paddock en de tocht naar de rendieren en terug. Een belevenis! In de maanden mei t/m september is een bezoek aan de kudde ook mogelijk om 14.30 en in juli en augustus ook nog om 15.30 maar alleen van ma t/m vrij.

Voor diegenen, die niet mee naThe Paddock in het Reindeer Centre Aviemore 4ar boven kunnen is er de Paddock, waar een klein deel van de kudde ‘woont’. Vaak zijn het de dieren die even wat extra voeding of zorg nodig hebben. U mag ook hen aaien, maar er wordt niet gevoerd, omdat ze dan veel te dik zouden worden. Openingstijd: dagelijks van 10.00 – 17.00.

Een ‘trek’  met dWandelen met een rendiere rendieren is mogelijk in juni, juli en augustus van maandag t/m donderdag. Vertrek om 8.30 vanaf het centrum en de wandeling duurt ong. 4 uur. Iedere deelnemer krijgt de kans om met een rendier aan de riem te wandelen. Ze zijn niet snel, dus wees niet bang dat u zult moeten rennen. Wel is een goede conditie nodig, want er moet ook geklommen worden. Tijdens deze wandeling Wandelen met een rendier 2maak je ook het voeren op de hoogvlakte mee. Je moet van te voren boeken en kinderen vanaf 12 jaar mogen ook mee. Max. grootte van de groep is 12.

Wat de adoptie mogelijkheden betreft: vooral mannetjes kunnen geadopteerd worden, omdat zij zich meer dan de vrouwtjes, grotendeels in een deel bevinden waar je gemakkelijk naar toe Rendieren met kerstmankunt om hem te bezoeken. Kosten: 37.00 per jaar en je mag gratis op bezoek komen, krijgt een certificaat en foto, een nieuwsbrief en al het geld wordt besteed om de dieren een zo goed mogelijk leven te garanderen. Als je een adoptiecertificaat cadeau wilt doen, kun je er een tekst van eigen keuze aan toe laten voegen.

In oktober wordt er in het Glenmore stuk druk Wandelen met een rendiergeoefend, want de jongere mannetjes moeten leren om ‘op te treden’.  In de maanden november en december gaat nl. een flink aantal van de mannetjes een paar weken op reis, omdat ze dan kerstmarkten opluisteren. Soms alleen om de kerstman te vervoeren in zijn arrenslee, maar er zijn ook mannetjes die zo tam en sterk zijn dat ze grote sledes met kinderen kunnen trekken.  Met de opbrengst kan het team er nog beter voor zorgen dat de leefomstandigheden voor de kudde zo ideaal mogelijk is.

Wilt u weten wat er allemaal gebeurt, waar ze over schrijven dan is hun blog erg interessant.

Rendieren panorama winter

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Reis nieuws, Reisverslagen Schotland, Reizen naar Schotland met kinderen, Reizen Schotland en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s