Whisky reizen naar Speyside in Schotland

Tijdens mijn laatste bezoek aan Schotland in de derde week van april 2015 bezocht ik ook een paar distilleerderijen en hoorde van de gidsen dat het aantal Nederlandse bezoekers/enthousiasten steeds groter wordt en de uitgebreide/gespecialiseerde whisky tours ontzettend populair zijn bij hen.

Kaart met distilleerderijen Speyside

Het verbaasde mij niet, want ook bij ons zijn de whiskyreizen op eigen gelegenheid en daarnaast de georganiseerde whiskyreizen van onze Schotse partner Rabbie’s , die wij voor klanten kunnen boeken, erg in trek en komt er toch gemiddeld wel 1 aanvraag per week binnen.

Na terugkomst krijg ik zonder uitzondering ontzettend positieve reacties over de kwaliteit van de tours in de distilleerderijen, de accommodatie die we gebruiken en natuurlijk het prachtige landschap in Schotland, dat je er voor niets bij krijgt!

Glenlivet gebied panorama @ChrisTownsend

Klanten vinden het eigenlijk altijd het moeilijkst om te bepalen naar welk deel ze zullen gaan: het beroemde eilandje aan de westkust Islay met de vele distilleerderijen, Speyside in Perthshire met in bijna ieder dorp wel een distilleerderij en een prachtige kuiperij  of een combinatie van Speyside, Lomond en de Highlands omdat je dan de mooiste delen van Schotland ziet, maar dan moet je er wel min. 5 – 7 dagen voor uit trekken anders zit je alleen maar in de auto en dat zal niet de bedoeling zijn.

Deze keer richt ik me op  de combinatie Glenlivet Distillery en Speyside Cooperage  en de combinatie Glenfiddich Distillery, Keith & Dufftown Railway en Strathisla Distillery in Speyside.

Thistle Dhu de bergenHet gebied is gemakkelijk bereikbaar vanuit Edinburgh airport of zelfs vanuit Newcastle als je je eigen auto/motor mee wilt nemen en dan met de ferry IJmuiden-Newcastle gaat. Je komt in het prachtige gebied na een mooie rit door een steeds veranderend landschap: eerst alleen wat heuvelachtig maar eenmaal bij Cairngorm National Park zijn er behoorlijke bergen, waar je via wat smallere wegen tussen door rijdt.

Panorama fotoWij gebruiken voor onze whiskyreizen hier vrijwel altijd een hele goede kleine B&B met 3 prachtige kamers en een heerlijk Schots ontbijt in het dorpje waar ook de Glenlivet Distillery ligt, zodat iedereen van het gezelschap uitgebreid kan proeven.

Speyside Cooperage (4) kleinU hebt een prachtige whisky dag als u ’s morgens eerst naar Speyside Cooperage rijdt en tijdens de rondleiding met eigen ogen ziet hoeveel werk er verricht moet worden voor de whiskyvaten helemaal gebruiksklaar zijn. Het is de enige nog werkende kuiperij in Groot-Brittannië  en dit familiebedrijf produceert al sinds 1947 vaten van Amerikaans eikenhout en ze werken nog steeds volgens het Speyside Cooperage (2) kleinoude recept.
Een groot deel van de vaten wordt over de hele wereld verscheept, maar de meerderheid wordt toch door de Schotse distilleerderijen gebruikt.

Je gaat met de gids naar een overdekte gang met glas waardoor je in de werkplaats kijkt waar de meester kuipers en hun leerlingen druk aan het werk zijn. Ze werken op stukloon en dat is goed te zien. Ze zijn heel geconcentreerd bezig en proberen hun vaten zo snel en goed mogelijk naar een collega te brengen, die het vat test en goed – of afkeurt. Er is een man, die Super Cooper genoemd wordt en u zult zeker ontdekken waarom. Bij mooi weer kun je picknicken in een grote ton, heel origineel!

Glenlivet Distillery kleinNa dit bezoek rijdt u terug naar de B&B, parkeert uw auto of motor daar en loopt in 20 min. naar de Glenlivet Distillery en de zelfde tijd weer terug (en je moet wel heel veel geproefd hebben als je daar niet meer toe in staat zou zijn). En zelfs dan kun je eigenaar Glenlivet Distillery (4) kleinAndy vragen om je op te halen, wat hij met alle liefde zal doen in ruil voor een glas whisky in de kroeg ’s avonds.

De standaard rondleiding in Glenlivet is gratis en zeer informatief. De gids laat je het hele proces zien in woord en beeld en zelfs de opslag waar de vaten in alle rust jaren staan te wachten komt aan bod. Duur ong. 45 minuten en aan het einde wacht er ‘a small dram’. Er is een uitgebreid Visitor Centre bij met uitleg, prachtige lampen, een bar en winkel.

The Glenlivet DistilleryWilt u de  uitgebreide  Spirit of the Malt Tour doen met een kleine groep dan kan dat ook als u tenminste van te voren boekt. Tijdens deze rondleiding bezoekt u Josie’s Well, krijgt een rondleiding door de distilleerderij en proeft 7 verschillende Glenlivet whisky’s  en brengt een exclusief bezoek aan de Dunnage opslagruimte, waar geproefd wordt uit het vat. Prijs: £30.00 p.p. Duur: 2 – 3 uur. Tussen Thistle Dhu omgeving (14) klein9.30 en 14.00. Hij is alleen te boeken door personen van 18 jaar en ouder. Je kunt online boeken: http://uk.theglenlivet.com/visit-us/tours-and-trails/book-spirit-malt–tour.

’s Avonds een heerlijke maaltijd in The Croft Inn vlak bij en nog een afzakkertje?

De tweede whisky combinatie is ook een heel afwisselende: 

U regelt meglenfiddicht Andy dat hij u in zijn auto naar Dufftown brengt en spreekt de tijd af dat hij u daar weer oppikt. Kosten £40.00 voor de benzine en tijd per gezelschap van max. 4 personen.

Dufftown is een echt whiskystadje met de beroemde Glenfiddich Distillery, de Whisky Shop  en de Keith & Dufftown Glenfiddich Distillery (1) kleinRailway (The Whisky Line), waarmee u op een bijzondere manier vlak bij Strathisla Distillery  in Keith komt. In de loop van de middag met de trein weer terug, waarna Andy u weer oppikt.

Glenfiddich Distillery  is een van  de weinig onafhankelijke distilleerderijen in Schotland en de enige die slechts 1 waterbron gebruikt Glenfiddich bartijdens het hele proces en wel de Robbie Dhu bron, met de geur van turf. De koperen ketels zijn hoog, waardoor weer een andere smaak whisky ontstaat dan bijv. uit een kleine, dikke ketel. Er is een restaurant, bar en whisky winkel.

Ook hier zijn verschillende rondleidingen:

Glenfiddich binnenThe Explorer Tour.
Lengte: 1 uur en 30 minuten. U komt in: The Visitor Centre, Mash House, Still House, Warehouse 8, Warehouse 1 en in The Dramming Centre. U proeft: Glenfiddich 12 jaar oud, Rich Oak, 15 jaar oud en 18 jaar oud. Prijs: £10.00. Dagelijks om 9.30 en 16.00. U moet 18 jaar of ouder zijn en u hoeft niet te boeken, maar om zeker te zijn dat u mee Glenfiddich ketelskunt op deze rondleiding is het wel handig.

Glenfiddich Solera Deconstructed.
Lengte: 2 uur en 30 minuten. U bezoekt: The Visitor Centre, Mash House, Still House, Warehouse 1, Warehouse 8, Malt Master’s Suite. U proeft: 4 x een 15 jaar oude whisky uit het vat. Prijs: £35.00 . Dagelijks om 10.00 en 14.00.  U moet 18 jaar of ouder zijn. Er kunnen Glenfiddich 18 j oudslechts 8 personen mee, dus boeken is aan te raden.

The Pioneers Tour.
Lengte: 4 uur. U bezoekt: The Visitor Centre, Mash House, Still House,Warehouse 1, Warehouse 6, Warehouse 8, Warehouse 12, Tasting Room. In een van de Warehouses mag u uit 4 verschillende whisky’s uw eigen whisky samenstellen en een klein flesje van 200cc vullen. Aan het eind heeft u een proeverij van 5 verschillende whisky’s (12, 15, 18, 21 jaar oud en een uit het vat) vergezeld van lekkere hapjes. Prijs: £95.00. Dagelijks 1 x. U moet 18 jaar of ouder zijn. Boeken is noodzakelijk. Min. 1 week voor uw bezoek.

Een bezoek aan de Whisky Shop kan natuurlijk niet ontbreken. Het is een Whisky Shop Dufftowngespecialiseerde winkel, waar de enthousiaste eigenaar en zijn assistent meer dan 600 verschillende soorten whisky verkopen. Ze zijn erg deskundig en kunnen al uw vragen beantwoorden en samen met u op zoek gaan naar de whisky die het best bij u past. Openingstijden: ma t/m za van 10.00 – 17.00 en vanaf Pasen t/m eind oktober op zondag ook van 10.00 – 16.00.

U zou na deze 2 bezoeken terug naar de B&B kunnen gaan, maar kunt de dag nog een heel stuk verlengen en nog bijzonderder maken door met de trein naar Keith te gaan en een bezoek aan Strathisla Distillery te brengen.

Keith & Dufftown RailwayThe Keith & Dufftown Railway (The Whisky Line)  was vroeger onderdeel van de Great North of Scotland Railway, maar werd gesloten. Vrijwilligers hebben zich verenigd en hebben er voor gezorgd dat de spoorlijn in 2001 weer geopend werd en bemenst wordt door vrijwilligers. Het is een dieseltrein en er is plaats voor 100 passagiers. De route naar Keith loopt door een mooi gebied  waar veel dieren Keith & Dufftown Railway.jpeg 2als rode eekhoorns, herten, buizerds, reigers leven.  De treinen rijden van Pasen tot eind september in de weekenden en in juni, juli en augustus ook op vrijdag.  De rit duurt 38 minuten en is 16.5 km. lang. Er zijn 3 tussenstations waar u ook uit of in kunt stappen. Het Keith station ligt vlak blij Strathisla Distillery.

Keith & Dufftown Railway.jpeg 3U kunt er een drankje kopen in de Buffer Stop Restaurant Car op het perron in Dufftown, evenals soep en lichte lunches. Openingstijden: 10.30 – 16.00. Vertrektijden vanuit Dufftown: 11.25, 14.00 en 15.50. Vertrektijden vanuit Keith: 12.15, 14.50 en 16.40. Prijs van een retourtje: volw. £10.00 en 60+ £8.00.

Strathisla distillery  is de oudste Strathisla Distillerydistilleerderij en werd al in 1786 gebouwd op de oevers van de Isla. Chivas Brothers kochten het in 1950 omdat ze er zeker van wilden zijn dat de Speciale Speyside Malt Whisky Chivas Regal geproduceerd bleef worden.

Met de korte, kleine koperen ketels en natuurlijk bronwater maken ze hier een stevige Single Malt Scotch whisky met een fruitige Strathisla Distillery washbacksmaak, die een nootachtige en hooiachtige geur heeft. Openingstijden: 31 maart t/m 31 oktober van ma t/m za van 9.30 – 17.00 en zo van 12.00 – 17.00. Er is ieder half uur een rondleiding en om 16.00 is de laatste.

De verschillende rondleidingen:

Distillery Tour.
U bezoekt de distilleerderij en de opslagplaats en proeft onder leiding 4 whisky’s waaronder een Strathisla Single Malt en een Chivas Regal. Lengte: 1 uur. Prijs: £7.50 (kinderen onder 18  jaar gratis). Kinderen onder 8 jaar mogen alleen in het bezoekerscentrum.

Strathisla Distillery VaultThe Ultimate Strathisla Experience.
Een rondleiding en een exclusieve proeverij van zeldzame en bijzondere Strathisla, Chivas Regal en Royal Salute. Na deze proeverij gaat u naar een van de oudste traditionele opslagplaatsen waar de Royal Salute Vault is. Achter slot en grendel staat hier een vat Royal Salute Stone of Destiny van 38 jaar oud en ook die mag u proeven. Zaterdag om 12.30 en slechts beschikbaar voor 8 deelnemers boven de 18 jaar. Prijs: £50.00

Straight Strathisla Distillery bordjeFrom The Cask.
Een rondleiding en een exclusieve proeverij die bedoeld is voor diegenen, die de verborgen juweeltjes onder de Schotse whisky’s willen ontdekken. U proeft 5 uitzonderlijke single malts die speciaal voor deze proeverij zijn geselecteerd  en deel uitmaken van een Limited Edition. Zondag: 12.30 voor max. 12 gasten van boven de 18 jaar. Prijs: £35.00.

De speciale rondleidingen moeten geboekt worden.

Met de dieseltrein terug naar Dufftown, terwijl u misschien wel een beetje slaperig terug denkt aan een prachtige whisky dag en Andy brengt u veilig weer naar de B&B.

Rabbies busjeWilt u liever met een groep naar het Speyside whiskygebied, dan kunnen we ook een plekje voor u boeken bij de Rabbie’s Speyside tour.

Rabbie’s vertrekt ieder week vanaf maart t/m okt. op een vaste dag voor deze 3 daagse whisky reis in het 16 pers. busje. De reizen hebben een gegarandeerd vertrek en meestal zijn er deelnemers uit allerlei landen. Omdat het vertrek vanuit Edinburgh al  om 9.00 ’s morgens is, hebt u wel een extra nacht accommodatie nodig in Edinburgh. De reis is om 18.30 afgelopen en ook dan hebt u een extra nacht accommodatie nodig omdat er dan geen vlucht meer naar Nederland gaat. Het wordt dan dus een 5 daagse reis. U bezoekt de 4 distilleerderijen Dalwhinnie, Cardhu,  Benromach, Royal Lochnagar en Speyside Cooperage en Gordon & Macphail Bottlery.

Tina in 9 pers. busjeBent u met een groepje van 6 of 7 personen, dan kunnen wij uw reisje ook zelf verzorgen. Wij stellen samen met u het op maat programma samen, vliegen als groepje naar Edinburgh en brengen u in het 9 pers. busje naar alle distilleerderijen van uw keuze. De verblijfplaats wordt dan Grantown on Spey, waar we met een groter Guest House met 9 kamers werken.

Belangstelling voor een whiskyreisje? Kijk bij onze whiskyreizen en neem contact op. We zullen het graag voor u regelen. SLAINTE!

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Groepsreizen Schotland, Reis nieuws, Whisky reizen Schotland, Whiskyreizen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.