Morag het monster van Loch Morar in The Scottish Highlands

Loch Morar kleinU denkt natuurlijk: “dat noemt zich Schotland expert en  ze weet niet eens dat het monster in Schotland Nessie heet” , maar dan slaat u de plank helemaal mis, want er is een heus 2e monster in Schotland met de mooie naam Morag in een meer dat op de zelfde breuklijn The Great Glen ligt als Loch Ness, maar dan dichter bij de zee en wel vlak bij Mallaig, waar de boot naar Isle of Skye vertrekt.

Loch Morar 7 kleinLoch Morar is qua afmetingen het 5e meer van Schotlland, met 310 m het diepste in de Britse eilanden waar bijv. de enorme Shard uit Londen met gemak in zou kunnen verdwijnen!

Ontstaan in de IJstijd, met steile oevers,  ong. 19 km. lang en met 5 eilandjes. Het is er in vergelijking met Loch Ness heerlijk stil, want er is maar 1 smal doodlopend weggetje aan de Overblijfsel Highland Clearances kleinnoordkant van 6 km. lang. Op de oevers stonden in de 12e eeuw al wat boerderijtjes, maar de keuterboertjes moesten eind 18e/begin 19e eeuw verdwijnen toen de Lords schapen gingen houden. De rijken moesten nog rijker worden ten koste van de arme bewoners: “When sheep ate men”. Zo nu en dan zie je in The Highlands nog de overblijfselen van zo’n  verlaten boerderijtje, een wrange herinnering.

Clan MacDonell Morar kleinHet meer kreeg de naam van het dorpje Morar dat aan de westkant van het meer ligt, de plek waar de Battle of Morar plaats vond in 1602 – een hevige, wrede confrontatie tussen de Mackenzie en MacDonnel Clans met vele, vele doden. Het meer staat net niet in contact met de zee en het extreem korte riviertje Morar vervoert het water naar de zee via mooie watervalletjes met een verval van ong. 12 m.

Morag monster of Loch Morar”Monster” Morag werd het eerst in 1887 gezien en tot op dit moment zijn er meer dan 30 meldingen geweest van bewoners en bezoekers. Er was geen whisky of ander ‘sterk spul’ in het spel, het waren ook geen dagdromers, uitbaters van hotels, die er beter van wilden worden, journalisten, die meer lezers voor hun kranten zochten, maar hele gewone nuchtere Schotten, met de voeten stevig op de Schotse Loch Morar onderzoekenaarde.

Over het uiterlijk van Morach lopen de meningen  wel erg uiteen: van een groot lomp beest met een lange nek en smalle kop ( een soort Nessie) tot een kleine zeemeermin met lang blond haar, tot een duister wezen dat alleen verschijnt als teken dat er binnenkort iemand
van de Morar gemeente gedood wordt in een gevecht of verdrinkt in het meer.
Het Loch Ness Investigation Bureau dat al onderzoek deed in Loch Morar, breidde haar staf uit en ging het meer op en in met alle moderne technieken, maar helaas….  net als bij Nessie meldden ze wel ‘ontmoetingen met een vreemd wezen’   maar het bewijsmateriaal bestond uit foto’s zonder duidelijke details!

Loch Morar 6 kleinZijn de Schotten nou echt zo bijgelovig, goedgelovig of hoe je het ook wilt noemen?

Zijn het serieuze pogingen om nog meer toeristen te trekken naar hun prachtige land?

Misschien moet het gewoon een  mysterie blijven, dat Schotland net dat beetje extra geeft en onze nieuwsgierigheid blijft prikkelen.

Nessie cartoonOf …………………………zou het misschien toch gewoon Nessie zijn, die door de tunnel tussen de twee lochs zwemt en zo nu en dan de kop boven water steekt om de gemoederen in beweging te brengen?

Of  ……………………….zijn Nessie en Morag gewoon ondeugende monsters, die niets liever doen dan mensen schrik aanjagen en zich op de schubbige dijen slaan als zo’n dom, rechtop lopend wezen, dat zich ver boven het plebs van monsters verheven voelt,  in de broek plast van angst?  foto @cryptomundo.com

Loch Morar 3 klein

We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Wat we wel weten is dat Loch Morar in een overweldigende  omgeving ligt, die het  meer dan waard is om ontdekt te worden door de wandelaar, de visser (forel en zalm), liefhebbers van herten, arenden, otters, slangen, hagedissen en vele vele andere dieren, met of zonder monster!

Tree Tops buitenkantAls u een van onze Highland reizen boekt met verblijf in de supermooie B&B vlak bij Fort William kunt u er op uw gemak naar toe om volop te genieten van de stilte en overweldigende schoonheid van het landschap.

Maak de wandeling naar Tarbet helemaal of deels. Dan naar het haventje van Mallaig en met een bootje Loch Nevis op. Schitterend!

Kaart omgeving Loch Morar

 

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reis nieuws, Reizen naar Schotland met kinderen, Schotland, Tips, Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Morag het monster van Loch Morar in The Scottish Highlands

  1. Pingback: Loch Lomond en de Highlands of Scotland in 4 dagen: een heerlijk tussendoortje! | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.