Net als 007 gek op de Sherry Oak whisky uit de Macallan Distillery?

MacallanIedere keer als ik het met anderen over whisky en de whiskyreizen van TravellingWELL.nl heb, valt het woord Macallan. Bijzonder omdat het toch een relatief onbekende distilleerderij is in Speyside als je hem vergelijkt met de veel grotere en fameuze Glenlivet, Glenfiddich en Glen Grant bijvoorbeeld.

 

Skyfall en Macallan

Macallan whisky uit 1962Zou het komen van de populaire 007 film Skyfall waar  M, James Bond en Silva (de schurk) een aantal verschillende Macallan whisky’s drinken?

The Macallan Sherry Oak van 10 en 12 jaar oud komen duidelijk in beeld en 1 x zelfs de hele dure Vintage 1962 Macallan, die ze voor het gemak een leeftijd van 50 jaar geven, maar dat slaat natuurlijk op het feit dat Daniel Craig op dat moment 50 jaar was.

In eerdere films hadden ze een iets minder luxe smaak en dronken ze Jack Daniels en Talisker maar vanaf Skyfall zijn ze, net als velen met hen, vast verslingerd geraakt aan de zachte smaak van de Macallan. (het lijkt wel of ik er verstand van heb of het misschien zelf heerlijk vindt maar geef mij maar een heerlijk glaasje witte port of twee).

macallan-distillery PANORAMA

De Macallan is niet zo maar een whisky. Hij wordt al sinds 1824 gedistilleerd en is jaren lang de meetlat geweest voor alle andere single malt whisky’s en dat zegt denk ik genoeg.
Hij rijpt in sherry vaten uit Jerez in Spanje. Vanaf 2004 kwam er een nieuwe loot bij: de Fine Oak serie, die niet meer alleen in sherry vaten rijpt maar ook in eiken vaten waar bourbon in gezeten heeft.

Macallan whisky 10 jaar oud

De Macallan Sherry Oak uit Skyfall rijpt alleen maar in Spaanse eiken sherry vaten uit Jerez, die met de handgemaakt zijn.
Het resultaat is een mooie  kleur en het smaakt een tikkeltje naar gedroogd fruit, specerijen en chocolade sinaasappel.
Die van 12 jaar oud is het meest populair en mensen die ruim in de slappe was zitten kunnen zich de exclusieve 25 of 30 jaar oude whisky permitteren.

Nieuwsgierig geworden? 

Bezoek de Macallan Distillery en boek een speciale rondleiding: The Six Pillar’s Tour

macallan Distillery stills

Net als de kleine ketels, zijn de groepjes ook klein (max. 10) zodat iedereen de rondleiding als zeer persoonlijk ervaart. De vriendelijke, deskundige gids legt uitvoerig uit hoe The Macallan Spirit ontstaat en ook hoe belangrijk de kwaliteit van de vaten is voor de kleur, aroma en geur, die de Macallan bijzonder maakt. Nadat u deze uitleg gehad hebt tijdens de rondleiding gaat u ruiken aan en proeven van 4 whisky’s en de ‘vader’ van hen allemaal The Macallan Spirit. Misschien laten ze u ook nog wel de Sherry Oak whisky zien of zelfs proeven, als u hen eens lief aankijkt.

De rondleiding duurt ong. 1 uur en 45 minuten en kost 15.00 (Britse bponden). U moet hem wel van te voren boeken. Openingstijden: Pasen tot eind september: ma t/m za van 9.30 – 18.00 en oktober tot Pasen: ma t/m vrij van 9.30 – 17.00.

Glenlivet gebied panorama @ChrisTownsend

Wat natuurlijk nog veel gemakkelijker is: u boekt een 4 of 5 daags Speyside whiskyreisje bij ons en wij regelen dan de vlucht, een huurauto, een heerlijk B&B midden in dit gebied met bovenstaand uitzicht en met hele enthousiaste eigenaren en prachtige kamers en wij willen ook de rondleidingen wel voor u boeken.

Panorama foto

Tina in 9 pers. busjeBent u met een groepje van 6 a 7 personen, dan vliegt  onze chauffeur met u naar Edinburgh en brengt u overal naar toe in een 9 pers. busje. De chauffeur is de Bob  en u kunt allemaal genieten van de verschillende proeverijen. Neem contact met ons op en we stellen gezamenlijk een whisky reis samen met precies die distilleerderijen van uw wens.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reizen Schotland, Schotland, Tips, Whisky reis Schotland, Year of Food & Drink Scotland 2015 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.