Het Noorderlicht in Schotland: niet een sterk verhaal, maar werkelijkheid

Buiten HebridenHet Noorderlicht of Aurora Borealis, dat de mensheid al eeuwenlang fascineert, is eigenlijk niets meer of minder dan een toneelvoorstelling die door de natuur zelf geregisseerd is.

De prachtige strepen, die door de nachtelijke hemel kronkelen, duren meestal slechts van een paar seconden tot een paar minuten en het is vaak een kwestie van geluk dat je net op het Carrbridgegoede moment kijkt. Heb je het eenmaal gezien, dan ben je ‘hooked’ of in het Nederlands: verslaafd!

Het verschijnsel ontstaat door de wind van de zon, die botst met magnetische deeltjes in de atmosfeer van de aarde en het resultaat is spectaculair.
Er is heel veel variatie: meestal is het een soort groene of rode deken in de lucht als je naar het Shetlandnoorden kijkt. Als hij sterker is kun je ook bogen en stralen zien, die ronddartelen in de nachtelijke lucht.

De meeste mensen denken, dat je het Noorderlicht eigenlijk alleen kunt zien in Scandinavië, Groenland, IJsland en Alaska, maar ook in Schotland wordt hij regelmatig gespot en dan vooral in de noordelijke eilanden Orkney en SIn Fifehetland (heel regelmatig), Isle of Skye (heel regelmatig), maar ook  aan de kust bij Caithness. Belangrijk is dat er zo weinig mogelijk lichtvervuiling moet zijn en dat krijg je natuurlijk als er nauwelijks mensen wonen in het gebied. De beste tijd is januari maar ook in de herfst en verder in de winter (beste tijd tussen november en eind maart) tijdens heldere, koude nachten is dit natuurverschijnsel te zien.

Shetland 2

Je kunt je inschrijven voor berichten bij Aurora Watch UK die constant metingen doen en zo vrij goed kunnen voorspellen wanneer de kans groot is dat je dit fenomeen kunt zien.
Naast de mogelijkheden die Schotland biedt om te skiën  en  te winter wandelen (wat trouwens ook bij heel veel mensen niet bekend is)  is  de kans om het Noorderlicht in Schotland te zien een aantrekkelijke bonus, die je er gewoon bij zou kunnen krijgen als je een wintervakantie naar Isle of SkyeSchotland boekt.

Het kan nog steeds, dus interesse? Stuur ons een berichtje en we gaan voor u kijken of en wanneer men dit sprookjesachtige toneelstuk van de natuur verwacht. En mist u het toch, dan zijn er zo veel mooie andere dingen te zien, dat u vast geen spijt krijgt, dat u gegaan bent. Meer informatie over het Noorderlicht vindt u op northern lights Fact Sheet.

isle of Skye panorama

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Schotland, Tips en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.