Schotland: Het Paradijs voor Smulpapen!

Logo Year of Food & Drink Scotland 2015Met Year of Food & Drink Scotland 2015 wordt Schotland  op de kaart gezet als bestemming voor lekkerbekken en liefhebbers van (h)eerlijk voedsel. Eindelijk zal het vooroordeel dat je alleen vieze vette patat, tatties, haggis en knalgroene erwten op je bord krijgt naar het rijk der fabelen worden verwezen, thank God!

Nu zult u wel denken, ja dat staat er nu wel ???????????????????????????????allemaal, maar wat is er dan allemaal op culinair gebied te beleven in Schotland, waar het altijd regent! (foei, weer zo’n vooroordeel) en, by the way, al zou het er wat vaker regenen dan we willen:

“Into each life some rain must fall”.

“Save a friend for a rainy day – and another, in case it doesn’t rain”.

Maar ik dwaal af, we hadden het over lekker voedsel, met zorg en aandacht verbouwde Zalmgroente en fruit, vis die al eeuwenlang gerookt wordt op ambachtelijke wijze, zalmen, die ’s morgens nog in de rivier springen en ’s avonds als delicatesse op je bord liggen, koeien, geiten en schapen, die dartelen in de wei en hun heerlijke melk geven aan hun eigenaars als dank voor de ruimte en dat malse gras ( ja het regent wel eens in Schotland) en die vast weten dat hun melk voor zulke lekker smakende flavour fortnightkazen zorgen.

Nog niet overtuigd?

Chocolatiers, die kunstwerkjes voor het oog maken en waarvan het water je uit de mond loopt, pick your own fruit op de organisch werkende boerderijen, een kleine wijngaard (waar blijft u nu mStewart Tower Dairyet dat slechte weer in Schotland?), waar zeer smakelijke wijn gefabriceerd wordt, de whisky  die naast een lekker drankje ook zo veel smaak toevoegt aan allerlei gerechten en gebakjes.

Bovenstaande langdurige lofzang zou ook heel gemakkelijk vervangen kunnen worden, bedenk ik nu ineens, door één zin die alles terugbrengt totCairn o' Mohr wijnmakerij de kernwoorden:

(Kakel)vers,  lokaal verbouwd/gefokt/gekweekt, groen want zonder additieven en puur van smaak!  (oké één zin + 5 woorden).

The Kitchin

Maar dan ben je er natuurlijk nog niet, want het moet ook nog goed klaar gemaakt worden om de smaak papillen te stimuleren.

Er zijn diverse ‘sterren’ koks of Chefs, zoals die genoemd plegen te worden, die de sterren van de hemel koken. Alleen in Edinburgh zijn al  5 restaurants met 1 Michelin * zoals The Kitchin. In totaal kent Schotland 15 restaurants met een Michelin *.  ScZeevishotland het land boordevol verrassingen!

Er is een Top 10 van de beste vis restaurants, (waarvan Loch Fyne Restaurant & Oyster Bar van ongekende hoogte is), dus hoeveel meer zouden er zijn, die om een of andere reden net buiten de prijzen vielen?

Food panoramaGrandtully chocolatierDan de vele  ‘gewone’ restaurants, waar je ook zonder dikke beurs vaak heerlijk kunt eten, omdat de Chef grote dromen voor de toekomst heeft, heel zorgvuldig uitzoekt wie hem de producten mag leveren en met ongebreidelde fantasie en enthousiasme de lekkerste gerechten op tafel tovert. Vele Schotten en zo langzamerhand ook toeristen willen daar best een eindje voor om rijden (net als vele klanten van de Plus dat Heather Centrevoor bepaalde wijnen doen, maar dan op de fiets).

Of neem nu de toeristen attractie Speyside Heather Centre in Perthshire,  waar ze zich gespecialiseerd hebben in Clooty Dumplings en er 21 verschillende soorten op hun menu hebben staan.

What the heck arLegends Coffeee Clooty Dumplings?

Een  Clooty Dumpling is een beslag dat in een doek (cloot) in water wordt gedompeld (dumpling) en  gekookt. Door specerijen, wortels, appel, rozijnen  of andere smakelijke ingrediënten toe te voegen, ontstaat een smakelijke, voedzame koek (lijkt verdacht veel op onze ketelkoek). Gelukkig hoeven de vegetariërs heCairngorm Brewerym ook niet te laten staan, want tegenwoordig wordt er plantaardige olie gebruikt. Een “Zo lekker kookte Oma, maar dan in een modern jasje”!

Hopelijk zijn ook de ongelovige Thomassen onder u nu overtuigd of in ieder geval bereid om zelf de proef op de som te nemen.

Groot voordeelBlair Castle 2 is dat u niet alle adresjes zelf hoeft op te zoeken, want wij hebben al een reis voor u samengesteld:
De 10 daagse reis Bain taithneamh as an bia: Eet smakelijk in Perthshire!

Een reis waarin u het schitterende landschap ontdekt,  mooie bezienswaardigheden kunt bezoeken, heerlijk kunt wandelen, fietsen of tochtjes in de autSchotse humoro/op de motor kunt maken en u krijgt er van ons in Year of Food & Drink Scotland 2015 de adressen bij van al die plekken, waarmee ik u in dit artikel hopelijk lekker heb gemaakt!

“The proof is in the pudding” en ik zeg het nog maar eens: “You don’t go to Scotland for the weather, do you”?

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe reizen in het aanbod, Reizen Schotland, Schotland, Tips, Year of Food & Drink Scotland 2015 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s