Het ontstaan van een nieuwe TravellingWELL.nl reis door Schotland: deel 1

Ieder jaar moeten er natuurlijk weer nieuwe TravellingWELL.nl reizen samengesteld worden en we gebruiken onze vakanties daar vaak grotendeels voor. Na grondige bestudering van het gekozen gebied, boeken we de overtocht en de accommodatie die we willen gaan gebruiken en off we go!

Dit jaar viel de beurt aan de Highlands of Scotland, gevolgd door het schiereiland Kintyre en het eiland Arran en aan het einde een weekje Edinburgh om de feestelijkheden tijdens het Edinburgh Festival in augustus mee te maken.

Afgelopen donderdag vertrokken we met de DFDS ferry van IJmuiden naar Newcastle. Een heerlijke 2 pers. buiten hut met een 2 pers. bed, douche en toilet. ’s Avonds lekker smikkelen van een koud en warm buffet, een drankje in de bar met live music en daarna heerlijk geslapen op een zee zo vlak als een spiegel!

Vrijdag vroeg op, een uitgebreid ontbijtbuffet en toen wachten tot de boot de haven van Newcastle in voer, aanlegde, waarna we er om ong. 10.00 af mochten. Wat duurt wachten toch altijd lang. Je wilt zo graag aan je vakantie beginnen en dat kan niet snel genoeg!

???????????????????????????????Onze eerste bestemming was Alnwick Gardens in Northumberland. Ik had een kort bezoekje gebracht tijdens de Visit England trip, maar wilde de tuin toch wel graag uitgebreid bekijken voor ik hem als tip bij deze reis zou geven.

Een prachtige tuin met vooral veel water elementen. Meteen al als je binnenkomt, sta je tegenover een reusachtige fontein, die via allerlei verschillende patronen steeds een ander aanzicht heeft. Dan weer hele kleine straaltjes water, ineens hele grote, bogen, torenhoge ???????????????????????????????pijlers, alles tegelijk. Wonderbaarlijk! Je kunt er helemaal omheen lopen en ook van boven af is het een prachtig gezicht.

Het is natuurlijk ook een tuin, dus spelen planten in allerlei kleuren en maten een belangrijke rol in het deel achter de fontein.

Dat is echter nog niet alles, want er is ook een Poison Garden. Je mag er in groepjes onder leiding van een zeer deskundige gids naar binnen en hoort dan wat een akelig effect allerlei planten kunnen hebben, als je het sap Poisoned Gardennaar binnen krijgt, er alleen maar tegenaan komt met je huid of de bloemen of wortels zou eten. Je kunt je gewoon niet voorstellen, dat wij en masse rododendron planten in de tuin hebben staan, waar iedereen bij kan komen. Als een bijenvolk dicht bij veel rododendrons staat en daar dus veel naartoe gaat, wordt de honing zelfs giftig. Maar ook de oleander, klimop, berenklauw en vele vele andere ‘gewone’ planten kunnen vreselijke ziekten veroorzaken en niet zelden tot de dood leiden. Ik ga mijn tuin na terugkomst toch eens grondig inspecteren!

???????????????????????????????Na de ernst van de Poison Garden gingen we naar de watertuin. Geweldig leuk! Allerlei ingenieuze installaties, waar het water vreemd uitspuit, waar je je kunt spiegelen, waar je door aanraking mooie effecten krijgt in het water. Ontzettend mooi gedaan en vooral voor kinderen een echte trekpleister.

 

Alnwick water garden 2Aan het eind deden we de Bamboo Labyrinth: een doolhof gemaakt met enorme bamboe struiken.

Toen waren we wel aan een drankje en broodje toe en die waren volop verkrijgbaar in het enorme restaurant waar je binnen en buiten kunt zitten.

Tevreden vertrokken we na 2 uur weer en deze bezienswaardigheid komt er echt als aanrader bij.

Helaas hadden we geen tijd om te gaan lunchen bij het Tree House Restaurant, maar degenen, die dat wel hebben moeten er zeker naar toe gaan. Zo bijzonder: gangen, hangbruggen, ???????????????????????????????hoekjes en gaatjes en uiteindelijk zit je dan midden tussen de bomen in een restaurant van hout.

Wij moesten nu flink doorrijden, want we moesten nog even een bezoekje brengen aan een klein vakantie parkje Logierait Lodges bij Pitlochry waar stacaravans verhuurd worden en dat ik met eigen ogen wilde zien. Het staat Logierait Lodgeaan een rustig weggetje. Een ideale plek om allerlei mooie tochten te ondernemen en Blair Atholl met o.a. het sprookjesachtige Blair Castle te bezoeken. Er staan 9 stacaravans met 1, 2 of 3 slaapkamers en alles er op en er aan. Geen disco, winkel, kantine of wat dan ook, gewoon een comfortabele caravan in een mooie omgeving. De beheerders, een Hongaars echtpaar met klein meisjes was erg hartelijk. Ook Logierait Lodge wordt opgenomen als optie voor de accommodatie.

???????????????????????????????Het weer was intussen van zonnig veranderd in nattigheid, wat de stemming en vooral het tempo op de weg niet bevorderde. Enorme files en dus flink oponthoud, maar onze eerste nacht in Distant Hills B&B in Spean Bridge was geboekt, dus de tijd van aankomst was gelukkig geen probleem. Door het prachtige dal via Loch Laggan en de enorme stuwdam kwamen we om 19.00 aan. Deze B&B had ik voor de groepsreis in mei j.l. al gebruikt en was er zo enthousiast over dat ik hem mijn man ook wilde laten zien. Hier hoefde dus niets getest te worden, want de 4**** B&B is een verblijf meer dan waard.

??????????????????????????????????????????????????????????????Zaterdag meteen na een uitgebreid ontbijt op pad naar Loch Arkaig voor onze eerste nieuwe wandeling. Via een heel smal weggetje reden we in ong. 25 minuten naar de parkeerplaats en kon de wandeling langs het spiegelende water en omringd door hoge bergen beginnen. Heerlijk! Wel wat klimmen en dalen, maar met een normale conditie perfect te doen. En een uitzicht! We wandelden gedurende 2 uur langs ???????????????????????????????het meer en verder door het dal, en weer 2 uur terug en kwamen pas op de parkeerplaats weer mensen tegen. Als je echt even wilt onthaasten en tot je zelf wilt komen is dit een ideale gelegenheid.

 

 

???????????????????????????????Het kleine kerkje Chille Choirille bij Roy Bridge in ‘ons’  dal , hadden we gisteren net meer kunnen bezoeken en ik was erg nieuwsgierig naar dit hele oude kerkje op een mooie plek, dus gingen we nu op zoek. Na even zoeken en omdraaien op de weg vonden we de plek waar je de sleutel moet halen. Alleen de sleutel was er niet. Dan maar gewoon het steile weggetje oprijden, want dan was vast iemand ons voor geweest en was het kerkje nu gewoon open. Niet dus. Dan maar rondkijken op het grote kerkhof en genieten van het uitzicht. Geweldig wat een plek. Even later kwamen er 2 oudere ???????????????????????????????dames, die naar de kerk liepen en niet op het kerkhof kwamen. Wij ernaartoe en jawel, de kerk was open. Eén van de twee was een non en had de sleutel van de pastoor gekregen. De sleutel van het haakje was gewoon niet weer teruggebracht. Raar! De non vertelde over de heilige plek voor vele emigranten, wiens voorouders hier begraven lagen. Zij hadden geld bij elkaar gebracht en er voor gezorgd dat het kerkje en het kerkhof weer helemaal opgeknapt konden worden. Sinds dat eind 20e eeuw gebeurd is komen er ontzettend veel bezoekers uit Nova Scotia, Canada en Australië. Het was een heel lief klein eenvoudig kerkje waar ong. 1 x per 6 weken een dienst gehouden wordt.

???????????????????????????????In de buurt waren ook ‘richels’ zichtbaar die ontstaan waren in de laatste IJstijd. Via een enorm kronkelig weggetje, met heuse S-bochten reden we voorzichtig omhoog en kwamen bij de parkeerplaats met uitleg op borden. De gletsjer was opgerukt, rivieren waren afgesloten en zo ontstond er een meer. De gletsjer trok zich terug en het meer liep leeg. De stenen en alles wat afgevoerd werd liet flinke krassen en lagen na, de eerste richel. Dit herhaalde zich en zodoende zijn er 3 richels over. Mooi gezicht. Op foto bijna onderaan.

Om ong. 17.00 terug in de B&B. Best wel moe van alle indrukken, maar wel zeer tevreden over mooie nieuwe activiteiten/bezienswaardigheden die we op kunnen nemen in de nieuwe reis.

De ontstaansgeschiedenis van deze Schotland reis wordt steeds aangevuld als we weer in een nieuw gebied met een nieuw accommodatieadres zitten.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe reizen in het aanbod, Reisverslagen Schotland, Reizen Schotland, Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het ontstaan van een nieuwe TravellingWELL.nl reis door Schotland: deel 1

  1. Pingback: Nieuwe reis: De Highlands of Scotland en verrassend mooi Kintyre en Arran | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.