“Blood Swept Lands and Seas of Red” een monument in Londen voor de gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog

John_Bull_-_World_War_I_recruiting_posterDit jaar in augustus 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog of The Great War  zoals hij o.a. in Groot-Brittannië  genoemd wordt uitbrak.  Een hele generatie jonge mannen meldde zich aan als soldaat om voor het geliefde moederland (where the sun never sets)  te vechten. Niet dat ze allemaal stonden te trappelen, maar  gingen ze niet dan zouden zij door hun omgeving met de nek aangekeken worden. In het ergste geval zou er een witte veer (de beruchte white feather) in hun brievenbus gestopt worden, waardoor het gezin buiten de gemeenschap zou vallen omdat niemand met zulke onvaderlandslievende lieden om wiArmy recruitment posterlde gaan.

Vele jonge mannen kregen ook te horen, dat het allemaal niet zo veel voorstelde omdat de oorlog heel snel afgelopen zou zijn en zij met de kerst al weer terug bij hun familieleden en geliefden zouden zijn. “So what’s the point of not going”?

Toen deze voorspelling echter niet uitkwam en er duizenden soldaten omkwamen in de loopgraven tijdens de never ending story: strijden om een paar centimeter en de achterblijvers tot heel ver in de oorlog te horen kregen dat hun geliefden een heldendood gestorven waren, werd deze oorlog voor de soldaten aan het front en hun families thuis een enorm traumatische ervaring.

Dit proces is oForbros-51ok heel goed te zien in de gedichten die aan het begin en aan het einde van de oorlog geschreven werden.  Het patriottisme, de (over)moed, de hoop en onze helden  in The Soldier van Rupert Brooke

If I should die, think only this of me:
That there’s some corner of a foreign field
That is for ever England.

En het realisme, de ironie, het sarcasme, de verwijten aan de ‘kapiteins aan wal’ en de ‘witte boorden’ die niets deden in Suicide in the Trenches van SieSiegfried Sassoongfried Sassoon

You smug-faced crowds with kindling eye
Who cheer when soldier lads march by,
Sneak home and pray you’ll never know
The hell where youth and laughter go.

De Poppy (klaproos) die uitbundig groeide en bloeide op de slagvelden in Vlaanderen en Frankrijk en die in het beroemde gedicht Flanders Field (In Flanders Field the poppies blow between the crosses, row on row etc.) een prominente rol speelde, werd over de hele Engelstalige wereld het symbool voor deze verschrikkelijke oorlog.

remembrance_poppyIeder jaar zijn er in elk gehucht, dorp of stad herdenkingsdiensten tijdens Remembrance Day bij het oorlogsmonument, dat dan overladen wordt met kransen van papieren klaprozen en degenen, die naar de Britse tv kijken of in die periode in het land geweest zijn, weten dat bijna iedereen, van laag tot hoog ongeveer een maand lang een speldje in de vorm van een klaproos draagt om duidelijk te maken dat de gevallenen nooit vergeten zullen worden (lest we forget!)

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in dit jaar, waarin herdacht wordt dat deze Great War 100 jaar geleden uitbrak,  veel speciale tentoonstellingen georganiseerd worden ter herinnering aan al deze jonge mannen, die in vele ogen een zinloze dood stierven.

Yeoman-Warder-plants-first-poppy2_RLeaHairHRPEen hele bijzondere installatie zoals dat tegenwoordig heet is  “Blood Swept Lands and Seas of Red”.

De droge gracht van de Tower of Londen staat vanaf 5 augustus vol met bijna 900.000 klaprozen van keramiek. Vanaf dat moment tot 11 november verandert de geul in een zee van rood, met 1 klaproos voor iedere gesneuvelde soldaat in Britse dienst in Groot-Brittannië zelf maar ook in de voormalige kolonies . De eerste klaproos is geplant op 17 juli j.l. door Y.S. Crawford Butler, die het langs in dienst is als Yeoman WardeTheTowerRemembersLogor of the Tower of London.

Er is gekozen voor de  geul/gracht bij The Tower of Londen omdat zich daar 1600 mannen aanmeldden als dienstplichtig soldaat  in augustus 1914 en daarmee een geschikte plaats leek voor deze indrukwekkende massa rode bloemen.

 

De klaprozen?????????? worden door 50 personeelsleden van Paul Cummins pottenbakkerij gemaakt in opdracht van Historic Royal Palaces, die de Tower of Londen in beheer heeft.

Het zou 1 persoon 3.5 jaar kosten om al die klaprozen te ‘planten’, maar na een oproep voor vrijwilligers zijn er nu 150 aan het werk gegaan om de klus in 2 weken te klaren.
Logistiek gezien eeTower of London ceramic poppiesn onpersoonlijke, mechanische klus, maar als je je beseft dat iedere bloem een leven vertegenwoordigt is het een emotioneel beladen taak waarvoor de vrijwilligers veel respect verdienen.

De installatie  is ontworpen door toneel ontwerper Tom Piper, die op dit moment in dienst is van de Royal Shakespeare Company.

De titel  komt uit een testament van een onbekende soldaat uit de stad Derby waar hij zelf woont. Soldaten moesten een testament maken voor zij in het leger gingen, omdat als ze dat niet deden en sneuvelden hun nabestaanden niets kregen.
poppies_12Toen Piper het archief met testamenten doorlas, stuitte hij op een verhaal van een soldaat, die schreef dat iedereen die hij gekend had gesneuveld was en dat zijn omgeving als een “met bloed overgoten land en een zee van rood” was. Dit sprak Piper enorm aan en de titel voor deze installatie was geboren (en zo zien we maar weer eens hoe nauw sterven en geboren worden met elkaar verbonden zijn ).

tower of London poppies in progressOp dit moment zijn er ongeveer een half miljoen klaprozen klaar en ze zijn allemaal gemaakt met technieken die tijdens de Eerste Wereldoorlog beschikbaar waren. Massaproductie was nog ver weg en de klaprozen  zijn dan ook met de hand gemaakt, wat betekent dat iedere klaproos anders en uniek is, net als iedere soldaat die voor zijn land gevallen is.

In de geul/gracht komt een heuvel waarop iedere avond als de zon ondergaat The Last Post gespeeld gaat worden, voorafgegaan door het The Last Posthardop lezen van de namen van een aantal gesneuvelden. Familieleden mogen een datum aanvragen waarop de naam van hun zoon, vader, broer, oom, neef  gelezen zal worden, zodat ze als ze dat willen zelf bij deze plechtigheid aanwezig kunnen zijn.

Als de klaprozen na 11 november weer weggehaald worden, worden ze te koop Help for heroesaangeboden voor £25.00 per stuk en de opbrengst van 15 miljoen zal dan verdeeld worden tussen 6 oorlogsgerelateerde liefdadigheidsinstellingen als Help For Heroes en de Royal British Legion.

De Britten: een excentriek, behoudend volk met soms hele vreemde gewoonten, maar ook een volk dat weet hoe zij belangrijke gebeurtenissen voor hun land moet vieren of gedenken. Chapeau!

lestweforgetKlik op poppy om te zien wat een prachtig gezicht het is.

Met dank aan en voor meer informatie Paul Cummins en The Tower of London.

Wilt u weten welke tentoonstellingen over de Eerste Wereldoorlog  er allemaal zijn in 2014, klik dan hier.

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Engeland, Tips, Tradities en gebruiken en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op “Blood Swept Lands and Seas of Red” een monument in Londen voor de gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog

 1. roland van Criekingen zegt:

  Dit lijkt wel heel erg op het initiatief ” klaprozen voor vrede ” van Anita Huybens . Het is heel duidelijk afgekeken en neigt naar plagiaat .foei !

  • Beste heer van Criekingen,
   Ook al zou het, zoals u zegt heel erg op het initiatief van Anita Huybens lijken, dan is zo’n installatie toch niet minder mooi! Het is juist prachtig dat zulke belangrijke onderdelen van de geschiedenis niet vergeten worden maar geëerd.

 2. Karen Molleman zegt:

  Wij hebben staan kijken bij het opbouwen van alle klaprozen tijdens onze stadstrip. Graag zou ik weten hoe en waar we tegen die tijd dat ze alle klaprozen weer opruimen we een klaproos kunnen bestellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s