Een kijkje nemen bij Schotse Highland Games in 2014?

Ballater Highland Games 3De Schotse Highland Games behoren zonder twijfel tot de meest populaire evenementen in de ogen van de bewoners en van bezoekers, die van heinde en ver komen om er bij te kunnen zijn.
Ze zijn in een ver verleden ontstaan uit noodzaak omdat de Clans elkaar na aan het leven stonden en de Chief zijn clanleden scherp en geoefend moest houden. Er werden daarom Games of Competitions opgezet waarin deze ‘krijgers’ konden testen hoe het met hun vaardigheden, scherpte, kracht en alertheid stond. Nu Braemar Highland Games kleinin onze  tijd zijn de Highland Games veel beschaafder maar vooral in de zwaargewicht wedstrijden is die ‘ernstige en bloedige’ strijd nog wel degelijk voelbaar.

Ze volgen allemaal een vergelijkbaar stramien:

Een parade met verschillende Doedelzak Bands
Allerlei verschillende Highland Dances
Ballater Highland Games 4Wedstrijden tussen Solo doedelzakspelers
Wedstrijden tussen Doedelzak Bands
Wedstrijden van de zwaargewichten: Tossing the Caber (een grote zware paal dragen en wegwerpen), worstelen,met een hamer gooien, touwtrekken
Atletiek

En vele onderdelen zijn onderverdeeld in leeftijdsklassen zodat jong en oud mee strijdt om de eer!Ballater Highland Games 6
De dag word meestal afgesloten met een Ceilidh: een dans festijn, waaraan iedereen mee kan doen. Je danst meestal met een groepje of in een rij en ziet er best gemakkelijk uit.
Maar verkijk je er niet op, de dansen hebben allemaal hun eigen vaste patronen en gaan razendsnel. Op het moment dat je er één door hebt, begint de volgende dans al weer!
Ballater Highland Games.png2Ik had me een paar jaar geleden ingeschreven voor een workshop op Orkney en was vol goede moed omdat ik niet stijf of onhandig ben, maar oh wat viel dat me tegen.
De meeste deelnemers hadden heel veel ervaring en deden alle patronen zonder er bij na te hoeven denken. Ik werd van de ene kant naar de andere kant geduwd (lief bedoeld maar het voelt heel rot), dan weer teruggetrokken, rondgedraaid tot ik er helemaal Ceilidhgestoord van werd.
’s Avonds moesten we dan aan het publiek laten zien wat we allemaal konden. Ik geef toe, dat het laf is, maar ik ben niet gegaan, want deelname aan de workshop was al heel slecht voor mijn zelfbeeld en ik wilde mezelf een totale afgang besparen: genoeg is genoeg!

Maar er naar kijken is ontzettend leuk, vooral omdat jong en oud even enthousiast mee doet: kleine ukkies Ceilidh 2doen hun eerste pogingen en gelouterde opa’s en oma’s draaien een hele serie ingewikkelde dansen af alsof het geen enkele moeite kost! Tussendoor komen er vaak zangers en muzikanten die een solo optreden doen en dan hartstochtelijk worden toegejuicht door hun familieleden en vrienden. Ontroerend om te zien, dat gemeenschapszin zo’n belangrijk onderdeel is van deze feestelijke Ceilidhs.

Wilt u graag een dagje Highland Games meemaken tijdens een prachtig reisje in Schotland?

Ik heb een overzichtje gemaakt van diverse Highland Games, die u zou kunnen bezoeken vanuit een aantal B&B’s , Hostel en vakantiewoningen waarmee ik werk. U weet zeker dat u een geweldig onderkomen hebt en binnen een uur bent u bij de gekozen Highland Games. Het is wel zaak om zo snel mogelijk te reageren, want kleinschaligheid is zonder meer fantastisch, maar de B&B’s hebben in het algemeen niet veel kamers, dus zitten snel vol.

In The Highlands vanuit B&B’s in Spean Bridge, Fort William en Inverness:

bluebell-house???????????????????????????????Tree Tops buitenkant

 

 

 

19 juli: Inverness      30 juli: Arisaig     3 augustus: Mallaig    16 augustus: Glenfinnan

20 september: Invercharron (Bonar Bridge)

In Loch Lomond National Park vanuit B&B’s in  Arrochar en Helensburgh

Balmillig buitenkantfascadail House Arrochar

 

 

 

7 juni: Helensburgh & Lomond Games    5 juli: Luss   19 juli: Taynuilt   22 juli: Inveraray

26 juli: Lochearnhead

In het gebied tussen Stirling en Kingdom of Fife vanuit B&B in Dollarbeg, hostel met kamers en Tipi’s in Comriecroft.

B&B outside 2tipie

 

 

 

7 juni: Shotts    14 juni: Cupar  12 juli: Alva   26 juli: Lochearnhead   27 juli: St. Andrews

3 augustus: Bridge of Allan   17 augustus: Crieff

Perthshire vanuit Hotel, B&B’s in Blair Atholl en vakantiewoningen in Glenshee

Hotel buitenkantDalgreine House buitenkant The FirsOld Steading

 

 

 

 

 

 

9 en 10 augustus: Aberfeldy  14 augustus: Ballater

6 september: Braemar

 

Kijk voor de beschrijvingen van de accommodatie op:

Highlands: Tree Tops, Distant Hills en Bluebell

Lomond: Fascadail House en Balmillig

Tussen Stirling en Kingdom of Fife en Perthshire: The Firs, Dalgreine, Atholl Arms Hotel en Dalnoid  en Caledonian Classic Cars met Kennels Cottage

Visit Scotland certificateIk maak een prachtig programma voor uw reis inclusief overtocht met eigen auto of vlucht met huurauto, regel uw accommodatie en zorg dat u goede kaarten hebt, mooie routes kunt rijden en wandelingen kunt maken en  schitterende bezienswaardigheden kunt bezoeken.

Wacht niet langer en neem contact op.  We overleggen net zo lang tot uw reis er precies uitziet zoals u dat voor ogen hebt.

 

 

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Festivals Schotland, Homecoming Scotland 2014, Nieuwe reizen in het aanbod, Reizen Schotland, Schotland, Tips, Tradities en gebruiken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s