Dylan Thomas: een bijzonder mens in een prachtig deel van Wales!

Dylan Thomas BoathouseDylan Thomas, de beroemde dichter uit Wales, zou in oktober 100 jaar geworden zijn, een goede reden om hem een heel jaar lang te herdenken d.m.v. festiviteiten verspreid over Wales: voorstellingen van zijn werken, voorleesavonden, een aantal nieuwe wandelingen langs voor hem belangrijke plekken, tentoonstellingen. Mij trekt vooral het gebied waar hij woonde en werkte, het dorpje ???????????????????????????????Laugharne, dat zo prachtig aan de rivier de Taft ligt en het lieflijke landschap er omheen.

Wij bezochten deze streek afgelopen zomer en volgden de sporen van deze ingewikkelde man, die het ene moment ‘himmelhoch jauchzend’  en dan weer  ‘zum Tode betrübt was’ , de reden dat zijn gedichten ook zo ontzettend uiteenlopen wat stemmingen betreft. Geniaal!

???????????????????????????????Hij schreef in 1944 ‘Poem in October’ nadat hij 30 jaar geworden was en de wandeling naar dit punt heet dan ook The Birthday Walk. Het is een flinke klim, maar alle inspanning wordt ruimschoots beloond met een schitterend uitzicht! Er staan  bankjes met dichtregels  en  een wegwijzer met The Last Verse.

De wandeling komt ook langs St. Martin’s OLYMPUS DIGITAL CAMERAChurch waar hij met zijn vrouw Caithlinn begraven ligt. Een vredige plek!
Thomas gebruikte het prachtige landschap als achtergrond van zijn gedichten, maar ook als metafoor voor de onschuld in zijn kinderjaren, die hij later kwijtraakte.

Hoewel hij in Swansea geboren werd en in New York stierf is zijn mooiste werk ontstaan tijdens de zomers in de vakanties die hij in Carmarthenshire doorbracht.
De laatste 4 jaren van zijn veel te korte leven woonde en werkte hij in Laugharne, waar we nu nog heel veel plekken kunnen vinden, die iets met hem te maken hebben. Hij ging bijv. iedere dag naar de pub  waar hij de kruiswoordpuzzel maakte, kletste met de bardame en 1, 2Dylan Thomas woonkamer ,3 of meer pintjes tot zich nam. The Boathouse, een onaanzienlijk gebouwtje aan de kust, was het huis waar de familie woonde en het is nu veranderd in een klein museum, hoewel het nog steeds lijkt of de familie er nog gewoon woont. Er is een film te zien over hem waarin allerlei saillante details openbaar gemaakt worden, zoals het feit dat hij 18 glazen whisky dronk in New York’s White ???????????????????????????????Horse Tavern voor hij in coma raakte.

Het is echter de kleine 1 kamer schuur naast het huis, waar hij altijd schreef  waar de dichter echt tot leven komt. Foto’s, illustraties die hem inspireerden hangen er aan de gewone witte muren. De boekenplanken bezwijken bijna onder boeken, documenten en verborgen geheimen (hij las heel??????????????????????????????? graag niemendalletjes als hij zich er niet toe kon zetten om te gaan schrijven). Een groot bureau staat voor het raam en je kunt je zo goed voorstellen dat hij enorm veel inspiratie kreeg als hij daar zat en de prachtige riviermonding zag met de rustige of soms woeste zee daarachter, zo passend bij zijn onstuimige karakter! Leven, dood, schoonheid, tragedie, eeuwigheid en God: Dylan Tholaugharnemas zag het allemaal vanuit zijn raam op deze unieke plek.

Door zijn gedichten wordt snel duidelijk dat hij gek was op dit landschap en als je er zelf bent, begrijp je waarom: het enorme uitzicht, een lappendeken van landerijen, schilderachtige dorpjes, rustig boerenland, ruïnes van kastelen en de kliffen langs de zee met daaronder prachtig witte zNational Botanical Gardenandstranden.

Wij bezochten een aantal van deze ruïnes waaronder Llansteffan Castle en Laugharne Castle, we wandelden over paadjes langs de kust en door de weilanden, die zo mooi van elkaar gescheiden worden door de bekende of misschien wel beroemde heggen. We genoten in de prachtige tuinen. De schapen met de zwarte koppen volgden ons nieuwsgierig en hoog in de luch???????????????????????????????t cirkelden de roofvogels.

Spreek je met de locals over Thomas dan hoor je de vreemdste verhalen over hem, waarvan de volgende, als hij waar is, wel triest is: Als de bar ’s avonds dichtging, hing de barkeeper Thomas aan een haak buiten aan zijn bretels, zodat de buschauffeur hem op kon pikken en hem voor zijn huis af kon zetten. “So much for a genius”

Hij was ook een verdienstelAberglasney Gardens24ijk schilder en zette het landschap in snelle, bijna impressionistische penseelstreken op het doek en net als in zijn gedichten ontstond er een idyllisch beeld van zijn omgeving, de dieren en het eenvoudige boerenleven. Het mooie is dat er in dit deel van Wales niet zo veel veranderd is en je het met eigen ogen nog steeds kunt zien.
St David's Palace 11klein Het onderstaande gedicht deed me ontzettend denken aan de dichter William Wordsworth. Als je je ogen dicht doet en een gedicht van hem hoort, kun je  de geluiden echt horen en het landschap echt zien.

Fernhill:

All the sun long it was running, it was lovely, the hay???????????????????????????????
Fields high as the house, the tunes from the chimneys, it was air
And playing, lovely and watery
And fire green as grass.

Ik denk dat zijn grote aantrekkingskracht niet ligt in het verbinden van de natuur met ons interne wereld, of om aan te tonen dat wij niet in staat zijn om de tiBordje mind your headjd te stoppen, maar juist in zijn talent om ons te laten zien hoe dubbel wij tegenover leven en dood staan, droom en werkelijkheid, kind en volwassene, kunstenaar en een gewoon mens met zwakheden.

 

En waar anders dan in Wales dat ook zo veel verschillende ka???????????????????????????????nten heeft: wild en zacht, ongetemd maar vol traditie, onstuimig en lyrisch, oorlog en vrede kan het veelzijdige karakter  en werk van deze man beter geëerd worden?

In Laugharne wordt het jaarlijkse festival gehouden van 4 t/m 6 april. Van 2 t/m 5 mei is er dichtkunst en theater, van 19 t/m 21 september is er fiB&B buitenkantlm en muziek en van 26 t/m 28 september radio en komedie.

Brown’s Hotel in King Street is een mooie plek om te verblijven. Kleinschalig en authentiek maar ook een pleisterplaats van Dylan Thomas. The Cors in Newbridge Road, een verstopt plekje, serveert de lekkerste gerookte zalm met pittige tartar sauce.

Wilt u iets verder weg zitten, dan is Allt y Golau B&B een ideale plek: 3 kamers op een verhoogde plek met schitterende tuin en een nog mooier uitzicht. Een echte aanrader.

Iets meer weten van dit gebied? Kijk dan op Carmarthenshire en Pembrokeshire en boek het reisje als u geestelijk echt helemaal even tot rust wilt komen terwijl u uw lichaam het werk laat doen tijdens de mooie wandelingen langs het kustpad en door de weilanden.

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Reisverslagen Wales, Reizen Wales, Uncategorized, Wales met eigen vervoer en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s