The Battle of Prestonpans Tapestry uit 2010 is een buitengewoon wandkleed van 104 meter lang, geborduurd door 200 vrijwilligers verspreid over Schotland. Het beeldt het eerste deel uit van de opstand van de Jakobieten in 1745 en is geïnspireerd op de Bayeux Tapestry in Normandië. Het is ontzettend populair en heeft sindsdien duizenden bezoekers gehad op diverse tentoonstellingen.
Omdat het Homecoming Scotland 2014 is moesten er natuurlijk allerlei nieuwe attracties, tentoonstellingen en activiteiten bedacht worden waar alle ‘buitenlandse’ bezoekers met Schotse roots bijeen kunnen komen tijdens hun verblijf in Schotland. Het succes van The Battle of Prestonpans Tapestry was de aanleiding voor een ander groot wandkleed dat de geschiedenis van Schotland moest vertellen vanuit het gezichtspunt van al die Schotten die al dan niet gedwongen het land verlieten en zich over de hele wereld verspreidden. Dezelfde artiest Andrew Crummy heeft de ontwerpen voor het Scottish Diaspora Tapestry gemaakt op grond van de verhalen van de deelnemende gemeenschappen over de hele wereld.
Begin 2012 werden 25 gemeenschappen uitgekozen om 5 – 10 panelen van ieder 50 x 50 cm. te maken waar die verhalen die zij belangrijk vonden uitgebeeld worden en er een uitgebreide geschiedenis van de Schotten ‘in diaspora, ontstaat. De panelen werden naar Schotland gestuurd en zijn allemaal aan elkaar genaaid.
Het kleed is al op allerlei tentoonstellingen in die 25 gemeenschappen geweest, maar zal vanaf juli 2014 te zien zijn op diverse plekken in Schotland.
Waarom doet Nederland aan dit Scottish Diaspora Tapestry’ mee?
Gedurende de middeleeuwen was Nederland een belangrijk handelsgebied en zo ontstond er een levendige handel over zee tussen Schotland en de Lage Landen. Schotse kooplieden brachten wol, huiden en steenkool die er voor zorgden dat er goed geld verdiend werd, maar die er ook voor zorgden dat de volkeren nader tot elkaar kwamen. Er ontstonden Hollandse gemeenschappen aan de oostkust van Schotland en er ontstonden Schotse gemeenschappen in het westen van ons land met name in Veere dat Stapelrechten verwierf en rond Rotterdam en Leiden vanwege de
universiteiten.
Tussen 1572 en 1800 studeerden er 1460 Schotse studenten in Leiden en de sympathie voor ons Calvinisme leidde ook tot een grote toename van Schotten, die zich hier veilig voelden. In 1643 werd er in Rotterdam een Schotse kerk gebouwd, die nog steeds bestaat.
Er vocht ook een groot aantal Schotten in de oorlogen van de Nederlanders tegen de Spanjaarden en na die oorlogen bleven er 3 regimenten in Nederland als de ‘Scots Brigade’. Toen er echter oorlog uitbrak tussen Groot-Brittannië en de Republiek Nederland keerden ze terug naar Schotland.
De relatie tussen Veere en Schotland bestaat ook al 700 jaar. Sommige schippers
werden zo rijk met deze handel, dat ze in de Walcherse steden handelskantoren oprichtten. Twee Scottish Houses zijn nu verbouwd tot museum.
Mary, dochter van koning James I trouwde met the Lord of Veere in 1444 en zij ligt begraven in de Grote Kerk.
De verbondenheid kwam heel mooi tot uiting toen Veere in november 1944 bevrijd werd door de 52e (Lowland) Division of Scotland. Het monument dat aan het eind van de 20e eeuw is opgericht herdenkt deze belangrijke dag voor Veere. Er is een actief Schotland-Veere genootschap , dat er voor zorgt dat de contacten hecht blijven. Ze organiseren bovendien Schotse festivals, hebben hun eigen Piper en hun eigen Tartan.
Klik voor meer informatie op The Scottish Diaspora Tapestry en op het genootschap in Veere.