If one sheep leaps over the ditch, all the rest will follow

springend schaapZiet u het al voor u, een hele rij schapen die achter het durfal schaap aanlopen om toch maar niets van de pret te missen?

Dit beeld strookt helemaal niet met wat u zult zien tijdens Sheep Dog Trials, want daar is de Border Collie de leider, die bepaalt waar de schapen heen gaan, maar ik zag het springende schaap al voor me met de hele kudde er achter aan.

Wat gebeurt er eigenlijk bij de Sheep Dog Trials?

collie_on_hillBij de trials moet de hond een groep schapen, die zich op enige afstand bevindt ophalen en naar de herder drijven (outrun en lift).
Terwijl de herder steeds op de startplaats blijft, drijft de hond de schapen over een  parcours naar de herder toe.
Tenslotte worden de schapen in een klein omheind gebied (pen) opgesloten, een onderdeel waarbij de herder de hond helpt.

De jury beoordeelt de tijd en de manier van werken.

In Groot-Brittannië wordt al meer dan honderd jaar gefokt met Border Collies, omdat dit hondenras heel goed dreigend kan staren (eyeMissie volbracht), wat zeer effectief is bij het schapen drijven. In andere landen wordt ook veel gebruik gemaakt van verschillende Herder rassen.

Als onderdeel van Homecoming Scotland 2014 wordt de World Sheep Dog Trial dit jaar nog bijzonderder dan het normaliter al is.  Om er bij te zijn, moet u er een stukje voor reizen, nl. naar noord Schotland, maar dan hebt u ook wat!

Er doen diSchapen met hondt jaar 240 honden aan mee uit 24 verschillende landen. De mannen/vrouwen en hun hond  zijn stuk voor stuk geweldenaars en zij zullen u laten zien met hoeveel zorg, kennis, kunde en toewijding  zij gezamenlijk de kudde schapen precies op de van te voren bepaalde plek krijgen.

Er zijn allerlei variaties in het parcours en de opdrachten die gedaan moeten worden, maar er zijn een aantal opdrachten, die de honden altijd moeten doen:

1. De honschapen bij hekd moet zijn baas verlaten en de schapen, die op redelijke afstand zijn, in zijn eentje ophalen.
2. Hij moet de schapen goed onder controle houden en ze afleveren bij zijn baas.
3. De hond en zijn baas moeten de schapen naar een afgesloten ruimte brengen, vaak de pen, maar het komt ook voor dat ze de schapen in een voertuig moeten zien te krijgen.

Andere populaire opdrachten zijn:

  • De hond en baas moeten de kudde in 2 groepen splitsen.(shed).
  • De hond en baas moeten 1 schaap afzonderen van de groep.
  • De hond moet de kudde in een rechte lijn van de ene kant van het terrein naar de andere kant brengen.
  • De hond moet de schapen niet naar zijn baas brengen, maar ze juist weg  brengen: een onnatuurlijke opdracht voor de hond, maar wel een teken van vakmanschap als het hem lukt.

sluipende hond
Het kampioenschap vindt plaats vanaf woensdag 3 september t/m zaterdag 6 september op Fearn Farm Fearn, Ross-shire IV20 1TL, Scotland van de familie Scott (zouden zij er vanwege hun toepasselijke naam voor uitgezocht zijn?).

Naast de Sheep Dog Trial zijn er ook allerlei andere attracties.
Voorafgaand aan de Trials is er op dinsdag 2 september een Receptie en traditionele ontvangst met lokale beoefenaars van allerlei handwerken en producten uit de omgeving. De kinderen zullen zich ongetwijfeld vermaken met honden en eenden, die allerlei ‘kunstjes en trucjes’ laten zien.

Tijdens de dagen zal er ook Ceilidh muziek en dans zijn en worden er demonstraties gegeven hoe het leven en werken op een boerderij door de tijden heen veranderd is. Er is een tentoStarende collieonstelling van Schotse boerderij dieren, een tentoonstelling van Scotland Wildlife en Heritage en u kunt deelnemen aan een bustrip naar bezoekerscentra en attracties in de omgeving.

Bent u een Border Collie fan en wilt u wel eens zien hoe het er aan toegaat tijdens een Sheep Dog Trial, dan moet u toch echt een reisje boeken naar Schotland, waar deze traditionele sport met zo veel liefde bedreven wordt. Bovendien is Schotland in september wonderschoon en dat mag je niet missen. Kijk voor allerlei verschillende reizen naar Schotland op TravellingWELL.nl.

Homecoming Scotland 2014Ik heb de de dichterlijke vrijheid genomen om de spreuk: “Eerst Napels zien en dan sterven” voor deze gelegenheid dan ook maar aan te passen naar: “First see and feel the soul of Scotland, then die”

544px-TrialfieldMet dank aan Visit Scotland

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Festivals Schotland, Homecoming Scotland 2014, Schotland, Tradities en gebruiken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s