Tartan Day met The Red Lichtie Tartan: 6 april 2014

Tartan Day op 6 april is ontstaan na de ondertekening van de belangrijke   Declaration of Arbroath in 1320 in Arbroath Abbey. Deze historische gebeurtenis zaaide het zaad voor de hedendaagse democratie en was de grondslag voor de Amerikaanse Verklaring van Onafhankelijkheid.

Waarom is de Declaration of Arbroath zo belangrijk?

??????????????????????????????????????????Het betekende het einde van de oorlogen die de Schotten voerden om een onafhankelijk land te zijn en hij verscheen in de vorm van een brief van de Schotse edelen aan de Paus. Zij verklaarden Schotland tot een onafhankelijk land waar iedereen het recht had op een leven dat vrij van overheersing of onderdrukking zou zijn. Bovendien verklaarden zij dat een onafhankelijk Schotland een recht en verantwoordelijkheid van de Schotten zelf was en niet van de koning en dat de edelen een andere koning zouden kiezen als dat nodig zou blijken te zijn.

Het meest bekend is de passage waarin vrij vertaald staat, dat al zijn er nog maar 100 levende Schotten over, we zullen een Engelse heerschappij nooit weer aanvaarden.  We vechten voor niets anders dan Vrijheid en zo nodig zullen we daar ons leven voor geven.

“…for, as long as but a hundred of us remain alive, never will we on any conditions be brought under English rule. It is in truth not for glory, nor riches, nor honours that we are fighting, but for freedom for that alone, which no honest man gives up but with life itself”

Vervolgens werd Tartan Day in het leven geroepen om alles wat goed is in Schotland te vieren: de Schotten zelf, het erfgoed, de geschiedenis, de cultuur en wat zij allemaal aan de wereld hebben toegevoegd!

Meisje met tartan baretHet wordt over de hele wereld gevierd, maar het ‘echte’ gevoel krijg je natuurlijk in Schotland zelf tijdens het Tartan Day Festival dat van zaterdag 5 april t/m zondag 13 april 2014 gehouden wordt.

Het is altijd een zeer afwisselend programma waarin altijd plaats gemaakt wordt voor  heftige en spraakmakende debatten, traditionele en totaHomecoming Scotland 2014al niet traditionele muziek en sport evenementen.

Tartan Day zelf op 6 april is voor vele Schotten nog steeds een ‘gevoelige’ dag en vooral nu het besluit of Schotland wel of niet tot het Verenigd Koninkrijk blijft behoren dichter bij komt, zullen de nationalistische gevoelens bij velen ongetwijfeld toenemen. Bovendien is het Year of Homecoming 2014, waar Schotten vanuit de hele wereld naar toe komen.

In februari 2014 wordt het programma bekendgemaakt en kunt u op hun website zien wat er allemaal feestelijk gevierd wordt. Om te zien waar Arbroath ligt klik u hier.

De echte Arbroath Tartan kan natuurlijk niet ontbreken en ‘The Red Lichtie Tartan’  werd dan ook ontworpen en wel door Steven Sim, die in het stadje Arbroath geboren en getogen is. Steven ontwerpt allerlei tartans voor klanten uit de hele wereld en zegt zelf: “If truth be told, I’m addicted to tartan.”

RED_LICHTIE_TARTAN_SETT_PATTERNBij een Tartan gaat het niet alleen om het patroon, maar om de betekenis die er achter de tartan zit. Daarom onderzocht hij ook de naam van Red Lichtie en vond dat er 550 jaar geleden in de Lady Chapel van de Parish Church in Arbroath een rode lamp brandde:  Red Lichtie.

Met die lamp in gedachten begon hij met zijn ontwerp, dat een combinatie werd van witte, helderrode en rode draden, die het schijnsel van de lamp verbeelden. De rode draad vertegenwoordigt ook de rode zandsteen waarvan de Abbey gebouwd is en de 5 gouden lijntjes staan voor het valhek dat de Abbey bewaakte en beschermde.

Tartan day festiviteitenThe Red Lichtie Tartan is door de gemeenteraad verklaard tot de enige en echte officiële tartan van het gebied en wordt nu, nadat hij genoemd werd in Holyrood, nationaal erkend. Steven hoopt dat velen de Red Lichtie Tartan zullen dragen tijdens het festival, want de tartan vertegenwoordigt heel Schotland: The Light of Scotland.

Wilt u het zelf wel eens zien? Neem contact met ons op en we stellen een mooie reis voor u samen.

Met dank aan Tartan Day.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in 2014 Year of Homecoming, Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Festivals Schotland, gebruiken, Reizen Schotland, Schotland, Tips, Tradities en gebruiken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.