Belangrijke Londenaren: John Rich, pionier van de Pantomime

John RichNu het pantomime seizoen er weer aankomt een blik op de man, die de eer toekomt dat hij het genre uitgevonden heeft: theater directeur, impresario en acteur: John Rich ( 1692 – 1761.).

Hij had een voorsprong omdat hij van zijn vader een koninklijk patent erfde om een theater te runnen. Toch was de start niet echt gelukkig, want het ontbrak hem aan een theater, dat wel in aanbouw was in Lincoln Inn Fields, maar nog niet klaar was. Het werd geopend in 1714 en de eerste jaren waren alles behalve succesvol. Hij moest het theater  zelfs een paar jaar verhuren.

John Rich als harlekijnVanaf 1717 tot ver in de 20er jaren waren er allerlei opvoeringen waarmee Rich zijn carriere en reputatie opbouwde. Vooral de komische dansvoorstellingen en toneelstukken die gebaseerd waren op commedia  dell’arte en waarin hij steevast de rol van harlekijn vertolkte, waren zeer succesvol.

 

 

 

Covent_Garden_Theatre_1827-28Zijn eerste kaskraker was John Gay’s Beggar’s Opera en met de opbrengst kon hij zijn nieuwe theater  The Theatre Royal Covent Garden financieren, dat op 9 december 1732 haar deuren opende.

 

 

George Lambert werkHij nam artiesten van naam en faam in dienst, onder hen de beroemde George Lambert, om de decors te schilderen.

Vanaf 1747 had hij in David Garrick van het Theatre Royal Drury Lane een grote rivaal en in iets mindere mate in Samuel Foote van het Theatre in Haymarket, die zijn vaak briljante invallen echter afwisselde met rommelige en zeer politieke stukken.

De twee titanen Rich en Garrick kruisten de degens in de 10 jaren die volgden. Rich bood vooral de volkse pantomime aan, maar ook werken van Shakespeare en hij introduceerde baanbrekende ‘special effects’.

Alexander Pope, Henry Fielding en Garrick  haalden echter hun neus op voor zijn werken omdat ze niet literair genoeg waren en door hen als vulgair en ongeletterd beschouwd werden.

Zijn vrienden en fans waaronder celebrities als Hogarth, Samuel Johnson en John Wilkes, waren leden van de eerder door Rich opgerichte Beefsteak Club, die in haar tijd koninklijke steun kreeg van Frederick, Prince of Wales.  Deze koninklijke steun ondermijnde zeker in hun ogen de beweringen van de tegenstanders, dat Rich een lomperd en volks zou zijn.

Hij was zeer geliefd bij zijn spelers vanwege zijn prompte betaling en goede behandeling. Hij ondersteunde zelfs acteurs, die niet meer konden spelen en in erbarmelijke omstandigheden leefden.

Al met al een belangrijke figuur in de geschiedenis van het Londense theater. Niet alleen omdat hij als professional de theaterwereld veranderde, vernieuwde en wakker schudde, maar als werkgever zijn humane kant liet zien, zeer uitzonderlijk in zijn tijd.

Wilt u een pantomime voorstelling bijwonen in de tijd rond Kerst 2013? Klik op London Pantomimes om te zien wat er allemaal op het programma staat en boek een reisje Londen.

Belangrijkste bron: Oxford Dictionary of National Biography.

Een vrije vertaling van  het artikel Londoners of Note: John Rich, Pioneer of Panto

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Kerstreizen Groot-Brittannië, Reizen Engeland, Tips, tradities en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s